• Reklam

İzmir'de opera binasını yapan müteahhit firmaya ihtar çekildi

Yapımı yılan hikayesine dönen Karşıyaka’daki opera binasıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi yüklenici firma Çağdan Mühendislik Şirketi’ne ihtar çekti. Şimdiye kadar hak edişleri ödenen şirketin işe devam etmemesi halinde içeride bulunan 100 milyonluk teminatının gelir olarak kaydedileceği bildirildi.

İzmir'de opera binasını yapan müteahhit firmaya ihtar çekildi
20 Ekim 2022 - 01:08
İzmir Büyükşehir Belediyesi Karşıyaka Mavişehir’de yapımı devam eden opera binasıyla ilgili çalışmaları durduran yüklenici firmaya rest çekti.

Büyükşehir, CHP eski Parti Meclisi Üyesi Behçet Çağlar’a ait Ankara merkezli Çağdan Mühendislik Şirketi’ne işe devam etmesi yönünde ihtar yolladı. Resmi yazıyla şirkete “çalışmaları sürdür” diyen Büyükşehir’in ilk yazısına muhatabından bir yanıt gelmedi. Büyükşehir, ikinci bir yazı daha yazarak şimdiye kadar olan ödemelerin yapıldığını, hak edişlerin zamanında ödendiğini ve içeride alacağının bulunmadığını hatırlattı.  Bu kapsamda hukuki olarak sorumlulukları sıralanan şirketten iş takvimi ve planlamasını yapmasını isteyen Büyükşehir gereken işlemlerin yapılacağını bildirdi. Büyükşehir, Çağdan Mühendislik Şirketi’nin teminatı olan yaklaşık 100 milyon TL’lik rakamı da gelir olarak kaydedeceğini vurgularken ihaleyi fesih edeceğini de ifade etti.

Buna göre, birkaç gün içinde işe başlamayan ve iş takvimini idareye bildirmeyen şirketin teminatı belediye kasasına alınarak süreç fesihe götürülecek. Şirketin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamu ihalelerinden yasaklı hale getirilmesi için bakanlığa başvuru yapılacak.



SOYER NE DEMİŞTİ?
Kamuoyunda yapımı yüzde 50 seviyelerinde kaldığı ve sadece kaba inşaatı bitirilebildiği için başka bir projeye çevrilebileceği ya da yaşlı bakım merkezi gibi kullanılabileceği yönünde iddiaların konuşulması üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Opera binamızı tamamlama konusunda kararlıyız ve bu binayı yaşlı bakım evine çevirme gibi bir niyetimiz yok” demişti. Başkan Soyer ayrıntılı olarak anlattığı süreçle ilgili müteahhit firmayı eleştirerek projede süreci bilerek ve isteyerek zora soktuğunu diye getirmişti.

Başkan Soyer şu açıklamayı yapmıştı: “İşin doğrusu bizim bu binayı yapan müteahhitle başımız dertte. İşin kolay ve karlı kısmı olarak gördüğü betonarme tarafını yaptı ve şimdi işin zor ve meşakkatli kısmı başlıyor. Teknik altyapı, ses düzeni, elektronik, dekorasyon, tefrişat. Açık söyleyeyim, müteahhit işi bırakmaya ve kaçmaya çalışıyor. Biz belediye olarak tüm ödemelerimizi günü gününe yaptık. İhale bedelinde kamunun öngördüğü tüm artışları fiyata ekledik ki, zaten bundan fazlasını yapmamız yasal olarak mümkün değil. Buna rağmen müteahhit ipe un seriyor, işi durduruyor, geciktiriyor, bizi bezdirerek sözleşmeyi feshetmemizi sağlamaya çalışıyor. Bu gecikme de dedikoduları alevlendiriyor. Ama emin olabilirsiniz ki, biz o binayı İzmir Opera ve Bale Binası olarak tamamlayacağız. Bunu hem İzmirlilere, hem İzmir’in genç sanatçılarına borcumuz olarak görüyoruz. Ben orayı Opera ve Bale binası olmaktan çıkarırsam sadece seçmenlerin değil, kızımın ve kızımın arkadaşlarının yüzüne bakamam”

YORUMLAR

  • 0 Yorum