İzmir Büyükşehir'de yeni yılın ilk meclisi

    İzmir Büyükşehir'de yeni yılın ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı olağan meclis toplantısı birinci birleşimi Başkan Vekili olarak atanan Murat Aydın başkanlığında gerçekleştirildi. Durgun geçen mecliste ESHOT'un 690 TL'ye kadar kredi talebi gündeme geldi. Öte yandan mecliste mezarlık alanlarına ilişkin öneriler ve şikayetler dile getirildi.

    İzmir Büyükşehir'de yeni yılın ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi
    09 Ocak 2024 - 09:27 - Güncelleme: 09 Ocak 2024 - 09:40
    ESHOT'TAN 690 MİLYONLUK KREDİ TALEBİ 

    ESHOT, 2024 yılı için 690 milyonluk borçlanma talebini gündeme getirdi. İlgili madde komisyonlara gönderilirken tamamı şu şekilde:
    ESHOT Genel Müdürlüğünün 2024 Mali Yılı Bütçesinde Finansmanın Ekonomik Sınıflandırılmasında öngörülen iç borç tutarını aşmamak üzere, 2024 Mali Yılı Bütçesinde otobüs alımı ile görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak amacıyla, 690.000.000,00-TL'ye kadar, bankalardan; nakdi veya gayrinakdi kredi, finansal kiralama sözleşmesi ve finansman sözleşmeleri kapsamında finansman sağlanması, ayrıca finansman şirketleri ve finansal kiralama şirketlerinden; kredi sözleşmesi, finansal kiralama sözleşmesi ve finansman sözleşmeleri kapsamında finansman sağlanması, kullanılması borçlanmanın yapılması, geri ödeme koşullarının belirlenmesi, sözleşmeler üzerinde değişiklik yapılması, kullanılacak olan finansman için gerekli garanti ve teminatlarının verilmesi, bu işlerle ilgili her türlü sözleşme, taahhütname, protokol ve temlik sözleşmelerinin düzenlenmesi veya imzalanması, finansman ile ilgili her türlü yazışmalarda münferiden işlem yapılabilmesi hususlarının görüşülmesi.

    ‘SERMAYE’ HAMLESİ!
    İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2024 yılı ilk oturum gündemine kurumun 3 iştiraki ile ilgili önemli sermaye hamleleri de geldi. Komisyonlara gönderilen gündem maddeleri şu şekilde:
    ESHOT Genel Müdürlüğünün sermaye ortağı İZULAŞ A.Ş’nin 26/12/2023 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan karar doğrultusunda, ESHOT Genel Müdürlüğünün İZULAŞ A.Ş içerisindeki payına düşen (%9,6'sına tekabül eden) 111.408.000,00-TL olan sermaye miktarının 24.000.000,00-TL azaltılarak, 87.408.000,00-TL'ye indirilmesi ve eş zamanlı olarak 28.800.000,00-TL rüçhan hakkının kullanılarak sermaye artışına iştirak edilmesi ve sermaye payının 116.208.000,00-TL'ye çıkarılması hususlarının görüşülmesi.
    Belediyemizin iştiraki olan İZULAŞ A.Ş'nin 26/12/2023 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan karar doğrultusunda, Belediyemizin İZULAŞ A.Ş içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için; sermaye azaltımından payına düşen (%89,80'ine tekabül eden) 1.042.129.000,00-TL olan sermaye miktarının 224.500.000,00-TL azaltılarak 817.629.000,00-TL'ye indirilmesi, eş zamanlı olarak sermaye artırımından payına düşen (%89,80'ine tekabül eden) 269.400.000,00-TL'lik rüçhan hakkının kullanılarak, sermaye artışına iştirak edilmesi ve sermaye payının 1.087.029.000,00-TL'ye çıkarılmasıhususlarının görüşülmesi.

     Belediyemizin iştiraki olan Grand Plaza A.Ş’nin 26/12/2023 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan karar doğrultusunda, Belediyemizin Grand Plaza A.Ş’nin şirket içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için şirket sermayesinden Belediyemiz payına düşen (%50,00'sine tekabül eden) 96.729.208,00-TL olan sermaye miktarının 41.500.000,00-TL azaltılarak 55.229.208,00-TL'ye indirilmesi; eş zamanlı olarak sermaye artırımından payına düşen (%50,00'sine tekabül eden) 40.000.000,00-TL rüçhan hakkının kullanılarak sermaye artışına iştirak edilmesi ve Belediyemizin şirket içerisindeki sermaye miktarının 95.229.208,00-TL'ye çıkarılması hususlarının görüşülmesi.

    MEZARLIK İTİRAZI
    Kemalpaşa Bayramlı mahallesinde, Kemalpaşa Belediyesi'ne kayıtlı taşınmaz mezarlık alanı olarak belirlendi. 90 vatandaş alanın mezarlık alanı olarak belirlenmesine itiraz etti. Vatandaşların itirazları Büyükşehir Meclisi'nde uygun bulunmadı. Önerge şu şekilde:
    Belediye Meclisimizin 12/06/2023 tarihli ve 05.575 sayılı ile uygun görülerek onanan ve 24/10/2023-22/11/2023 tarihleri arasında askıya çıkarılan; Kemalpaşa ilçesi, Bayramlı Mahallesi dâhilinde bulunan 119 ada, 19 parsel no’lu, tapuda tarla vasıflı, Kemalpaşa Belediyesi adına kayıtlı taşınmazın bir kısmında, Belediyemiz Mezarlıklar Dairesi Başkanlığımızın talebi doğrultusunda "Mezarlık Alanı" belirlenmesine yönelik hazırlanan, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planına yönelik askı süresi içerisinde Belediye Başkanlığımıza iletilen ve Mezarlıklar Dairesi Başkanlığımızın 06/11/2023 tarihli ve 1622405 sayılı Yazısı ekinde sunulan 90 vatandaşın imzaladığı dilekçe ile anılan imar planının iptal edilmesi ve farklı bir bölgede yeni bir “Mezarlık Alanı” belirlenmesi talebine ilişkin itirazın oybirliği ile uygun bulunmadığına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu.

    AK PARTİ OY DEĞİŞTİRDİ
    AK Parti Kemalpaşa Meclis Üyesi Metin Yaşar önergeye ilişkin yaptığı konuşmada, "Bayraklı’da 90 vatandaş bu mezarlığın yapılmaması için itiraz etti. Biz mecliste görüştüğümüzde oy birliği ile itirazları kabul etmiştik ama bu itirazlar Büyükşehir Belediyesi'nde reddedilmiş. Kemalpaşa Belediyesi’nin aldığı karar doğrultusunda karar verişmesini istiyorum. Bayındır sınırında bir dağ köyümüzdeki mezarlık alanı Kemalpaşa için uzak ve büyük bir alan. Kemalpaşa'da mezarlık alanı bitti duvar diplerine defin işlemleri başladı. Yan taraftaki alan kamulaştırılarak bu sorun biter. Kemalpaşa mezarlığı Kemalpaşa Mezarlığına ses sistemi ve ışıklandırma yapmak istedi ama biz Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı kabul etmedi" dedi. Önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

    GÜNDEM PROTOKOL
    İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalanması meclis gündemine geldi. İlgili önerge şu şekilde:
    İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile İzmir Büyükşehir Belediyesinin Havagazı Yerleşkesi No:16/6'da sosyal tesisin giriş katında bulunan İzmir Uluslararası Basın Merkezi ile Turgut Reis Mahallesi, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı No:87/1, Karataş Anadolu Lisesi Önü Konak adresinde Uluslararası Basın Merkezinin faaliyetlerinin yürütülmesi, eğitimlerinin gerçekleştirilmesi, ortak etkinliklerin yapılması amacıyla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti arasında imzalanmak üzere yeniden hazırlanan ve önerge ekinde yer alan Protokolün kabulü ile söz konusu Protokolün imzalanabilmesi için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesi hususlarının görüşülmesi.

    DENETİM KOMİSYONU SEÇİLDİ
    Dönemin son denetim komisyonu gizli oy ile belli oldu. Denetim komisyonuna, Sultan İpekli Aksoy, Mümtaz Rodos, Mehmet Onur Başar Üçkan, Burçin Kevser Sevil seçildi.

    ‘MEZARLIK’ İSYANI!
    Gündem dışı konuşmalar kısmında AK Partili Meclis Üyesi Selma Yeşilçimen söz aldı. Yeşilçimen, “Selçuk ilçesinde mezarlığımız bele kadar su altında kalıyor. İlgililere ilettiğimizde dere ıslahının söz konusu olduğunu söyleniyor. Ancak 3 yıldır bitmedi bu ıslah. Belediyeye söylediğimizde yetki alanımızın dışında deniyor. İlçemizin dere ıslahının ne zaman yapılacağını aktarırsanız çok sevinirim” diye konuştu.

    ‘SABIR BEKLİYORUZ’
    Yeşilçimen’in açıklamalarına CHP Grup Sözcüsü Gamze Gül Çamur cevap verdi. Çamur, mağduriyetten hoşnut olmadıklarını belirterek, “Selçuk mezarlığında oluşan mağduriyetten dolayı hoşnut değiliz. Vatandaşlarımızdan sabır bekliyoruz. Selçuk mezarlığı 2014 yılında Büyükşehir’e geçti. Su baskınlarından korunması için çalışmalar yapıldı. Mezarlığın fiziki koşullarına dikkat çekmek istiyoruz. Mezarlık yol kotundan düşük bu sebeple yağmurlu günlerde sıkıntı yaşıyoruz. Dere yatağının orada Kültür ve Tabiat Varlıklarından izin alınması gerek bir kral mezarlığı var. İZSU tarafından bu izinler alındı. Kaymakamlığımızın, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Başkanlığının da bilgisinde çalışmalar yürütülüyor. Su baskınlarından sonra gerekli temizlikler yapılıyor. Bu uzun sürecek bir çalışma bu konudasabır bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

    ‘İZMİR DOĞRU SEÇİMİ YAPACAK’
    Meclis’te gündem dışı konuşmaların ardından konuşan İzBB Başkanvekili Murat Aydın, “Son 3 ayımıza girdik. Meclisimiz son ana kadar görevini yerine getirmeye çalışacaktır. Önümüzdeki süreçte önergeleri titizlikte inceleyip değerlendirecektir. Ben 2024 yılının yurttaşlarımıza iyilik getirmesini diliyorum. 31 Mart’ta yapılacak seçimlerde İzmir halkı en doğru seçimi yapacaktır” dedi.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum