İzmir'de CHP'li başkana siyasi yasak talebi

    Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’ya yönelik olarak ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla açılan davanın duruşmasında savcılık mütalaa verdi. Savcı; ‘hakaret’ gerekçelerinin tespit edilmesinden kaynaklı olarak Arda hakkında 5237 Sayılı TCK 299/1-2, 43 ve 53 maddeleri gereğince ceza istedi. 20 Aralık’taki duruşmada Başkan Arda ceza alırsa siyasi yasaklı olacak.

    İzmir'de CHP'li başkana siyasi yasak talebi
    16 Aralık 2022 - 13:28
    Cumhuriyet Halk Partisi'nden aday olduğu 2019 yerel seçimlerde Gaziemir Belediye Başkanı olarak seçilen Halil Arda'nın  kendisine ait olduğu belirtilen sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddia edilmişti.

    Hakaret içerikli paylaşımlar nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan hakkında dava açılan Arda'nın yargılanmasına ise başlanmış, Başkan Arda'nın avukatı paylaşımlarının müvekkiline ait olmadığını öne sürerken ilgili adres için ABD'de bulunan Facebook'tan teyit talep etmişti. Facebook’tan gelen yazıda ise söz konusu hesap adresine ulaşılamadığını ifade edilmişti.

    Davanın 7'ncü celsesi bugün Bayraklı Adliyesi 34'ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi. Mahkemeye Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda katılmadı.

    O SUÇLARDAN BERAAT TALEBİ
    Davada Cumhuriyet Savcısı dava ile ilgili mütalaasını açıklarken, açılan; sanık hakkında açılan kamu davasının yapılan yargılamasında, sanık hakkında Facebook isimli sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı paylaşımlar ile halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, halkın bir kesimini alenen aşağılama, dini değerleri alenen aşağılama ve suçu ve suçluyu övme suçlarından beraatini talep etti.

    ARDA İÇİN 53’NCÜ MADDE TALEBİ
    Savcı ayrıca, “sanığın Facebook hesabından Cumhurbaşkanı hakkında iddianamede belirtilen "Erdoğan'da eşcinseller gibi dönmüş, kısaca bunlara dönme diyoruz", resmini paylaşarak "hagayret Hitlere az kaldı", "Cumhurbaşkanı müsveddesi", "uydum imam Tayyibe, niyet ettim tükürdüğümü yalamaya. paylaşın dostlar daha çok insan rezil olsun" şeklinde yazı ile paylaşan videoyu "namussuzmuş" şeklindeki yorumla paylaşmak suretiyle ayrıca yine Cumhurbaşkanı'nın fotoğrafını paylaşarak "durmak yok soymaya devam" şeklindeki paylaşımı ile, yine fotografini paylaşarak "Ali İsmail Korkmaz'ın katilinin robot resmidir, yayalım lütfen" şeklinde yazı bulunan görseli paylaştığı kaydedildi. Ayrıca "Cumhurbaşkanı açıklama yapmış Taksim kışlası yapılacak, bizi sokağa dökemedikleri için g....lerinden çatlıyorlar arkadaş" şeklindeki yazıyı paylaşarak "demokrasi nöbeti saçmalığı yerine milyonların istifa diye bağırması lazım, hadi benim dediğim demokratik ülkeler için geçerli, koskoca devleti Fetoya peşkeş çekenler için değil" şeklinde Cumhurbaşkanına hakaret içerikli zincirleme şekilde paylaşımlarda bulunduğu, sanığın üzerine atılı suçları işlediğinin ihbar ve şikayet dilekçesi içeriği, kollukça düzenlenen inceleme tespit ve değerlendirme tutanağı, bilgi sahiplerinin ifadeleri ve tüm dosya kapsamı ile anlaşıldığı” gerekçesi ile Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda hakkında 5237 Sayılı TCK 299/1-2, 43 ve 53 maddeleri gereğince cezalandırılması talebini mahkeme heyetine iletti.

    SAVUNMADAN EK SÜRE TALEBİ
    Savcılığı talebini alan mahkeme başkanı ise sanık avukatına savunma için söz hakkı verdi. Sanık avukatı ise savunma için mahkeme heyetinden ek süre talebinde bulundu.

    Talep sonrası ise mahkeme heyeti, savunma için mahkemenin 20 Aralık tarihine ertelenmesine karar verdi.

    53. MADDE NEDİR?
    TCK'nin 53. maddesine göre, hak yoksunluğu kural olarak, kasten işlenen bir suçtan ötürü hapis cezasına mahkûm olunması durumunda, mahkum olunan hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmayı ifade etmektedir.

    Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak;

    -Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,

    -Seçme ve seçilme ehliyetinden,

    -Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,

    -Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,

    -Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır. (Egedesonsöz)

    YORUMLAR

    • 0 Yorum