İyon kadınların hüznü 2500 yıl sonra İzmir'de gün yüzüne çıktı

    İzmir'de Kuzey Ege otoyolunun yapımı sırasında kalıntılarına rastlanan Neonteikhos Antik Kenti'nin barındırdığı sırlar gün yüzüne çıkıyor. Yapılan kazı çalışmalarında savaşçı mezarlarında bulunan hüzünlü kadın yüzü kabartma masklar İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başladı. Masklar, ölen İyon savaşçısı eşlerinin arkasından yas tutan kadınların acısını gözler önüne seriyor.

    İyon kadınların hüznü 2500 yıl sonra İzmir'de gün yüzüne çıktı
    05 Kasım 2021 - 14:01
    Takıdan, saçlara düşünülen detaylarla ince bir işçiliğin eseri pişmiş topraktan hazırlanan masklarda, gözler ve yüzlerde hüzünlü bir ifadenin yer aldığı görülüyor. Yas tutan kadınların 2 bin 500 yıl önce, savaşçı eşlerini kaybettikten sonra matemlerini anlatmak için masklar yaptırdığı, bunları da ölümden sonra mezarlıklara koydukları tahmin ediliyor.


    İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Hünkar Keser antik çağlarda mezarlara bırakılan armağanlara sıkça rastladıklarını belirtirken bulunan maskların ayrı bir değer taşıdığını söyledi. Ziyaretçiyle ilk kez bulşan maskların farklı bir hikayesi bulunduğunu anlatan Hünkar Keser, kurtarma kazısı çalışmalarını anlattı; "İzmir'den Çanakkale'ye giden Kuzey Ege Otoyolu yapılırken Neonteikhos Antik Kenti kalıntılarına rastlandı. Müzedeki uzmanlarla 2017 yılından itibaren kurtarma kazılarına başladık. Bölgeden antik bir yolun geçtiği ve bu yolun milattan önce 600 yılında yapıldığı ortaya çıktı. Yolun çevresinde de nekropol var. Tüm buluntular belgelendi. Antik yolu ve mezarları kurtarmak için dünyada pek uygulanmamış yöntem denedik. Yolun, taşların rölövesi çıkarıldı, rezerv alanında saklandı. Otoyol çalışmaları tamamlandıktan sonra da kodlarına ve eğimlerine kadar her şey birebir yerleştirildi, mezarlar da eski yerini aldı."



    Bir çok önemli eserin ortaya çıktığını ifade eden Keser, mezarlara ters bırakılmış kadın masklarının da bu eserler arasında yer aldığını dile getirdi. Kadın masklarının gerdanlık ve küpelerle süslendiğini kaydeden Keser, İonya bölgesindeki isyan ve savaşlardaki matem havasının heykeltıraşlığa da yansıdığını aktardı. Keser, eski Mısır ve Arkaik Yunan heykellerinde kullanılan "frontal stil"in matem havasıyla geride kaldığını ve arkaik gülümsemenin yerini kaş, göz ile dudak çevresindeki üzgün ifadelere bıraktığını belirtti.



    Antik dönem mezarlarında bırakılan hediyelere sıkça rastladıklarını ancak kadın masklarının farklı bir özelliğinin bulunduğunu vurgulayan Keser, "Ölüm her zaman ayrılık, acı getirir. Bu masklarda eşinden ayrıldığına çok üzülen kadınları görüyoruz. Onunla birlikte gitmek istiyor ama gidemediği için bir maskla ölümden sonra da eşine eşlik etmeye çalışıyor" dedi.
     

    YORUMLAR

    • 0 Yorum