• Reklam

İzmir'de vakalar 7 haftada 7 kat arttı

İzmir Tabip Odası, İzmir'de son 7 haftada vaka sayılarında 7 kat artış görüldüğünü açıkladı.

İzmir'de vakalar 7 haftada 7 kat arttı
14 Nisan 2021 - 15:20
İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı Türkiye’nin kendi rekorunu kırdığını açıkladı. Çamlı, “Pandemide geldiğimiz noktanın doğru tespit edilmesi gerekiyor. Şu an da kontrollü açılım süreci ki vakaların arttığı bir dönemde bütün itirazlarımıza rağmen hatta ek tedbir istediğimiz bir süreçte, kontrollü açılım sürecine bakıyoruz ki tüm illerde vaka artışları oldu. İzmir’de 7 hafta içinde 7 katına çıktı vakalar. 8-9 bin civarındaki vaka sayısı bulunduğumuz günlerde 60 bin civarında ki bu yeni bir rekor! En son ikinci pikte, vaka sayıları 33 bine çıkmıştı oysa şu an 60 binde. Vefat sayılarımızda dün akşam itibariyle 271, her akşam ortalama 250 kişi hayatını kaybediyor. Pandemide gelinen nokta budur” dedi.

TÜRKİYE VAKA SAYISINDA DÜNYADA İKİNCİ
Alınan ‘kısmi kapatma’ kararının pandemiyi durdurmaya yeterli olmayacağını dile getiren Tabip Odası Başkanı Çamlı, “Şu an da Dünya’da vaka sayısı açısından ilk 2 ilk 3’te yer alıyoruz. Tablo bu kadar ağır. Şu anda alınan tedbirlere baktığımızda önceki tedbirlere ek olarak sokağa çıkma kısıtlaması 2 saat öne alındı. Kafe ve restoranlarda paket servislere geçildi. Bilardo salonları, halı sahalar, kıraathaneler kapatıldı ama AVM’ler açık! Bu tedbirlerle anlattığım düzeye gelmiş bir pandemiyi durdurmanın çok yeterli olmayacağını düşünüyorum. Belki daha az sayıda vakayı böyle tedbirlerle kontrol etmek mümkün olabilir ama şu anda dünyada vaka sayısı açısından ilk 2’de yer alan günlük 60 bin vakası çıkan bir ülkede sadece böyle bir kısıtlama çözüm olmayacaktır. Bizler tam kapanmayı (bu süreçten mağduriyet yaşayacak kesimlerin sosyal ve ekonomik olarak desteklenmesi) ve bununla birlikte birinci basamakta bilimsel bir filyasyon ve izolasyon denetlenmesi, hızlandırılmış bir aşı faaliyeti, pozitiflerin erken saptanmasıyla birlikte ek birtakım önlemlerle tam kapanma ayağına geçilmesini gerektiğini düşünüyoruz. Bu tedbirlerin zaten bir kısmı uygulanıyordu.”

Yeme içme sektöründe faaliyet gösteren işleşmelerin kapatılması ve belirli saatlerde paket servis uygulamasına geçilmesinin ekonomik anlamda mağduriyet yaratacağını dile getiren Çamlı bu konuda ekonomik desteğin verilmesi şart dedi.
“Türkiye bildiğim kadarıyla Avrupa’da pandemiden zarar gören kesimlere en az sosyoekonomik destek verenlerden biri. Mutlaka bu süreçte mağduriyet gören kesimlerin ekonomik ve sosyal olarak desteklenmesi gerekiyor. Dolayısıyla bir ay kapanmada bu desteğin verilmesi şart.”

“EVE HAPSETME DOĞRU DEĞİL”
Ramazan ayında uygulanacak ‘kısmi kapanma’ kararlarının içinde yer alan 65 yaş üstü bireylerin sokağa çıkma sınırlandırılmasının doğru bir tavır olmadığını dile getiren Çamlı, “65 yaş üstü için alınan kararları, sokağına maruz kalmasını doğru bulmuyorum. Birincisi bu kişiler hastalığı özellikle yayan bir grup değil. Tek suçlu onlarmış gibi bir algı yaratılması ve eve hapsedilmesi doğru değil. Bu kesim aşılandı. Bizzat Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre bu yaş grubunu daha az görmekteyiz yoğun bakımlarda. Bir takım kalabalık ve toplu alanlarda bulunmamak kaydıyla sokağa çıkmalarına izin verilmesinde yarar var. Aşılandıkları göz önüne alınırsa böyle bir eve hapsetme doğru değil” açıklamasını yaptı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum