İzmir'de ilk! Füniküler kuruluyor

    Konak ilçesinde planlamasına başlanan adında tepe olan 'Beştepeler' bölgesinde bir ilke de imza atıldı. Kentin ilk füniküler sistemi buraya kurulacak. Bu amaçla belediye bir de video hazırladı.

    13 Şubat 2021 - 14:01

    İzmir'in Konak ilçesinde havaalanı mania sınırı içerisinde kalan Beştepeler bölgesinin planları hazırlanırken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı dahil yirmi beş kurumdan görüş alındı. Yaklaşık yüzde 27 eğime sahip 19 Mayıs, Hasan Özdemir ve 1.Kadriye Mahalleleri arasında kalan bölge için tasarlanan, iki vagonun birbirini karşı ağırlıkları ile etkilemesi prensibi ile çalışan füniküler sistem çözümü beğeni topladı. Buna göre Füniküler hattın 500 metrelik bir güzergahta hareket etmesi planlanıyor.

    Beştepeler bölgesi planlarında, İzmir’de ilk kez uygulanacak bir füniküler hattı da dahil etiklerini söyleyen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Biz plan yaparken sadece bina dikmek değil, o bina içinde yaşayacak vatandaşların sosyal yaşantısını da geliştirmek istiyoruz. Planlarda, Yeşildere’den Aziziye’ye çıkacak bölüme vatandaşları taşıyacak bir füniküler hat getirdik. Bu tür çözümlerle kente heyecan katacak çalışmalar yaptık. Gültepe planları meclisimizde oybirliği ile geçmişti; tüm meclis üyesi arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Beştepeler planlarını da en kısa süre içinde meclisimizden geçireceğiz” diye konuştu.

    FÜNİKÜLER?
    Füniküler, raylı bir taşıma aracıdır. Bir dağ veya tepe gibi eğimli arazide, halatlarla yukarıya çekilerek çalışır. İki ayrı aracın aynı anda kullanımı, vagonların her birini karşı ağırlık olarak etkilemesi prensibi ile çalışır.
     

    YORUMLAR

    • 0 Yorum