İzmir Büyükşehir'de, İZBETON'a yetki devrine AK Parti tepkisi

    İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi'nde gündeme gelen, Karabağlar ilçesi, Uzundere Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanında 4. Etap olarak belirlenen mevcut yapılarda İZBETON'a yetki devredilmesine içeren önergeye AK Parti Grubu tepki gösterdi.

    İzmir Büyükşehir'de, İZBETON'a yetki devrine AK Parti tepkisi
    15 Şubat 2023 - 11:53 - Güncelleme: 15 Şubat 2023 - 11:55

    İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, şubat ayı olağan toplantısı ikinci oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde yapıldı. Kültürpark Fuar Alanı 4 No'lu Hol'de gerçekleştirilen mecliste gündem, Karabağlar ilçesi, Uzundere Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanında 4. Etap olarak belirlenen mevcut yapılarda 'riskli yapı tespiti' doğrultusunda ihaleye hazır olan 4. Etap'ta olası depremlere karşı inşaat yapım işi hızlandırıp tamamlayarak hak sahiplerine yeni konut / ticari bağımsız birimlerin teslimini hızlandırmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile İZBETON A.Ş. arasında protokol imzalanmasını içeren önerge oldu. AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) meclis üyelerinin ret oylarına karşın, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti meclisi üyelerinin kabul yönünde görüş bildirmesiyle oy çokluğuyla kabul edildi.



    'KOOPERATİF BU İŞİ YAPAMADIĞINDA İZBETON'U YASAKLI HALE GETİRİR'

    Gündem maddesine ilişin söz alan Erhan Çalışkan, "Bu bölgede kentsel dönüşümde yetkiyi İZBETON'a veriyoruz. Yüzde 55 İZBETON, yüzde 45 belediye hak sahiplerine verilmek üzere devir protokolü yapıyoruz. İtiraz ettiğimiz konu kooperatif usulüyle bu işin yürümesi çok zor. İlk devrettiğiniz 1 ve 2'nci bölgelerde inşaatların sözleşme süresine yetişmeyeceğini göreceksiniz. Sürenin bitmesine 1 yıl var. İnşaatlar yüzde 20-30 seviyesinde. Kooperatif üyeleri para toplayacaklar ve inşaatı yapacaklar. İstanbul'daki devirlerle bizdeki devirler arasındaki fark ne? Siz İZBETON'a devrediyorsunuz İZBETON da aynı şartlarla kooperatiflere devrediyor. Devir protokolünün şartları ağır. Bu şartları yerine getirmediğinde uygulanacak cezalar var. İZBETON, inşaatlar tamamlanamadığında, kooperatif bu işi yapamadığında İZBETON'u yasaklı hale getirir" ifadelerini kullandı.



    'BU MODELİN ELEŞTİRİLECEK YANLARI OLACAK'

    CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise gerekli uyarıları dikkate aldıklarını ifade ederek, "Bu önümüzdeki konu daha önce çok tartıştığımız bir konu. Konunun yeniden ele alınmasına gerek olmadığı için bugün görüşülmesini istiyoruz. Kentsel dönüşümün yavaş ilerlediği konusunda eleştiri getiriyorlar. Bu modelin eleştirilecek yanları olacak. Onlar da buna ilişkin önerilerini uyarılarını dile getiriyorlar. Biz de bu uyarıları dikkate alarak işlerin ilerleyeceğini söylüyoruz" dedi.

    DEPREMZEDE ÇİFTÇİYE YEM DESTEĞİ

    Öte yandan mecliste, 10 ilde felakete neden olan deprem nedeniyle kırsal kesimde hayvancılıkla uğraşan vatandaşların, üretim faaliyetlerine devam edebilmeleri için yem desteği sağlanması hakkında Plan ve Bütçe-Tarım, Orman ve Hayvancılık komisyonlarından meclise gelen önerge oy birliği ile kabul edildi. Böylece İzmir Büyükşehir Belediyesi; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde bulunan üreticilerin üretime devam edebilmeleri adına 20 bin çuval yem desteği bölgeye gönderilecek. (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum