• Reklam

İzmir'de SGK'dan belediyelere haciz!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürlüğü çalışanların sigorta prim borcunu ödemeyen belediyelerin taşınmazlarına haciz koydu. Belediye ve bağlı şirketlerinde çalışan işçilerin tamamını çalışmaya dahil eden kurum tapu işlemlerini dondurdu.

İzmir'de SGK'dan belediyelere haciz!
16 Eylül 2022 - 12:50
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanların sigorta prim borçlarını ödemeyen belediyeler için harekete geçti. SGK İzmir İl Müdürlüğü, genel müdürlük ile birlikte yürüttüğü çalışma sonrasında yıllardır bünyesinde çalıştırdığı işçilerin SGK borçlarını ödemeyen belediyeler için çalışma başlattı.

SGK, önce ödeme emri göndererek İzmir’de bulunan tüm belediyelere tebliğ çıkarttı.  Borçlarla ilgili yapılandırma çağrılarına kulak vermeyen, yapılandırma kararına uymayan ve ödeme dönemlerini aksatan belediyelerin taşınmaz listelerini tapu kadastro genel müdürlüğünden istedi. SGK,  borçlara karşılık gelen taşınmazların tamamına haciz koydu. Tapu Kadastro Müdürlüğü aracılığıyla yapılan e-haciz işlemleri nedeniyle sigorta prim borçları olan belediyelerin tapu devirleri ve satışları da durduruldu.

BELEDİYE ŞİRKETLERİ DE DAHİL
5110 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında yapılan işlemler nedeniyle İzmir’de bulunan ve prim borcu olan belediyelerin tamamının tapu işlemleri kilitlendi. SGK, belediye bünyesinde çalışan kadrolu işçi, sözleşmeli işçi ile birlikte belediye şirketleri ve iştiraklerinde görev alanların da prim borçları nedeniyle işlemleri uyguladı.

SGK yetkilileri, sigorta prim borcunun tahsil oranı itibariyle yüzde 90’a ulaştığı ve Türkiye genelinde iyi noktada olan İzmir’de yapılan bu işlem sonrasında belediyelere çağrıda bulundu. Yetkililer, kent geneli değerlendirildiğinde tüm SGK prim borçlarının içinde belediye prim borçlarının genel borçların yarısına yaklaştığını vurguladı. Belediyelerin çok uzun yıllardır çalışanlar için prim borcu ödememesi nedeniyle bu işlemlerin yapıldığını ifade etti. 

Öte yandan SGK'nın mali değeri yüksek, kendisi açısından değerlendirilebilecek, hizmet binası yapmaya uygun arazi ve binaların belediyelerden devri yapılması karşılığında borca karşılık mahsuplaşma yöntemi de uygulanıyor. Bazı belediyelerin bu yöntemi tercih ederek borcunu azalttığı ya da bitirdiği dile getiriliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum