İzmir'de ormanlara koruma kalkanı

    İZMİR, (DHA)-İZMİR'de Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan önlem ve denetimler sayesinde son bir yılda 13 bin 235 yangının yaklaşık yüzde 94,50'sinin başlangıç halindeyken söndürüldüğü bildirildi.

    İzmir'de ormanlara koruma kalkanı
    24 Haziran 2022 - 15:58 - Güncelleme: 24 Haziran 2022 - 16:00

    İzmir Büyükşehir Belediyesi geçen yıllardaki orman yangınlarının ardından olası felaketleri ilk anda önlemek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

    Bu kapsamda yapay zeka uygulaması Akıllı İhbar Sistemi'ni hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Acil İzmir uygulamasını da genişleterek uygulamaya 'Yangın İhbar Modülü' ekledi.  Böylelikle yurttaşlar da sistemin parçası olacak ve yangının fotoğrafıyla konumunu uygulamaya göndererek itfaiye ekiplerinin hızla yangına müdahale etmesine katkı sağlayacak.

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Önlemlerimiz, denetimlerimiz ve hayata geçirdiğimiz yeni uygulamalar sayesinde İzmir'de son bir yıl içinde meydana gelen 13 bin 235 yangının 12 bin 507'si yani yüzde 94,50'si başlangıç halindeyken söndürmeyi başardık. Biz iklim krizinin tehdidi altında, dirençli bir kenti yaratmanın önemi biliyor ve çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda sürdürüyoruz" dedi.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin orman yangınlarına hızlı müdahale edebilmek için yürüttüğü çalışmalar şöyle:

    Akıllı İhbar Sistemi ile orman yangınlarına hızlı müdahale İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de alanında ilk olan Akıllı İhbar Sistemi'ni (AİS) Nisan ayında hayata geçirildi.  Orman köylerinde ve kırsal alanlarda yangınlarına hızlı müdahale etmek için Bergama'nın Yukarıbey, Ödemiş'in Kaymakçı ve Gölcük, Menderes'in Ahmetbeyli, Buca'nın Kırıklar, Balçova'nın Teleferik, Karaburun'un Küçükbahçe bölgelerinde nöbet noktaları oluşturdu. Özelllikle yaz aylarında İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı zabıta personeli ormanlık alanlarda denetim yapıyor.  Akdeniz ve Ege bölgelerinde etkili olan büyük orman yangınlarının ardından CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanının ortak kararıyla kurulan Orman Bilim Kurulu çalışmalarını sürdürüyor. Olası yangınlara güçlü, bilinçli ve planlı müdahale edilmesi için orman köylüleri ve sivil toplum desteği ile 200 kişilik Orman Gönüllüleri Ekibi kuruldu. Şehrin yeşil örtüsünün yangından sonra kendini yenileyebilmesini sağlamak için 'Bir Fidan, Bir Dünya' adıyla dayanışma kampanyası başlattı. Türkiye'de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı bünyesinde Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınları Şube Müdürlüğü kuruldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Orman Vakfı ve Türkiye Orman Derneği iş birliği ile yangına dirençli köyler konusunda çalışmak üzere önümüzdeki günlerde iş birliği protokolü imzalayacak. Orman mahallelerine olası yangınlara ilk müdahale için 122 yangın tankeri dağıttı. Kapatılan İl Özel İdaresi'nden gelen tankerlerle toplam 313 tanker köylere ulaştırıldı. Kenti afetlere karşı dirençli hale getirmek ve acil durumlara müdahaleyi hızlandırmak amacıyla yapılan 'Afete Hazır İzmir' sloganıyla, İzmir Arama Kurtarma Dernekleri ve 3 belediye ile iş birliği protokolü imzalandı. Son olarak ise bu ay İtfaiye Dairesi Başkanlığı bünyesinde afet öncesi, afet esnası ve sonrasında belediye birimleri ve kamu kurumları ile iş birliği ve koordinasyonu sağlamak üzere Afet Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü kuruldu.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum