İşadamı Akça: Fransız Tatil Köyü'nü alacağım yalan

    İzmir'in köklü gruplarından Akça Holding'in patronu Rıza Akça, Foça'da harabe haline gelen ve satışa çıkarılacağı açıklanan Fransız Tatil Köyü'nü alacağı-aldığı yönündeki iddialarla ilgili mansetturkiye.com'a demeç verdi.

    İşadamı Akça: Fransız Tatil Köyü'nü alacağım yalan
    27 Şubat 2021 - 18:37

    Ünlü işadamı Rıza Akça'nın başında bulunduğu Akça Holding'in Foça'da bulunan Fransız Tatil Köyünü almak için oldukça ciddi bir yatırım planladığı haberlerine yalanlama birinci ağızdan geldi.
    Akça holding bünyesinde be doğrudan Rıza Akça'ya bağlı olarak  kurulan ekibin, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı nezdinde projeyi sonuçlandırarak hızla hayata geçirmeyi amaçladığı, hatta holding bünyesinde proje için mimari ve operasyonel planların hazırlandığı iddiaları asılsız çıktı.

    Türk turizminin kilometre taşı olarak kabul edilen tatil köyü için 80 milyon lira teklif ettiği öne sürülen Rıza Akça, mansettürkiye.com İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Hasan Çölmekçi'ye şunları söyledi:
    "İlk kez sizden duyuyorum. Böyle bir konu yok. Fransız Tatil Köyü için bir girişimiz yok. Olsa saklamayız. Ama aldığımız-alacağımız ya da teklif verdiğimiz yönündeki haberler asılsız. Bırakın 80 milyon lira vermeyi, orayı bedava verseler almam. Böyle bir yatırırımız asla yok" 



    CLUP MED OLARAK TANIYORDU

    Türkiye’deki modern turizm faaliyetlerinin öncüsü Foça Fransız Tatil Köyü, Club Med isimli firma tarafından projelendirilip yapılarak 1967 yılında ülkemizin ilk tatil köyü olarak hizmete açıldı. Tatil Köyü, 1967-2005 tarihleri arasında faaliyet gösterdi. Kurulduğu 1967 yılından, kapatıldığı 2005 yılınadek Foça’ya yaklaşık 3 milyon turist getiren ve yine yaklaşık 3 bine yakın kişiye istihdam sağlayan Club Med Foça; halk arasında Fransız Tatil Köyü olarak biliniyor. Foça’ya ciddi anlamda ekonomik kazanımlar sağlayan Club Med Foça, Türkiye’deki modern turizm faaliyetlerinin öncüsü olarak kabul ediliyor.



    Foça Tatil Köyü taşınmazları üzerinde 400 adet oda (bungalov), çok sayıda peyzaj unsuru olarak kullanılan zeytin ağacı, yürüyüş yolları, açık alan ve kapalı alan aydınlatma sistemleri, Büyük yüzme havuzu, amfi tiyatro, güzel sanatlar binası, gece klubü, revir binası, basketbol sahası, tenis kortları, hamam, lojman binası, butik, çamaşırhane bulunmakta ve 900 m’lik plaja sahip.

    Foça’da 55 yıl önce açılan ve 38 yıl hizmet verdikten sonra 2005 yılında kapatılan Foça Tatil Köyü, 2006 yılında açılan ilk ihalede en yüksek fiyatı 8.2 milyon dolarla veren Yıldırım Dış Ticaret Anonim Şirketi’ne verilmiş, ancak teslim aşamasında ihale iptal edilmişti. 

    Kapandıktan 13, ilk ihaleden 12 yıl sonra 30 Temmuz 2018 tarihinde sonuçlanan ikinci ihaleyi ise İstanbul Merkezli Arda Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. kazandı. 2 milyon lira geçici teminat bedeli olan ihaleyi 49 yıllığına 44 milyon 250 bin TL bedelle kiralama hakkını elde eden Arda Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. bir yıldır Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İhalesi Başkanlığı’ndan İşletme Hakkı Devri Sözleşmesi’nin yapılmasını bekledi.

    20 Ağustos 2019 tarihinde ilgili firmaya Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın iletilen karar yazısında şu ifadeler aldı:
    ‘‘Özelleştirme kapsam ve programında bulunan İzmir İli, Foça ilçesi, İsmetpaşa Mahallesi, 187 Ada, 7, 14, 15, 16 ve 19 parsellerdeki Foça Tatil Köyü’nün 4046 sayılı kanun hükümleri çerçevesinde özelleştirilmesini teminen 26.05.2018 tarihinde ihale ilanına çıkılmış ve buna ilişkin ihale 30.07.2018 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Söz konusu Tatil Köyü’nün özelleştirilmesine ilişkin ihale, ilan metninin 5. maddesi ve ihale şartnamesinin ilgili hükümlerine istinaden iptal edilmiştir.’ İhale ilanındaki 5 numaralı maddenin ise ‘İhale, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na tabi olmayıp; İdare, ihaleyi yapıp yapmamakta, dilediğine yapmakta serbesttir."

    EN SON DAĞ AÇIKLAMA YAPTI
    AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, 16 yıldır kullanımda olmayan Foça Fransız Tatil Köyü’ne ilişkin ihaleye çıkılmasına dair açıklama yaptı. Açıklamasında süreçte emeği geçen herkese teşekkür eden Dağ, “Foça Fransız Tatil Köyü’nün uzun zamandır kullanılmıyor oluşu, şehrimize hizmet etme noktasında olan herkesi olduğu gibi bizi de üzmektedir. İnşallah yapılacak olan ihale ile tatil köyü bir turizm değeri olarak ülkemize katma değer sunacak, Foça ekonomisini canlandıracaktır. Uzun süredir olduğu gibi ihale sürecini ve aktif hale gelme çalışmalarını da takip edeceğiz” dedi.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum