İzmir'de deprem şehitleri için 4 bin fidan diktiler  

    İZMİR'de, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası nedeniyle, 25 dekarlık alanda 4 bin fidan toprakla buluşturuldu. Ağaçlandırma sahasına '6 Şubat 2023 Deprem Şehitleri Ormanı' adı verilirken, etkinlikte fidan diken İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, "Deprem felaketini ve deprem coğrafyasında olduğumuzu unutmayacağız. Depremin, önlem alındığı takdirde can kaybına sebep olmadan savuşturulabilecek bir şey olduğunu unutmayacağız" dedi.

    İzmir'de deprem şehitleri için 4 bin fidan diktiler  
    21 Mart 2023 - 23:36 - Güncelleme: 21 Mart 2023 - 23:38

    21 Mart Dünya Ormancılık günü ve Orman Haftası nedeniyle, tüm Türkiye'de olduğu gibi İzmir'de de fidan dikim etkinliği gerçekleştirildi. 25 dekarlık alanda 4 bin fidan toprakla buluşturuldu. Fidan dikim törenine İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Öztürk ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek, "Depremin hemen ardından orman teşkilatı olarak biz de üzerimize düşeni yapmak üzere orman arama kurtarma timleriyle deprem bölgesine intikal ettik. Oradaki vatandaşlarımızın günlük ihtiyaçlarının da karşılandığı bir dizi yardımlar yapıldı, hala da yapmaya devam ediyoruz. Genel Müdürlüğümüz depremzede vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının giderilmesinin ardından barınma, ısınma, gıda, su temini, altyapı çalışmaları ve temizlik alanlarındaki çalışmalarını da AFAD koordinesinde 3 bin 500 personeliyle sürdürmektedir" ifadelerini kullandı.

    '2023 YILINDA 3 MİLYON FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURACAĞIZ'

    Derince, 2003-2022 yılları arasında İzmir Orman Bölge Müdürlüğü olarak 246 bin hektar alana ağaçlandırma yapıp, 146 milyon fidan diktiklerini belirtip, "Bu süreçte 205 milyon tohumu toprakla buluşturduk. Bölge müdürlüğü olarak 2023 yılında yaklaşık 2 bin hektar alanda 3 milyon fidanı toprakla buluşturacağız. Türkiye FRA raporunda en çok ağaçlandırma yapan ülkeler sırasında Avrupa'da 1'inci dünyada 6'ncı sırada yer aldı. Ülkemizin orman varlığı 23.1 milyon hektar ile yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 29.6'sını kaplıyor. Genel müdürlük olarak öncelikli hedeflerimizden biri, bu yılın sonuna kadar ülke topraklarının yüzde 30'unu ormanlarla kaplamaktır. Bugün burada dikeceğimiz fidanların daha yeşil bir İzmir ve Türkiye'ye umut olmasını diliyorum" dedi.

    'YARAMIZ SICAK VE TAZE'

    Derince'nin ardından  kürsüye çıkan Vali Köşger de fidan dikim etkinliğinin depremde vefat eden 50 binden fazla vatandaşın hatırasını yaşatmak ve 6 Şubat depremini milletin hafızasına kazımak için gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Vali Köşger, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu tür etkinliklerin artarak devam etmesini diliyoruz, çünkü ülkemiz bir deprem coğrafyasında yer alıyor. Henüz yaramız sıcak ve taze, şu an tüm millet ve hatta tüm dünya bunu derinden hissediyor. Bunu uluslararası haberlerde de görüyoruz, tüm dünya aslında Türkiye'de yaşanan felaketin boyutunu, ne kadar acı olduğunu görüp, buna üzülüyor. Biz tabi ki 85 milyon olarak bu acıyı etimizde, canımızda, ruhumuzda hissediyoruz. Bunu hatırlamamız, sürekli hatırlatmamız ve unutmamamız lazım. Buna yönelik önlemleri almak noktasında da yapılması gereken işlemler var. Bugünkü bu etkinlikte bunlardan birisidir."

    'DEPREM COĞRAFYASINDA OLDUĞUMUZU UNUTMAYACAĞIZ'

    Vali Köşger, hem ülkemizin hem de tüm dünyanın iklim değişikliği dolayısıyla da bir takım felaketlere maruz kaldığını söyleyerek, "Depremin hemen ardından Urfa ve Adıyaman'da yaşadığımız sel felaketi de bunlardan birisi. İnsanoğlu, sanayi devriminden sonra doğanın dengesine sert müdahalelerde bulundu ve bunun sıkıntılarını hep beraber yaşıyoruz. Doğanın dengesini bozuyoruz, olması gereken şeklini değiştiriyoruz ve o bu sebeple doğa da zaman zaman, bize kendisince olması gereken şekilde davranıyor. Sel felaketleri, yağmurların oluşturduğu felaketler, bir taraftan kuraklık, iklimsel dengesizlik bunlardan bazıları. Ülkemizde son yıllarda giderek artan bir ağaçlandırma faaliyeti var. İzmir'de 2022 yılında 5 milyon fidan toprakla buluşturuldu. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Onların acılarını unutmayacağız, deprem felaketini ve deprem coğrafyasında olduğumuzu unutmayacağız. Depremin, önlem alındığı takdirde can kaybına sebep olmadan savuşturulabilecek bir şey olduğunu unutmayacağız. Deprem sonrasında, hem devletin bütün kurumları olarak hem de 85 milyon olarak acıları sarmak için nasıl kenetlenmişsek bundan sonra da alınması gereken tedbirler noktasında bilinçleneceğiz" dedi.
    Konuşmaların ardından ağaçlandırma sahasına geçen Vali Köşger ve beraberindeki heyet, fidanları toprakla buluşturdu. Fidana toprak atıp sulayan Vali Köşger, yanına gelen öğrencilerle bir süre sohbet ettikten sonra alandan ayrıldı. Etkinlikte, protokol üyelerinin yanı sıra anaokulundan üniversiteye kadar tüm yaş gruplarından çeşitli öğrenciler ile sivil toplum kuruluşu üyeleri de fidan dikti. (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum