İzmir'de 1 Mart'tan itibaren suya yüzde 30 zam

    İzmir’de su tarifelerine yüzde 30 zam yapıldı. Söz konusu karar meclisten oy çokluğu ile geçerken Cumhur İttifakı tarafından sert tepkiler geldi.

    İzmir'de 1 Mart'tan itibaren suya yüzde 30 zam
    21 Şubat 2022 - 22:08
    İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Şubat ayı olağanüstü meclis oturumu Yeşilyurt Mustafa Necati Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Artan girdi maliyetleri gerekçe gösterilerek su tarifelerine yüzde 30 zam yapılması AK Parti ve MHP’nin ‘ret’ oyu ile oy çokluğu ile geçti.

    Mısırlı, “Ciddi bir artış içerisindeyiz”
    AK Parti Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, su tarifelerine ilişkin yapılan zam oranıyla ilgili söz aldı ve şunları söyledi:
    “KDV'de düşürülme talebi gelmişti. Ancak olağanüstü gündem olduğu için bunu sanırım veremiyoruz. Dünyada içinde geçmiş olduğumuz durumda bunun yansımaları tabii ki tarımda ya da başka alanlarda ister istemez etkilerini yaşıyoruz. AK Parti hükümetinin indiriminin yapılmasını özel tüketim mallarını ile genel tüketim mallarındaki KDV yüzde 1'e düşürüldü.  Bugün KDV 8'den 1'e indi ancak ciddi bir artış içindeyiz. Faturalardaki düzenlemelere bakıyoruz ancak bize tuhaf gelen şu. 0-13 metreküp, 0-10 metreküpe düşmüş. Yani temel ihtiyaç seviyesi olarak yansıtılmış. Ancak TÜİK 4 kişilik ailenin 30 günlük tüketimi 26,5 metreküp olarak belirledi. Burada yapılmış olan matematiksel hesabın, artış dışında bir artıştan bahsediyoruz.

    Sözüpek, “Maliyetlerimiz çok arttı”
    Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bülent Sözüpek, AK Partili Mısırlı’nın açıklamaları üzerine söz alarak, “Zamlar ve düzenleme ilgili konuşmak istemiyoruz ;ama ülkemizin yeni gündem bu. İZSU Genel Müdürlüğü ekonomik koşulların etkisini büyük ölçüde hissediyor. 2022 Yılı Mali Bütçesi’nde belirlenen tarifeler sonrası meydana gelen elektrikte yüzde 160, akaryakıtta yüzde 132, makine, demir, çimento ve arıtmalarda kullanılan kimyasal ürünlerin fiyatlarında ise yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşen olağanüstü maliyet artışları yaşandı” dedi.
    Yeni tarifeyle ilgili sözlerini sürdüren Sözüpek, “İnsani su hakkını daha sağlıklı ve adaletli bir uygulama ile hayata geçirmek için yeni bir düzenleme öngörüyor. Buna göre özellikle dar gelirli, yardıma ihtiyaçlı olduğu tespit edilen vatandaşlara, şehit ailelerine ve gazilere genel uygulamalardan daha yüksek miktarda ücretsiz su verilecek. 10 metreküpe kadar kullanımın 5’te 1’i, 10 metreküpün üstündeki kullanımlarda ise tüketimin 2 metreküpü ücretsiz verilecek” diye konuştu.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum