İzmir'de toplu ulaşıma bir zam daha geliyor!

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde ulaşım zammı tartışması AK Parti ve CHP'yi karşı karşıya getirdi. Tam binişlerin 6.50 TL'den 7.50 TL'ye, aktarma ücretlerinde ise; ilk aktarma ücretinin 1,20 TL’den 2,50 TL ikinci aktarma ücretinin ise 90 kuruştan 2 TL’ye çıkarılması, öğrenci biniş ücreti ise 2,20 TL’den 2,54 TL’ye yükseltilmesi için verilen önerge kabul edildi.

    İzmir'de toplu ulaşıma bir zam daha geliyor!
    12 Ağustos 2022 - 20:01
    İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı olağan meclisinin üçüncü oturumu gerçekleştirildi. Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

    Meclisin gündeminde Büyükşehir Belediyesi tarafından Çiğli'de işçiler için yapılacak olan konut süreci tartışmalara neden olurken toplu taşımada gerçekleştirilecek olan tarife değişikliği AK Parti ve CHP'yi karşı karşıya getirdi. 

    İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kent ulaşımında 6,50 TL olan tam biniş ücreti, 7,50 TL’ye çıkarılırken, ilk aktarma ücreti 1,20 TL’den 2,50 TL ikinci aktarma ücreti ise 90 kuruştan 2 TL’ye çıkarılma, öğrenci biniş ücreti ise 2,20 TL’den 2,54 TL’ye yükseltilmesi önerisi meclis gündemine geldi. Komisyonlardan AK Parti'nin ‘ret’ CHP’nin ‘kabul’ oyları sonrası meclis gündemine gönderilen önerge mecliste tartışmalara neden oldu.

    MISIRLI: FARKI SÜBVANSE EDELİM
    İZTAŞIT’ta uygulanacak olan yeni tarife ile ilgili konuşan AK Parti Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Fikret Mısırlı, “İZTAŞIT’ın bir zam kararı. Yaklaşık yüzde 15’lik bir fiyat artışı yapılacak. İZTAŞIT kaç kişi taşıyor da ne kadar para aktaracağız diye sorduk sayılar gelmedi. ESHOT’tan UKOME üzerinden karar verilmedi. İZTAŞIT’ta UKOME’ye gitmiş geçirememiş, bunu getirip Büyükşehir Belediye meclisinden geçirelim diye uğraşıyorlar. UKOME kararından geçenler de henüz Büyükşehir sayfasında yayınlanmamış. UKOME’den geçmemiş kararı buradan geçirirsek günah keçisi biz olacağız. Bırakın 1-2 milyonu buradan sübvanse edelim” diye konuştu.

    SÖZÜPEK: ARTIŞ YAPILMAZSA ALTINDAN KALMAYACAKLAR
    Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, iddialar üzerine söz alırken, “Komisyonumuzda 3 saat tartıştık ve aklımıza takılan her sorunun cevabını aldık. Büyükşehir yasası ile ortaya çıkan uygulama İZTAŞIT. Bütün Büyükşehir belediyelerinde kullanılan bir uygulama. Bu uygulama sayesinde kenar ilçelerimizde bulunan ilçelerimizi bu sisteme dahil ettik. Maliyet artışları ortada. Akaryakıt 7 TL’den 25 TL’ye çıktı. Biz bu artışı yapmazsak iştirakçi arkadaşlar da bunun altında kalkamayacaklar” dedi.

    AYDIN: KARAR VERME YETKİSİ BELEDİYE MECLİSİNE AİTTİ
    CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “Büyükşehir belediyeleri, belediye yasası gereği, toplu ulaşım hizmetlerinden sorumludur. Eshot’un bütçesi İBB meclisinde yapılır ve onaylanır. İBB’nin bütçeyi belirleme yetkisi vardır, yine kanun gereği verilen toplu taşıma hizmetlerinde harcanacak giderlerinde, bu giderler için gelirleri belirleme yetkisine de sahiptir. Eshot’un gelir kalemlerinin içerisinde yer alan tarife ücretleri Eshot'a gelir kalemi olarak belirlenmiştir. Karar verme yetkisi belediye meclisine aittir” şeklinde konuştu.

    HIZAL: İZMİRLİLERİ UYUTARAK PARASININ ÜZERİNE ÇÖKÜYOR
    Eleştirilerde bulunan AK Parti Grup başkanvekili Özgür Hızal, İzmirlilerin aldatıldığın ifade ederken, “Meclis kararıyla tarife değişikliği yapma çabası içerisindeler. UKOME’de böyle bir karar alınmadı, reddedildi. İbb’nin teklifi reddedildi. Şu yazı bile İzmirlileri aldattığınızı gösteriyor. Siz genel kurul kararını görmezden gelerek hukuku görmezden gelerek burada da kelime oyunu yaparak önümüzde bunu getiriyorsunuz. İyi ki komisyonda bu işi araştıran üyeler var. yoksa İzmirlilerin de haberi olmayacaktı. O zaman soruyorum; neden ESHOT’ta fiyat artışı yapamadınız, hadi yapın, getirin buraya. İzmirlileri aldatıyorsunuz. UKOME’de alınmış böyle bir karar yok. Burada bahsedilen 570 nolu karar İBB’nin teklifini reddi yönünde. İlk teklifiniz 10,25 sunulmuş, arkasında 7,50 verilmiş, reddedilmiş. İBB’nin almış olduğunu otomatik zam kararı mahkeme kararıyla iptal edildi. Mahkeme kararından başka bir şey daha var; İBB daha öncesinde de yapmıştı yine yapıyor, mahkeme kararlarını yok sayıyor görmüyor, İzmirlileri uyutarak parasının üzerine çöküyor. Mahkeme zammı iptal etmiş, yürütmeyi durdurmuş ve o süre içerisinde yapılmamış, ödemeleri iade etmesi gerekirken kulağının üstüne yatıyor. Ben İBB meclisinde duyuruyorum; mahkeme kararı var, gelsinler paralarını istesinler” dedi.

    AYDIN: MECLİS TARİFE VERME YETKİSİNİ KULLANIYOR
    CHP’li Aydın ise, “Sayın Hızal’ın, iadesi gerekir laflarını siyaseten söylüyorsa siyasetini, hukuken söylüyorsa hukukunu tartışırım. Meclisin karar verme yetkisini görüştük. UKOME kararı tarife miktarıdır. Belediye kanununu ondan anlattım. Bu hak İBB’ye mecliste bütçe yapma hakkı vermiştir. Gelir ve gider kalemlerinde oluşur. Verilen yasa gereği meclis, tarife verme yetkisini kullanıyor” ifadelerini kullandı.

    İŞÇİ KONUTLARI TARTIŞMA YARATTI
    İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketleri arasında bulunan Ege Şehir Yapı Planlama Müşavirlik Ve Teknoloji A.Ş.’nin hayata geçirieceği “Egeşehir Sitesi Konut Projesi”nde 551 Adet Konut ve 2 Adet Dükkan yer alacağı duyurulmuştu.

    Çiğli’nin Küçük Çiğli Mahallesi’nde mülkiyeti belediyeye ait arazide gerçekleştirilecek projenin tahmini bedeli ise 130 milyon TL olması beklenirken, dokuz katlı 11 bloktan oluşacak sosyal projede spor alanları ve parklar da yer alacağı öğrenilmişti. İmar planlarında kentsel gelişme alanında kalan projenin inşaatına da kısa süre içinde başlatılması beklenirken, Büyükşehir Belediyesi ile Ege Şehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş arasında yapılan sözleşmenin detayları ise belli olurken sözleşmede yapılan değişiklikler tartışmaya neden oldu. Plan ve Bütçe,Hukuk, Şirketler, Kooperatifler Komisyonları’na gönderilen ve oy çokluğu ile kabul edilip meclis gündemine gönderilen ilgili gündem maddesi ise tartışmalara neden oldu.

    MISIRLI: ZAMANINDA BAŞLASA BİTMİŞTİ
    Gündem maddesi ile ilgili söz alan Fikret Mısırlı, “Yaklaşık aylık 15 bin TL, yıllık da 180 bin TL, 5 yılda da 900 bin TL’lik para ile arsa bedeli hariç yapılması mümkün. Yılda 7,5 milyon TL’ye yakın bir para elde ederiz. Biz 5 yıl içinde toplayacağımız para ile bu vatandaşlara evlerini verebiliriz. Geri kalan 2-3 yılda arsa payını koysak 7-8 yılda konutları çalışanlara verebiliriz. Bunu müteahhite vererek hem sayıyı azaltmak, hem de daha fazla kişinin ev sahip olması söz konusu. 1,5 yıldır şirkete devrettik ne yaptı? O gün başlamış olsa bugün bitirmiş olurdu” dedi.

    SÖZÜPEK: FARKLI BİR YÖNTEM SERGİLEDİK
    İddialara yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, alınan kararı savunurken “Çiğli’deki arsamıza ayni sermaye ile Ege Şehircilik A.Ş’y sevk etti. 300 konutun üstünde olduğu için bakanlıktan ÇED raporu alınması gerekiyor. Uzama nedeni bu. Biz bunu kooperatif ve şirketimiz aracılığı ile yapacaktık ancak ülkemizdeki ekonomik durumlar el vermediği için hem personellerimize hem de şehrimizde yaşayan vatandaşlara konut sağlamak için farklı bir yöntem sergiledik. Fiyat artışlarını çözmek için asgari ücret üzerinden hesapladık ve işçilerimiz bu konutu alabilecek. Normal şartlarda bu ücretleri alan arkadaşların bu evleri alması hayal. Biz bu evleri normalde kat karşılığı yapacaktık, inşaat maliyetleri yüzde 50 arttı. Bu maliyetlerin altında şirketimizden kalmasının imkanı yok. Alınacak bu karar ile bu kentte yaşayan işçi kardeşlerimizin ev sahibi olmasını sağlıyor. Bir nebze de olsa dar gelirli vatandaşlarımızın hayal olan evleri almasını sağlayacak” diye konuştu.

    BOZTEPE: EMEKÇİ ARKADAŞLARIMIZA YAZIK OLACAK
    Alanın verileceği kooperatifin bile hazır olduğunu dile getiren AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “2021 Şubat’ta buradan bu karar ile ilgi uzun uzun konuştuk. O günkü mecliste Sayın Tunç Soyer’de vardı. Dedik ki; Konut yapma işi çok zordur. Ege Şehir Planlama ile ilgili sayın başkan bundan sonraki İzmir'deki dönüşümü bu şirket üzerinden yapmayı düşündüğünü söylemişti. O dönem oy birliği ile kararı değiştirmiştik. Aradan 1,5 yıl geçmesine rağmen burada bir çalışma olmadığını gördük. Bu mecliste 1-2 arkadaş araziyi biliyor. Biz grup başkanvekilimiz ile alana 3-4  sefer gittik. Alan inşaat tekniği açısından zor ancak muhteşem bir manzarası olan bir alan. Bir süre sonra buranın İZBETON’a verileceğini görüyoruz. Daha bu madde geçmeden alanı yapacak kooperatif bile kuruldu Karşıyaka’da... Burada 55 alan Büyükşehir’e kaldı ve bunlar da dar gelirliye satılacak sanırım. Burada yüzde 55 ile inşaat yapılması mümkün değil. Hem kooperatifi kuracak insanlar tarafından çok maliyetli olacak, hem de dar gelirli emekçi arkadaşlarımıza da yazık olacak. Buradan tek kazançlı çıkacak olan inşaatı yapacak müteahhit olacak. Buradan ne emekçi arkadaşlarımız karı olacak, ne de kooperatife girecek olanların karı olacak. Türkiye'nin en büyük firmaları bile o alanda zor çalışırlar” dedi.

    ÇAMUR: BUNU BİR ŞEKİLDE YAPACAĞIZ!
    İşçilerin konut sahibi olması için yöntemin bu olduğunun altını çizen CHP’li Meclis Üyesi Gamze Gül Çamur, “Şu ana kadar bu konunun konuşulmasında hiçbir şey anlamış değilim. Özellikle Hüsnü Bey’in bahsettiği konu ile ilgili. Geçmişe dönersek, İBB Başkanımız Soyer’in tamamen iyi niyetli bir çalışması var. Burada belediye çalışan ve dar gelirli personelin ev sahibi olması amaçlandı. İnşaat tekniğini çok iyi bilmem ancak mevcut yerin inşaat tekniği açısında zor bir yerde olduğu. Müteahhitin kazançlı olduğunu söylüyor hem de büyük firmaların bile burada zor çalışacağını söylüyor. Kooperatif 2020’de kuruldu. Şu an belediyemize 2 bine yakın başvuru var. Koşullara göre bu insanlar arasında seçim yapılacak ve başvuru yapacaklar. Ege Şehir Planlama ile bunu yapmaya planlıyoruz ancak emekçi kardeşlerimizin bir an önce konut sahibi olabilmesi için yapabileceğimiz tek bir şey var. Burada 600’a yakın belediye çalışanımızın konut sahibi olmanın altında art niyet aramak ve siyaset yapıldığını söylemek doğru değil. Bunu bir şekilde yapacağız” diye konuştu.

    HIZAL: KOOPERATİFTE KİMLER YER ALACAK?
    Açıklamalara karşı çıkan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, diğer kooperatiflerde yer alan isimlere dikkat çekerken, “Biz İBB çalışanlarını ve emekçi arkadaşlarımızın konut ihtiyacının karşılanması noktasında ortaya konuşulan iradenin samimiyeti konusunda bir şüphe duymuyoruz. Bize burada Ege Şehir aracılığı ile çalışma yapılacağı ve bir kooperatif kurulacağı söylenmişti. Bunda hiçbir sorun yok. Aldığınız karar sonrası ne kadar süre geçti? 1,5-2 yıl… Komisyon başkanı meclis üyesi arkadaş burada ÇED raporundan bahsediyor. Rapor 2 ayda alınmış. Bir şey yapmak isterseniz her koşulda yaparsanız. Yapmak istemiyorsanız bütün olumlu koşullarda bile yapmazsınız. Büyükşehir Belediyesi’nin konut yapma konusunda sabıkalı olduğunu biliyoruz. Garip bir yöntem kurmuş ve hiçbir belediyenin yaşamadığı bir kooperatif modeli ile bunu yürütmeyi çalışmış. Önceden kooperatifler kurulmuş, bunlara devredilmiş ve o işin boyutu ne olmuş ne olacak, işi kim yapacak kimse bilmiyor. Kararı kim almış? Bizler. Bizden sonra bu iş İZBETON’a devredilmiş anca İZBETON bizi yok sayarak, bizi görmeyerek kararı veren biz meclis üyelerini umursamadan kafasına göre iş yapmaya başlamış. Hukuki temeli olmayan bir şekilde iş yapmaya başlamış.Neden İZBETON diyorum? Size bir isim vereceğim. Tanıyor musunuz diye merak ediyorum. Biri çıkıyor, İzmir dışından bir siyasetçi İstanbul’dan buraya geliyor kooperatif kuruyor. Bu arkadaş Özden Yerlikaya diye biri. Kim bu? Bu arkadaş Uzundere 3’ncü etapta 422 bağımsız birimden İZBETON ile sözleşme yapan kooperatifin başkan yardımcısı. Bunun görevi ne? Bakırköy  Belediyesi CHP meclis üyesi. Oradan kalkmış, İzmir'e gelmiş, Uzundere’yi görmüş, Tunç Başkan’ın sorunlarını duymuş ve şu sorunu çözeyim demiş.Bunun neresinde iyi niyet arayacağız? Neresi mantıklı? Yaklaşık 1 yıldır Tunç Bey’e birebir sormak üzere şunu istedim; Biz meclis üyesi olarak bir karar verdik, bizim verdiğimiz karardan sonra İZBETON kafasına göre hiçbir hukuki dayanağı olmaksızın birilerine kooperatif kurdurup onlarla sözleşme yaptırıyor dedik. En az 5 defa dedik. Ancak buna cevap gelmedi. Büyükşehir’de 30 bin çalışan var. Şu an 2 bin başvuru varmış. Bu sayı iş ilerledikçe artacak. Neden 550 konut? 700 konut olsun. İBB şirketleri zarar etme dışında ne iş yapar? Ayni ve nakdi sermaye verdik, 1,5 yıl sonra çıkıp ben bu işi yapamam dedi. Ben buradan çalışan arkadaşlara sesleniyorum. İBB maalesef kentsel dönüşüm konusundaki çalışmada kentlileri mağdur ettiği gibi bugün sizin mağduriyetinize sebep verecek. Muhtemelen bu kat karşılığı inşaat sözleşmesi bir firma ile yapılmayacak. Bir  kooperatif ile yapılacak. O kooperatifte İzmir dışından hangi meclis üyesi gelecek ve yönetiminde yer alacak merak ediyorum” dedi.

    ÖNAL: İNSAN ELEŞTİRMEDEN ÖNCE KENDİNE BAKAR
    İddialar hakkında söz alan CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal, inşaat alanlarını incelemeye davet ederken, “Daha önce defalarca söyledik. Aramızda bir anlayış farkı var. Şöyle bir duyumumuz var, şu var, bu var… Kooperatif bir kişinin karını yükseltmek için kurulan bir şey değil. Kooperatifi kuran kişi değil, kooperatife birileri gelip aidat ödeme şartı ile üye olabilir. O kooperatif 500 kişi ile 500 kişidir. Bir kişiye menfaat sağlamıyor. Bu konuda inisiyatif alan ve kooperatife girenler sanayi odaları ticaret odası gibi kişiler. Yüzde 45’i kime veriliyor. Sayenizde her gün TL değer kaybederken kat karşılığı ile kooperatifi kurulursa kendisini de sevinmesi lazım.  En az 200 kişi hak sahibi olacak. Bir müteahhit girip yüzde 70 alsaydı o zaman onlar daha fazla mutlu olacaktı. Uzundere’de de 3 kez ihale edilmiş, kimse girmemiş ve kamu yararı gözetilerek belediye şirketi girmiş. Biz onların dönüşüm örneğini Fikirtepe’den biliyoruz. 3 ayda bir arttırdıkları emsaller ile yapılan gökdelenlerden biliyoruz.  Onların ve bizlerin bakış açıları farklı. Kulelerle dönüşümün olmadığını İstanbul’da gördük. 2011 yılından beri süren yerinde dönüşüm modelimiz var. Yavaş ve geç olabilir ancak herkesi uzlaştırarak, herkesin gönlünü alma yöntemi ile ilerlediği için bu süreçte yürüyor. Eğer milletin malına çökseydik 1 yılda da dönüşüm olurdu. Nerelerde olurdu? Kupon arazilerinde olurdu. Bugün inşaatlarımız yükselmeye başladı, kime verildi diyorsunuz. Eğer daha iyisini istiyorsanız gidip inceleyelim.Biz TOKİ’nin inşaatına giremedik ama gidip kooperatif alanlarını gezelim. Burada insan eleştirirken önce kendine bakar” ifadelerini kullandı.

    ŞAHİN: KOOPERATİFİN ŞEFFAF OLMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ
    Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise kooperatifin şeffaf olması gerektiğine dikkat çekerken, “Gaziemir Aktepe-Emrez,  Örnekköy’de  iş insanları kooperatifi ile İzbeton üzerinden ihalesiz anlaşarak bir süreç başlattınız İzmir modeli dediniz, kooperatifçilik dediniz, Türkiye'de kentsel dönüşümde bir ilk dediniz. Ne oldu da ikinci etapları ihaleye çıkardınız? Kooperatifçilik sisteminiz çöktü mü? Ya da kendi yaptığınız işe güveniniz mi kalmadı? Biz sizi uyardık meclise soru önergeleri verdik İBB ile İzbeton arasında, İzbeton ile kooperatifler arasında yapılan protokolleri istedik. Fakat siz ne yaptınız şeffaf belediyecilik anlayışından uzak bir şekilde bu belgeleri bize vermediniz. Siz kimden neyi gizliyorsunuz ? Biz ne kooperatife ne de kentsel dönüşüme karşıyız.  Sürecin şeffaf ve kentsel dönüşüm bölgelerinde ki insanlarımız ile yürütülmesini istiyoruz. Ama hakkınızı da yemeyelim uyarılarımızdan ders çıkarıp Bayraklıda ki Dilber Apartmanında halk kooperatifini uygulamaya koydunuz. Bizimde söylediğimiz tam olarak buydu. Kentsel dönüşüm hak sahipleri ile bu işi yürütün. İş insanları ile değil! Biz Gaziemir Aktepe-Emrez Bölgesi’nde 40 m2’lik kaçak tuvalet üzerinden yaptığınız usulsüz işlemleri de bu yüzden hukuka taşıdık. Hem önergemize cevap vermediğiniz hem de hukuka gidince tepki verdiniz. Siz yanlış bulduğunuz şeyleri hukuka taşımıyor musunuz?  Kentsel dönüşüm Kentsel dönüşüm Kentsel dönüşüm dilimizde tüy bitti.. İnsanlarımızın mağduriyetleri saymakla bitmez. Bir kısım depremzedelerimizin mağduriyetlerini gidermek için önerge verdik. Uzundere konutları depremzede kardeşlerimize uygun fiyat ile uzun vade ile satılsın dedik. Hukuka uygun değil dediniz oysa ihale şartnamesi hazırlanırsa depremzede olma şartı konularak ya da konuta oturma şartı konularak sorun çözülebilirdi. Diğer taraftan Buca metrosun ’da 529 milyon fazla bedel ile işi vermeyi hangi hukuk normuna uydurdunuz da verdiniz? Kentsel dönüşüm sizin keyfi uygulamalarınıza kurban edilecek bir konu değil. Deprem kapıda! Sizin ütopyalarınızla harcanacak bir dakikamız bile yok. MHP Grubu olarak size tavsiyemiz Gaziemir Aktepe-Emrez olmak üzere kentsel dönüşüm bölgelerinde ki imar planlarını ivedilikle yapın. Anlaşma imzaladığınız insanlarımızın yerlerin de dönüşümü gerçekleştirin, zaman akıp gidiyor. Deprem öldürmez çürük binalar ve ihmalkârlık öldürür. Bugüne kadar vermiş olduğumuz soru önergelerimizden bir kısmına cevap alamadık. Cevapsız kalan önergelerimizin bir an önce cevaplanmasını talep ediyorum. Özellikle önergelerimizde belirttiğimiz hususlarla ilgili Gaziemir Aktepe-Emrez Mahallesinde bulunan kurşun fabrikasına yönelik sorduğumuz çevre izninin verilme lisans onay tarihi nedir? Bu evrakın onay tarihi GSM ruhsatının onay tarihinden önce midir? Sonra mıdır? İzmir plansız bir şehir. Bir an önce planların yapılması azlım. Aktepe-Emrez’de ihale yapıldı bir kişi girdi aldı. Bu kooperatifler orada yaşayan vatandaşlardan olabilirdi. Bizler kooperatifin şeffaf olması gerektiğini söylüyoruz. İzmirliler bizi kendilerine hizmet etmek için bu meclise gönderdi” ifadelerini kullandı 

    CHP sıralarından söz alan Taner Kazanoğlu, “Bir taraftan kooperatif yöntemi var. Bu da İzmir’de tutan bir yöntem. Kooperatiflerde belli denetimlere bağlı. Belediye işleri İZBETON’a verildiğinde Sayıştay’ın belli noktalarda denetimi var. Burada bir yöntem belirlenmiş.  Bunu uzatmanın bir anlamı yok” dedi

    HIZAL:BİZ FİRMA YAPSIN DİYE OY VERDİK
    AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, yüzde 45’lik bölümün kime satıldığının açıklanması gerektiğini belirtirken, “Bazı CHP’li arkadaşlarımız beni kast ederek bazı eleştiriler getirdi. Teknik boyutu açısında açıklamalara yapıldı grubumuzdan. Bizim söylemek istediğimiz İBB çalışan sayısı 30 bin.  Bu çalışanların büyük bir kısmı bu haktan faydalanmak istiyor. 2 bin 5 bin neyse… Siz eğer İBB’nin çalışanlar için o şirkete devrettiği arsanın yüzde 45’ini satarsanız İBB’de çalışanlarının büyük bir bölümüne bu konutu yapacaksınız. Biz ve siz. Bu mecliste karar aldığımızda o arsayı çalışanlar için önerdik. O gün gelseydiniz bize böyle bir yöntem ile yapacağız deseydiniz oy birliği ile geçirecek miydiniz? Ben meclis üyesiyim ben talep ederim bürokrat açıklamasını yapar. Burada ciddi soru işaretleri var. İhaleye çıktık diyorsunuz. Fiyatların en pik olduğu dönemde ihaleyi alan firmalar var.  Biz İZBETON’da da İZBETON yapsın dedik, burada da bu firma yapsın dedik. Burada meclisi ve büyükşehir bürokrasisini de baypas ederek işi yapmaya çalışıyorsunuz. Birilerinin akıl hocalığı eşliğinde bu işleri ihaleli vermeniz gerekirken ihalesiz veriyorsunuz. İBB çalışanlara konut yapacağız adı altında o kadar değerli arsanın yüz de45’ini kime niye sattığınızı çıkıp açıklarsınız” diye konuştu.

    YILDIZ: BELEDİYE ÇALIŞANLARININ YERİNİ BAŞKASINA VERMEYECEĞİZ
    AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız yüzde 45 karşılığı işin bitmeyeceğini vurgularken, “Biz İzmir’in sorunlarını video ile kartlarla, komisyonda evraklarla anlattık ancak CHP grubuna anlatamadık. Bir bütçe yapacağız ve Eşofmanlı Şevket Hoca’yı getireceğiz. Fikirtepe örneği verildi. Uçak biletini biz alacağız gelin gidelim. Ne olmuş görelim. Fikirtepe’nin hiçbir zaman emsali değişmediği gibi, geçmiş dönemde yüksek olan emsal düşürülerek yapıldı. Fikirtepe’de bahsettikleri gibi emsal arttırılarak geldiyse ben istifa edeceğim. Siz konun öznesinde konusun. Biz tarım dairesine sosyolog atadığınızı burada getirdi.Biz konun öznesinde konuşuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza ‘beceriksizlik’ ithamında bulundular.  Sanırım CHP içinde de hedefler var ki kürsüye çıkınca genele siyasete girdiler. Kooperatif senaryonuzu tartışıyoruz. Biz kentsel dönüşümdeki beceriksizliklerine rağmen oy birliği ile İZBETON’a oy birliği ile yetki verdik. İZBETON bizden aldığı yetkiyi kooperatiflere devretti. Biz sözleşme bilgilerini talep ettik ancak bilgi gelmedi.  Biz bu arsa için yetki verirken ‘alt gelir’ şartı ile oy birliği yaptık. Bize sunum yapılırken, tamamımın belediye personeline yapılması kaydını görerek oy birliği yaptık. Uzundere ve Örnekköy’de vatandaş ile anlaştınız kat karşılığını yapabilirsiniz. Bizim eleştirdiğimiz İZBETON yetki aşımı yaptı dedik. Burada durum farklı.Burada yüzde yüzü belediye çalışanlarına yapılacağı modeline evet dedik.  Bizim tartıştığımız bu. Siz yüzde 45 ile bu işi bitiremezsiniz. Bu mümkün değil. Biz bu sürede dava açacağız. Belediye çalışanlarımızın yerini başkasına vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

    KÖKKILINÇ:İZMİR’DE ÇOK GÜZEL BİR MODEL ÜRETTİK
    Yapılan eleştirileri kabul etmeyen CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Biz ülkemizin bir hukuk devleti olmasını bekleriz. AK Parti grubunun da hukuk devleti anlayışı ile hareket etmesi gerektiğini söylüyoruz. Burada yapılan sözleşmeler ile ilgili kimin başına ne geleceği yönünde garip bir söylem vardı. Burası hukuk devleti ise yaptığınız bütün sözleşmelerin hesabını verirsiniz. Bunu inceleyecek olan devletimizi kurullarına güvenmek isteriz. Burada inşaat maliyetleri, mazot fiyatlarından bahsetmeyeceğiz, inşaatların durmasının sebepleri bunlar. Biz İzmir için güzel bir model ürettik. Biz 2019’dan beri göreve geldiğimizden bu yana kooperatifçiliği destekledik.  Biz kooperatifçilik alanında çok yol aldık. İZBETON konusu bugün gündemde olan Şehir Planlama A.Ş konusunda çok farklı. Biz neyin yüzde 45’ini satıyoruz? Kat karşılığı çok fazla sözleşme yapmış bir hukukçuyum. Yüzde 45’i vermek bu işin maliyetini karşılayacak demek. Burada satıp, ticaret yapıyoruz gibi sonucun çıkarılmasını anlamış değilim. Kooperatifler ve kamu şirketleri denetleniyor. İBB denetleniyor. O zaman burada şeffaf olmayan nedir? Dava açacaklarsa buyursunlar açsınlar” dedi

    AYDIN: BU MESELEYİ ÇOK ANLATTIK
    Söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise, “Bu meclisi çok palavra dinledi. Bu meclis gerçek dışı çok laf dinledi. Bir arkadaşımızın söylediğinin palavra olduğunu söylemeye kalktıklarında bide geçmişte dinlediğimiz palavraları hatırlayıp gülüyoruz. Biz bu meseleyi çokça anlattık. Anlamak istemeyene hiçbir söz yeterli değildir. O yüzden neresinden anlatırsak anlatalım anlaşılamayacaktı. Anlaşılmak istenmediği içindir. Aramızdaki temel farklardan bir tanesi, arkadaşlar kooperatif denince akıllarına komünizm geliyor. Bir kooperatif yönetici ile bir inşaat firması sahibi arasındaki farkı bile bilmezler. Burada 1,5 saattir bu konuyu konuşuyoruz. Akılda kaç cümle kaldı. İzmir halkı için neyi konuştuk. Tezlerimiz ne? Karşı tezlerimiz ne? Bunları konuşmadık. Tartışma neden hep buralara geliyor? Çünkü İBB Başkanı Tunç Soyer’in başkanlığında iyi işler yapılıyor. Kentsel dönüşümde yol alınıyor. Tartıştığımız konu açıktır. İBB bir yöntem tercihi yapmıştır. Her defasında  anlatmamıza rağmen bize bir şey anlatmıyorsunuz diyorsanız diyecek bir şey yoktur” dedi.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum