• Reklam

İsrail-Filistin arasındaki çatışmaya liderlerden farklı tepkiler geldi

Dünya liderleri, Hamas ve İsrail arasındaki çatışmalara ilişkin tepki gösterirken, farklı açıklamalar da geldi.

İsrail-Filistin arasındaki çatışmaya liderlerden farklı tepkiler geldi
08 Ekim 2023 - 10:43 - Güncelleme: 08 Ekim 2023 - 10:49

Birleşmiş Milletler Ortadoğu barış temsilcisi Tor Wennesland, saldırının İsrailli siviller üzerinde korkunç bir etkisi olduğunu söyledi, taraflara “eşikten dönülmesi” çağrısında bulundu. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk de, “Siviller asla saldırının hedefi olmamalı” dedi. 

ABD: Başkan Joe Biden, İsrail'in kendisini savunmaya devam edebilmesini sağlayacaklarını belirterek, “İsrail’in kendisini ve halkını sonuna kadar savunmaya hakkı var. ABD, İsrail’in yanında” dedi. ABD, İsrail’e 4.5 milyar dolarlık acil askeri yardım paketini onayladı.
Hamas’ın İsrail’de sivillere yönelik saldırısını kınadı, “İngiltere her zaman İsrail’in kendini savunma hakkına destek verecektir” dedi. 

ALMANYA: Başbakan Olaf Scholz, “Gazze’den roket ateşi ve tırmanan gerilimden şoke olduk. Hamas’ın saldırılarını kınıyoruz” ifadelerini kullandı. 

FRANSA: Cumhurbaşkanı Emmanul Macron da İsrail’le dayanışma mesajarı vererek, bu ülkenin güvenliğine olan bağlılığını dile getirdi. 

HOLLANDA: Başbakan Mark Rutte “Bu şiddet durmalı. İsrail, kendini savunmak için her hakka sahip” ifadelerini kullandı. 

İRAN: Yarı resmi haber ajansı ISNA’ya göre dini lider Ali Hamaney’in danışmanı Yahya Rahim Safavi, Hamas savaşçılarını tebrik etti, “Filistin ve Kudüs özgürleşene kadar Filistinli savaşçıların yanında olacağız” diye konuştu.  

KATAR: Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında tırmanan gerilimden “sadece İsrail’in sorumlu olduğu” ifade edildi, taraflara itidal çağrısı yapıldı.

SUUDİ ARABİSTAN: Dışişleri Bakanlığı, şiddetin derhal sonlandırılması çağrısında bulundu. 

MISIR: Dışişleri Bakanlığı gelişmelerin ciddi sonuçları olabileceği konusunda uyardı, sivillerin tehlikeye atılmaması çağrısında bulundu. 

RUSYA: Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov İsrail, Filistinliler ve bölgedeki Arap ülkelerle irtibatta olduklarını belirterek itidal çağrısı yaptı. 

LÜBNAN: İran destekli Lübnan Hizbullah’ı, Filistin direnişinin liderleriyle doğrudan irtibatta olduklarını belirtti, gelişmeleri İsrail’in işgaline karşı kararlı bir cevap ve bu ülkeyle normalleşme isteyenlere bir mesaj olarak niteledi. 

Abbas’tan ‘koruma’ çağrısı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü. Abbas, “Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti topraklarında İsrail’in işgaline son verilmesi ve halkımızın bağımsızlık, egemenlik ve Birleşmiş Milletlere tam üyelik hakkının tanınması, bölgede güvenliği, istikrarı ve barışı sağlayacak şeydir” ifadelerini kullandı. Abbas ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Uluslararası hukukun İsrail üzerinde uygulanmamasının, Filistin halkının maruz kaldığı zulmün sürmesinin, bölgedeki durumları sonuçlarına kimsenin katlanamayacağı bir patlamaya doğru sürüklediğine dikkati çeken Abbas, Filistin halkına uluslararası koruma sağlanması çağrısında bulundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum