İYİ Parti İl Başkanı'ndan Aydın Şengül-Hamit Nişancı açıklaması

    İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, İzmir’in kurtuluşunun 100’ncü yılı dolayısıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin dört bir yanına asılan “barışın ikinci yüzyılı” afişlerini eleştirdi. Kırkpınar ayrıca AK Parti eski il başkanı ve milletvekili Aydın Şengül ile Seferihisar eski belediye başkanının partilerine geçeceği iddiasına cevap verdi.

    İYİ Parti İl Başkanı'ndan Aydın Şengül-Hamit Nişancı açıklaması
    22 Ağustos 2022 - 16:00
    İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ile İzmir Büyüşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer arasında restleşmeye neden olan afiş tartışmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

    YUNANİSTAN İLE BARIŞ LOZAN’DA YAPILDI, 9 EYLÜL’DE DEĞİL
    İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 9 Eylül’ün 100’ncü yılı sebebiyle hazırladığı “Barışın ikinci yüzyılı” afişi üzerinden İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer arasında yaşanan tartışma hakkında yorumlama yapan Kırkpınar, “Barışın ikinci yüzyılı ifadesini açmak gerekiyor. 15 Mayıs 1919’da şehrimiz Yunan kuvvetlerince işgale uğradı. Yaklaşık 3 yıl 3 ay sürdü işgal. 9 Eylül 1922’de milli mücadelenin tamamlandığı şehir İzmir... Son işgalciler buradan sökülüp atıldı. Kuruluşun ve kurtuluşun şehri için barışın ikinci yüzyılı anlamını kullanırsak başka anlamlar çıkar. İşgal kuvvetleri gönderildikten sonra 24 Temmuz 1923’te Lozan Antlaşması imzalandı. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının ilanıdır. Sonrasında tarihsel süreçte Yunanistan’ın o günkü lideri Venizelos, 1 yıl sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün Nobel Barış Ödülü’ne aday olarak gösterilmesini istedi. Bunu barış olarak görebiliriz. Yani işgalci Yunanlılar, Atamızı Nobel’e aday gösterdi. İşgalden 3 yıl sonra burayı terk ederken İzmir’e ne yaptılar işgalciler? Yaktılar, yıktılar. İşgale uğramış bir şehir için buna barış yüzyılı demek doğru değil. Fransızlar birçok yeri işgal etti ve çekildi. Ankara Anlaşması diyoruz, barış anlaşması değil. Bunun yarattığı algı üzerinden bakılmalı. Tarihsel değerlendirme açısından bakılmalı. 9 Eylül barış değil zafer ve kurtuluş günüdür demek daha doğrudur diyorum. İşgal kuvvetlerini söküp atıyorsunuz. Yunanistan ile görüştüğümüz durum yok. Onlarla Lozan’da masaya oturduk. Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının ilanıdır ve barış anlaşmasıdır diyebiliriz” dedi.

    HATA VARSA TELAFİ EDİLİR
    Yaşanan tartışmanın ittifaka zarar verip vermeyeceği konusunda gelen soruyu yanıtlayan Kırkpınar, “Yaşanan afiş tartışmasından farklı anlamlar çıkmaz. Hata varsa telafi edilir. İzmir halkı bunu takip ediyor. İYİ Parti’ye ya da Millet İttifakı’na oy veren insanlar  yaşamıyor bu şehirde” şeklinde konuştu.

    AYDIN ŞENGÜL VE HAMİT NİŞANCI YORUMU: BENİMLE TEMASLARI YOK
    AK Parti’de milletvekilliği ve il başkanlığı yapan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili sözleri sebebiyle partiden ihraç edilen Aydın Şengül ile Seferihisar’ın eski belediye başkanı Hamit Nişancı’nın İYİ Parti’ye katılacağı yönündeki iddiaları yanıtlayan Kırkpınar, “belediye başkanlığı, milletvekilliği, il başkanlığı yapmış isimlerin partimize yönelmesi doğal bir şey. Benimle bir temasları yok. Kendilerine sormak gerekir. Benimle bir bilgi de paylaşılmadı. Ama kapımız kendilerine açık. Siyasi Partiler Kanunu’na göre belediye başkanı, milletvekili kim olursa olsun partimizin duruşuna, tavrına, memleket meselesine bakışına uygun gördüğümüz herkese kapımız açık…” ifadelerini kullandı.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum