İzmir'deki tarihi bira fabrikası üretime geçiyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Halkapınar’da geçmiş yıllarda bira, şarap ve rakı üreten tarihi Bomonti binasını canlandıracak projeye onay verdi. Doğuş Grubu proje için 25 milyona yakın yatırım yapacak.

    İzmir'deki tarihi bira fabrikası üretime geçiyor
    06 Temmuz 2022 - 13:45
    Doğuş Grubu bünyesinde yer alan Ad Yiyecek İçecek Ticaret Sanayi Anonim Şirketi’nin tarihi Bomonti Fabrikası ile ilgili yaptığı başvuruda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararını açıkladı. Proje tanıtım dosyasını uygun bulan bakanlık ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdiğini duyurdu.
    Türkerler Holding tarafından hayata geçirilen Mahall Bomonti İzmir Projesi içerisinde yer alan tarihi bira imalat atölyesinde yıllık 357 bin litrelik üretim yapılması öngörülüyor. Projenin bedeli ise euro üzerinden belirtildi. 1,59 milyon euro bedelli projenin TL cinsinden maliyeti 24 milyon 799 bin olarak hesaplandı.
    Ticaret Sicil kayıtlarına göre Ad Yiyecek İçecek Ticaret Sanayi Anonim Şirketi’nin en büyük ortağı Nahita Restoran İşletmeciliği ve Yatırım Anonim Şirketi. Nahita ise Doğuş Grubu’nun iştariklerinden d.ream bünyesinde yer alıyor. Doğuş Grubu Yönetim Kurulu üyelerinden Nafiz Karadere aynı zamanda Nahita Şirketi’nin de yönetim kurulu üyesi.




    HANGİ BİRALAR ÜRETİLECEK?
    Tesiste üretimi planlanan bira türleri için yapılan bilgilendirmede ise şu açıklamalar yer aldı:
    Tesiste Klasik ve Güçlü seri şeklinde iki kategoride üretim planlanmaktadır. Buna göre Klasik ve Güçlü başlıkları altında yer alacak ürünlerin kategorilerine göre türleri şöyle sıralanabilir;

    Klasik Seri: Pilsner, Wheat, Kölsch, IPA, Stout, Porter, Pale Ale, Honey Pepper Ale, Dark Wheat, Tonka Bean Stout, Vienna Lager, Belgian Style Ale, Red Ale, Pumpkin Ale, Christmas Lager, Scottish Ale, Oatmeal Porter, Germen Helles, Mocca Stout, Irish Lager, Summer Wheat, Rye Ale, Best Bitter, Belgian Turkish Wit, Smoked Beer, Dunkel Lager
    Güçlü Seri: Belgium Triple, Belgian Dark Strong Ale, White Double IPA, Octoberfest, Winter Bock, Russion Imperial Stout, Black Double IPA

    TARİHÇE HAKKINDA KISA BİR DİPNOT
    Proje için kamuoyuna yapılan bilgilendirmede de, "Mahall Bomonti İzmir projesi; 1912 yılında Bomonti ailesi tarafından kurulan bira fabrikasının bulunduğu arazi üzerinde yer almaktadır. 19.Yüzyılda İzmir, Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli dış ticaret merkezlerinden biriydi. İthalat ve ihracatın yoğun olarak yaşandığı, Batı’ya açık yönüyle kent bu dönemde bazı değişikliklere sahne olmuştur. Bu değişimler ve artan ticaret hacmine paralel olarak gözlenen sanayileşme girişimleri ile 19. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren kentte önemli gelişmeler yaşanmıştır. Bomonti ailesinin İzmir’de kurduğu Aydın Bira Fabrikası da gelişmelerin önemli bir parçasıydı. 1912 yılında üretime başlayan Aydın Bira Fabrikası tarih içinde farklı iştirakler tarafından bira, şarap ve rakı üretimi için kullanılmıştır. Tren yoluna yakınlığının verdiği avantajla 1970’li yıllara kadar Ankara ve İstanbul’da üretilen biranın şişelenmesi için de kullanılmıştır. Kampüste üretimin durdurulduğu yıllarda ise üretim hacimleri mamul depolama amacıyla da kullanılmıştır. Bu anlamda, Mahal Bomonti projesi ile 19.yüzyıldan bu yana kültürel dokusu korunarak varlığını sürdüren bira fabrikasının sahip olduğu tarihi dokunun korunması ve ön plana çıkarılması hedeflenmektedir. Butik bira atölyesi de bu kapsamda hayata geçirilecek, butik bir işletme olarak eski kültürün canlandırılmasına yönelik bira imalatı yapılacaktır’ denildi. (Egedasonsöz)

    YORUMLAR

    • 0 Yorum