• Reklam

İzmir'de bir bardak çay 13 lira oluyor

İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, çaya yapılan zammın ardından kendilerinin de fiyat güncellemesine gideceklerini vurguladı. Kırdı, “Bir bardak çay 12-13 TL’ye içebilecek” dedi.

İzmir'de bir bardak çay 13 lira oluyor
13 Haziran 2023 - 13:29
Çaykur’un çaya yüzde 43 oranında zam yapmasının ardından İzmir’de kahveciler de zam hazırlıklarına başladı. İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, fiyatları güncellemek zorunda kalacaklarını, ancak zam yapıldıkça müşteri sayısının azalacağını ifade etti.

ŞEKERİN FİYATI DA ARTTI
Başkan Kırdı, “Çaya gelen zam esnafımızı etkiledi. Ardından şekere ufak tefek zam geldi. En  son 3 ay önce bir zam görmüştük. Gelen zamlar esnafımızın alım maliyetlerini yükseltip alım gücünü de karları da düşürdü. İESOB ve İzmir Kahveciler Odası olarak yeni fiyat tarifesi ile ilgi sunumda bulunacağız. Bu maliyetteki artışı yansıtmamız için bu tarifeyi çıkarmamız gerekiyor. Esnafın bir nebze olsun kar etmesini sağlayarak nefes almasına katkı sağlamak istiyoruz. Yapılan zamların esnafa faydası olmayacağı tam tersi zam yapıldıkça müşterimizin azalacağını düşünüyorum” dedi.

10-13 TL ARASI DÜŞÜNÜLÜYOR
Çay fiyatlarının yükseleceğini  vurgulayan Kırdı, “Yeni fiyat tarifesi ile birlikte, 6-8 TL olan çay 10- 13 TL arasına yükselecek. Bunu da İESOB değerlendirecektir. Akabinde Valilik onayladığı takdirde tarifeyi çıkarıp esnafımıza dağıtacağız” diye konuştu.
Hükümetin özellikle vergiler konusunda esnafa destek vermesi gerektiğini kaydeden Kırdı, “Esnafımız mümkün olduğu kadar az karlarla bu işi sürdürmeye çalışacaktır. Devletten asıl beklentimiz; madem maliyetler yükseltiliyor, esnaf ve sanatkâra bazı imtiyazlı indirim yapmalı. Kira fiyat artışlarıyla ilgili bir an evvel bir kanun çıkmalı ve bu işletmeler kapanmamalı. İşletmeler kapatılırsa, burada ekmek yiyenlerin aileleri ile birlikte işsizlik çok sayıda insanı etkiler. Bütün esnafa maliyetlerin telafisi olarak, BAĞKUR, stopaj vergilerinde indirim yapılmalı. Kahveciler Odası Başkanı olarak bu taleplerimizi hükümet yetkililerine iletiyoruz.” dedi.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Osman
    8 ay önce
    Ayıp yahu ayıp, 1 kg caydan 1000 adet çay yapılır. 1 kg çay 3 kg küp seker ve 6 kg tüp masraf olsun çay 100 tl şeker 150 tl tüp 300 tl etti 550 tl. Bir günlük yevmiye ve sigorta 1 kişi 450 tl etti 1000 tl. Bundan 13000 tl kazanmak vurgundur ayıptır. Yani pahaliligi ve enflasyonu hırs büyütüyor. Ben daha fazla kazanacağım, yarin ne olacak. Böyle giderse 1 bardak ince elli çay 50 tl de olur...