• Reklam

İzmir'deki serbest bölgelerden ihracata 3 milyar dolarlık katkı

TİCARET BAKANLIĞI verilerine göre, İzmir'deki serbest bölgelerin toplam ticaret hacmi 6,5 milyar dolara ulaşırken, iki serbest bölgeden toplam 3 milyar 27 milyon dolar ihracat yapıldı.

İzmir'deki serbest bölgelerden ihracata 3 milyar dolarlık katkı
15 Ocak 2023 - 10:29 - Güncelleme: 15 Ocak 2023 - 10:30

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye genelindeki serbest bölgelerinin toplam ticaret hacmi, 2022 yılında 32 milyar 198 milyon 437 bin dolara ulaştı. Serbest bölgelerden 11 milyar 430 milyon 682 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. İzmir'deki ESBAŞ, 5 milyar 303 milyon dolar ticaret hacmi ve 2 milyar 491 milyon 862 bin dolarlık ihracatı ile ilk sırada yer aldı. Ayrıca, İZBAŞ, 1 milyar 232 milyon 179 bin dolar hacmine ulaştı ve 2022 yılında İZBAŞ'tan 535 milyon 610 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. İzmir'deki serbest bölgelerin ticaret hacmi 6 milyar 535 milyon dolara ulaşırken, iki serbest bölgeden 3 milyar 27 milyon dolar ihracat yapıldı.

'ESBAŞ'IN TİCARET HACMİ 5,3 MİLYAR DOLARA ÇIKTI'

Ege Serbest Bölgesi açısından 2022 yılının son derece iyi bir yıl olduğunu belirten ESBAŞ CEO'su Faruk Güler, "2022'de Bölgede gerçekleşen toplam ticaret hacmi önceki yıla göre yüzde 13.5 oranında artarak 5.3 milyar doları aştı. Bölgemizden yapılan ihracat 2.5 milyar dolar sınırına ulaşırken, toplam istihdam sayısı ise 24 bin 218'e ulaşmış durumda. Bölgenin ihracatı önceki yıla göre yüzde 10 oranında artış kaydetti. Yeni yılda da yüzde 11 civarında büyüyeceğimizi tahmin ediyoruz" dedi.

'BASBAŞ, KUZEY EGE'DE EKONOMİK HAYATI CANLANDIRACAK'

Yatırımcıya hazır hale gelen Batı Anadolu Serbest Bölgesi'nin (BASBAŞ) büyük ilgi gördüğünü ve yatırım yapmak isteyen firmalara şu ana kadar arazinin yüzde 15'inin tahsisinin yapıldığını aktaran Güler, bu yıl fabrikaların yükselmeye başlayacağını dile getirdi. BASBAŞ'a yapılan yatırımların Bergama, Kınık, Dikili ve Çandarlı başta olmak üzere Kuzey Ege'de ekonomik hayatı hızla canlandıracağına dikkati çeken Güler, "İstihdam artışı ile birlikte ciddi bir ticari canlılık oluşacak ve ekonomik büyüme bölge insanının refahına yansıyacak. BASBAŞ, 2,5 milyon metrekare alana sahip olup tam kapasiteye ulaştığında 20 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak ve yıllık 4 milyar doların üzerinde ticaret hacmine ve 2 milyar doların üzerinde ihracat rakamına ulaşacaktır. Bölgemiz sağlayacağı ekonomik aktivite ile İzmir ve ülke ekonomisine güç katacak, Kuzey Ege'nin talihini değiştirecek" ifadelerini kullandı.

'İZBAŞ'IN İŞLEM HACMİ İLK KEZ 1 MİLYAR DOLARI AŞTI'

İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, İZBAŞ'ın işlem hacminin yüzde 38 oranında artış ile ilk kez 1 milyar dolar seviyesini aşarak 1 milyar 232 milyon dolar seviyesine ulaştığını belirtti. 2015 yılından bugüne işlem hacmini 5 kat artıran İZBAŞ bünyesindeki şirketlerin sağladığı istihdamın ise 2022 sonu itibarıyla 5 bin 227 olarak gerçekleştiğini dile getiren Sevimli, "Ülkemizin en iyi çalışan serbest bölgeleri arasında yer alan ve tamamıyla ihracata odaklanan İZBAŞ'ta, geçen yıl 535 milyon dolarlık ihracat başarısına imza atmış bulunuyoruz. Türkiye ve Avrupa'nın en büyük rüzgar türbin kanadı fabrikasına ev sahipliği yapan İZBAŞ, aynı zamanda yenilenebilir enerji sektörünün ekipman üretiminde bir kümelenme merkezi olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. 2023 yılında hedefimiz ihracatta 1 milyar dolar, işlem hacminde ise 2 milyar dolar seviyesini yakalayarak büyümemizi sürdürmektir" açıklamalarında bulundu.

'MENEMEN SERBEST BÖLGESİ SABIRSIZLIĞI

İZBAŞ'ın sınır komşusu olduğu alanın Cumhurbaşkanlığı kararı ile 'Menemen Serbest Bölgesi' olarak ilan edildiğini hatırlatan Sevimli, "Alanın bizim genişleme sahamız olması için ilgili kurumlar ve kamu otoriteleri nezdinde yoğun bir çalışma sürdürüyoruz. 'Serbest Bölge' olarak ilan edilen bu arazi ile ilgili yapılacak ihaleyle ilgileniyoruz. Bünyemizdeki şirketlerimiz de yeni yatırım ve büyüme planlarında kararlarını netleştirmek için bu arazinin İZBAŞ tarafından satın alınarak genişleme sahamız olarak ilan edilmesini sabırsızlıkla beklemektedirler. İZBAŞ'ın bu araziyi büyüme alanı olarak bünyesine katması sonrasında, mevcutta emre amede derecesinde kapasite fazlasına sahip olduğumuz elektrik, doğal gaz, arıtma, su gibi altyapı hizmetlerini hızlıca tamamlayarak bölgeyi yatırımcılarımıza süratle kazandırmayı arzu ediyoruz. Mevcut kapasitemiz, yeni alanında ihtiyaçlarını karşılamaya fazlasıyla hazır durumdadır" diye konuştu.(DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum