İzmir Büyükşehir'de Meclis dağılımı belli oldu

    İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye meclis üyelerinin şekillendiği yerel seçimde meclislerde yer alacak sayılar da ortaya çıktı. Nüfus artışı nedeniyle genel meclis üyesi sayısının arttığı büyükşehir meclisine CHP, AK Parti ve MHP’li meclis üyeleri girdi.

    İzmir Büyükşehir'de Meclis dağılımı belli oldu
    02 Nisan 2024 - 14:02
    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın başkanlığında çalışmalara başlayacak olan yeni Büyükşehir meclisi büyük oranda şekillendi. Yüksek Seçim Kurulu takvimine göre itiraz sürecinin devam ettiği şu günlerde meclise girecek sayı belli oldu.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclis üyesi sayısı geçen beş yıllık zaman dilimindeki nüfus artışı nedeniyle 176 kişiden 184 kişiye yükseldi. Meclis üyeleri dağılımları ise ilçelerde alınan oy oranlarına göre şekillendi.

    CHP 140, AK PARTİ 38, MHP 6 KİŞİ İLE TEMSİL EDECEK
    Büyükşehir meclisinde önceki dönem olan 54 kişilik Cumhur İttifakı sayısı 44 kişiye geriledi. Geçen döneme göre 10 kişilik azalma olurken bu oranın 38’i AK Parti listelerinden, 6’sı ise MHP’den geldi.

    Geçen dönem 122 kişiyle Millet İttifakı adı altında temsil edilen yapı bu kez ittifaksız CHP olarak devam edecek. Oy oranı ve meclis üyesi artışı göz önüne alındığında Büyükşehir meclisinde 140 kişilik CHP’li meclis üyesi grubu olacak. Sandık sonuçlarına göre CHP, meclis üyesi sayısını 18 kişi arttırmış oldu.

    İYİ PARTİ'NİN GRUBU OLMAYACAK
    Öte yandan, Millet İttifakı içinde geçen dönem yer alan ve CHP listelerinden yer alan İYİ Partili isimler bu kez meclise giremedi. İYİ Parti İzmir’de hiçbir ilçe alamadığı için Büyükşehir’de grubu da olmayacak. 


    YORUMLAR

    • 0 Yorum