İzmir Büyükşehir'den 'Müjdat Gezen'e ambargo

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, oyuncu almak için sınav açtı. Müjdat Gezen Sanat Merkezi mezunu 4 genç de başvurdu. Bu gençlere "kriterlere uygun değilsiniz" cevabı verildi. Sınava kabul edilmeyen bu gençlerin 4 yıllık eğitimden geçtiğini belirten ünlü sanatçı Müjdat Gezen, "Başkana ilettim sonuç çıkmadı. Çok üzgünüm, demek yetenek ve liyakat önemli değilmiş" dedi.

    İzmir Büyükşehir'den 'Müjdat Gezen'e ambargo
    26 Haziran 2021 - 13:50 - Güncelleme: 26 Haziran 2021 - 14:46
    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’i bir sanat şehrine dönüştürme amacıyla yola çıkarak Şehir Tiyatroları kurdu.
    Kurulan İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde tanıtıldı. Genel Sanat Yönetmenliği'ne de oyuncu Yücel Erten getirildi. Danışma Kurulu üyeleri yapılan başvurulardan ön değerlendirme sonucu iki isim belirleyerek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e sunmuş, Telat Yurtsever ve Yücel Erten isimleri arasından Başkan Soyer, Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü Yücel Erten'i seçmişti.
    Şehir Tiyatroları Danışma Kurulu üyeleri arasında bulunan Yücel Erten ön değerlendirme öncesinde diğer jüri üyelerinin teklifi doğrultusunda danışma kurulu üyeliğinden ayrılarak Genel Sanat Yönetmenliği için başvuru dosyasını vermişti.
    O dönem İzmir sivil toplum kuruluşlarının duayen ismi ve belediye eski meclis üyesi Sancar Maruflu, "Yücel Erten, genel sanat yönetmenliği için başvuran 29 aday arasında yer almıyordu. Erten, aday olmadığı ve adaylık için aranılan şartlara uymadığı halde bu göreve atanmıştır" diyerek tepki göstermişti. 

    Şimdi çok tartışılacak bir olay daha yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, sanatçı ve uzman personel sınavı açtı. Başvurular 20 Haziran 2021’de sona erdi. 
     
    30 Haziran'da yapılacak sınav sonucu İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 16 kadrolu oyuncu,  20 stajyer oyuncu, bir sahne tasarımcısı, bir giysi tasarımcısı, bir ışık tasarımcısı, bir baş ışık uzmanı, bir baş realizatör, bir teknik müdür, 2 sahne amiri, 4 sahne ışıkçısı, bir sahne uzmanı, 2 kondüvit-efektör, 6 sahne makinisti, 4 aksesuarcı, 2 kadın kostümcü, 2 erkek kostümcü, bir  kuaför-perukacı, bir makyajcı, bir dramaturg, iki basın yayın ve halkla ilişkiler uzmanı, iki fotoğraf-video ve sinevizyon uzmanı, bir grafiker ve kitaplık-arşiv görevlisi alacak. 
     
    Ancak başvuru sahiplerinden 4 genç, "yetersiz" denilerek sınava bile kabul edilmedi. Şartları taşımadığı belirtilen bu gençlerin ortak özelliği ünlü oyuncu Müjdat Gezen'in öğrencisi olması. Müjdat Gezen Sanat Merkezi (MSM) mezunu olan bu gençler, kendilerine gelen mesajla şaşkına döndü, durumu hocaları olan Müjdat Gezen'e bildirdi. Müjdat Gezen de devreye girdi, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i aradı. Ama sonuç alamadı.

    Bu durum İzmirli gazeteci Çağlayan Sueli'nin sosyal medya hesabından şöyle duyuruldu:

    Izmir Buyuksehir Belediyesi Sehir Tiyatrolari kuruyor. 30 Haziran'da da bu tiyatroya girecekler icin sinav duzenlenecek. Tiyatro grubuna alinacaklar icin Mujdat Gezen Sanat Akademisi'nden mezun OLMAMAK ilk sirada yer aliyor. (Bakin buyuk harflerle yazdim) Basvuru yapanlara "aranan kriterlere uygun degilsiniz" seklinde mesaj atilmis... Eeee hadi nedenini de siz bulun gari!!! Mujdat Gezen duzgun tiyatrocu mu yetistiremiyor? Ya da yetirstirdikleri sakincali tiyatrocu mu? Vallahi ben de merak ediyorum!


    MÜJDAT GEZEN: DEMEK Kİ LAYAKAT ÖNEMLİ DEĞİL
    Ünlü oyuncu Müjdat Gezen'e ulaşan Manşet Türkiye, konuyla ilgili bilgi aldı. Gezen şunları söyledi:
    "Bundan haberim var. Çok üzüldüm. Daha önce çok sevdiğim İzmir'de, Bursa'da MSM  
    (Müjdat Gezen Sanat Merkezi) açmıştım. Engeller çıkarılınca kapattım... İzmir'de Büyükşehir Belediyesi'nin tiyatro kurma hamlesi çok hoşuma gitmişti. Mesleğimiz adına sevindiriciydi. Bizden mezun olan 4 adaya 'kriterlere uygun degilsiniz' mesajı gönderildiğinden haberim var. Başkan Tunç Soyer ile görüştüm. 'Hemen ilgileneceğim' demişti. Sonuç değişmedi. Üzgünüm. Bizim öğrencilerimiz MSM'de 4 yıllık eğitimden geçer. Demek ki liyakat ve yetenek önemli değil.."

    YORUMLAR

    • 2 Yorum
    • Seher
      2 yıl önce
      Izmir hiç yakışmadı. Sanırım farklı konu var açıklayın. Yoksa siz kimsiniz der birileri.Bugün televizyonlarda oynayanların çoğu MGSO mezunu ayıp..
    • Murat
      2 yıl önce
      M. Gezen gibi birisinin yetiştirdiklerine liyakat tanımlaması getirenler; Aralık 1947 full bridge anlaşmasını imzalayanlarla aynı kafa yapısindadırlar.