İzmir'de sokak satıcıları ve seyyarlara kooperatif kurun önerisi

    İZMİR'de düzenlenen 'Sokak Emekçileri ve Güvencesiz Çalıştayı'nda sokak emekçileri ve sokak ekonomisi konuları ele alındı. Çalıştayda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, seyyarlara kooperatif kurması yönünde çağrı yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın ise sokakların istihdam alanı olduğunu söyledi.

    İzmir'de sokak satıcıları ve seyyarlara kooperatif kurun önerisi
    30 Ekim 2022 - 17:01 - Güncelleme: 30 Ekim 2022 - 17:02

    İzmir'de, İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi tarafından 'Sokak Emekçileri ve Güvencesiz Çalıştayı' düzenlendi. Kültürpark Gençlik Tiyatrosu Salonu'nda yapılan çalıştayda, sokak emekçileri ve sokak ekonomisi konuları ele alındı. CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin'in açılış konuşmalarıyla başlayan 'Sokak Emekçileri ve Güvencesiz Çalıştayı'na, İzmir'deki sendika temsilcileri, oda ve Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, Klaros Felsefe Akademisi Başkanı Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu, Sokak Ekonomisti Dr. Osman Sirkeci ve çok sayıda sokak emekçisi yer aldı.

    'SOKAK İSTİHDAM ALANIDIR'

    'Sokak Emekçileri ve Güvencesiz Çalıştayı'nın açılış konuşmasını yapan Yüksel Taşkın, Türkiye'de istihdam edilen her 3 kişiden 1'inin kayıt dışı olduğunu belirterek, "Kayıt dışı olmayı seçmiyor elbette ama onların belki de hiçbir emeklilik hakkı olmayacak. O yüzden durum vahim. Sorunlar var, o sorunlarla ilgili çözüm önerileri var. Sıra, helva yapmaya geldi. Yakın zamanda öğrendiklerimizi hayata geçirmek için 6 ila 7 ayımız kaldı. Sokak hayatının donduğu ürkütücü salgını hatırlayın. En büyük zararı sokaktaki emekçiler çekti. Elimizden geldiğince destek olmaya çalıştık. Pandemiden çıktık ama sorunların çözümü için örgütlü mücadeleye ihtiyacımız var. Sokak hayattır. Çin'de milyonlarla oynayan o insanlar sokaklardan çıktı. Sokak, bir istihdam alanıdır. Sorunların çözümü belli, kesinlikle bir güvence sistemi kuracağız. Sizi sosyal güvence sistemi almak isteyenler ekmeğinizi elinizden almak isteyenler değildir. Tunç Soyer'in bizzat burada olması da her şeyi anlatıyor. İkisini bir arada yürütmek sizin kazanmanızı da sağlar" dedi.

    TUNÇ SOYER'DEN KOOPERATİF KURUN ÇAĞRISI

    Dünyadaki sokak esnaflarından örnekler veren Soyer, Uzakdoğu'dan batıya doğru gelindikçe sokak kültürünün kaybolduğunu belirterek, "Biz iki arda bir deredeyiz. Anadolu sokak kültürü ile vardır. On yıllardır bu yok sayılmış. Bu meselenin değişmesi gerekiyor. Sokak satıcıları kayıt altına alınmak istiyor. Korkmadan, kaçmadan emekleri ile emeklerinin karşılığını almıyor. Devlet çare üretmiyor, hükümet çare üretmiyor. Bunun değişme zamanı geldi. Türkiye'de bu bakış açsını değiştirerek güvencesizleri güven sağlayacak çalışma yapacağız. Biz çare üreteceğiz.  Bu buluşma önemli. Salonları sığmayacak büyüklükte toplantılar yapmak mümkün. Bunu büyüteceksiniz, kooperatif kuracaksınız. Eğer kooperatif kurarsanız geleceğiniz için önemli bir adım atmış olursunuz. Bu meselenin asıl yeri seçimdir. Bu iktidarın değişmesi yeni iktidarın gelmesi ile olur" ifadelerini kullandı.

    'ÇALIŞTAY REHBER OLDU'

    CHP'nin 2019 yılında düzenlediği 'Sokak Ekonomisi Çalıştayı'nın kendilerine rehber olduğunu belirten İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, "Aslında sokaklarda ezilen, dışlanan kişiler olarak ilk defa biz bu kürsülerde konuşuyoruz. İlk defa bu kadar siyasetçi bir arada toplandı. Bu bizim için bir şans. İlk başta bize 'siz örgütlenemezsiniz' dediler. Şu anda 40 ilde örgütlenmeyi tamamladık. Biz bunu başaracağız" diye konuştu.

    Açılış konuşmalarının ardından çalıştay, panellerle devam etti. (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum