İş dünyası ile eğitim camiası İzmir Ticaret Odası'nda buluştu

    İZMİR Ticaret Odası (İZTO) düzenlediği toplantıyla İzmir il ve ilçeleri milli eğitim müdürlerini iş dünyasının temsilcileriyle bir araya getirdi.

    İş dünyası ile eğitim camiası İzmir Ticaret Odası'nda buluştu
    13 Ocak 2022 - 11:40 - Güncelleme: 13 Ocak 2022 - 11:42

    Toplantıda, iş dünyası ile milli eğitim yöneticilerinin ortak paydada buluşarak projeler üretecekleri, gençler için güçlü bir sinerji oluşturacakları yapının temelini atıldı. Toplantı ayrıca İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) arasında, akademik ve bilimsel alanda çalışmalar yapılmasını hedefleyen iş birliği protokolü de imzalandı.

    İZTO tarafından 'İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürleri Toplantısı' düzenlendi. Toplantıya, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, 30 ilçe milli eğitim müdürü, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İZTO Yönetim Kurulu Üyeleri Adil Özyiğit, Mehmet Şahin Çakan ve Serdar Gökhan Arıkan ile meclis ve komite üyeleri katıldı. İZTO'daki meslek komitelerinde görev üstlenen, İzmir iş dünyasının önde gelen isimleri, özellikle mesleki eğitim alanında yapılacak çalışmalara ilişkin önerilerini Müdür Yentür'e iletme imkanı buldu.

    'İzQ PROJESİ ÇOCUKLARA ALAN OLUŞTURACAK'

    Toplantının açılışında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, "Uzmanlar, şu an sahip olunan mesleklerin yüzde 60'ının gelecek yıllarda yok olabileceğini aktarıyor. Teknolojinin çok hızlı ilerlediği bir dönem yaşıyoruz. Bu noktada biz de İZTO olarak farklı çalışmalar yapıyoruz. Bu yılın ilk çeyreğinde açılışını yapmayı planladığımız 'İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezimiz', özellikle K12 yaş grubundaki çocuklarımıza dijitalleşmenin öneminin anlatılması için önemli bir alan oluşturacak. Bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğümüz İle yapacağımız iş birliği çok değerli. Yeni bir çağın çocukları olarak tanımlayabileceğimiz çocuklarımıza İzQ projemiz; gençlerimize de İzmir Ekonomi Üniversitemiz ile vermeyi hedeflediğimiz eğitimin temelinde; hayat boyu kendini yenilemek, her zaman en güncel ve doğru bilgilere sahip olmak, hayata daha donanımlı atılmaları için elimizden geleni yapabilmek var" dedi.

    İHTİYAÇ DUYULAN İNSAN KAYNAĞI

    Üyelerden sıklıkla gelen şikayetlerin başında, teknik ve ara eleman ihtiyacının karşılanmasında yaşanan zorlukların geldiğini vurgulayan Başkan Özgener, "İnsan kaynağının; işe alım sırasında beklenen şekilde donanımlı, yeterli ve yetkin olabilmesi ancak güncel ekonomik ve ticari koşullara uyumlu iyi bir eğitimle sağlanabilir. Bu noktada, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında 2019'da imzalanan 'Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü' çok doğru bir adım. Protokol kapsamında, diğer oda ve borsalarımızla birlikte İzmir'de pilot okul olarak seçilen Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin yönetiminde yer alıyoruz. Odamız bünyesinde bir de Mesleki Eğitim Çalışma Grubu oluşturduk. Çalışma grubumuz; doğru işe doğru eleman yerleştirilmesine katkı sağlayabileceğimiz model bir sistem oluşturmayı amaçlıyor" diye konuştu.

    'YENİ TEKNOLOJİ, YENİ FAYDA ÜRETMELİYİZ'

    İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür ise, eğitimin önemine dikkat çekerek Türkiye'nin geleceğini inşa etmek için büyük sorumluluk üstlendiklerini dile getirdi.  Müdür Yentür, "İzmir'de, 700 bin öğrencimiz ve 52 bin öğretmenimiz var. Onlara en iyi eğitim ortamını sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. Sadece bilgiyi öğrenmek yeterli değil. Bilgi üretmek, bilgiden analiz yaparak farklı alanlara ulaşmak da bizim en büyük görevimiz. Yeni teknolojiler üretmek, yeni bir fayda yaratmak gerekiyor. Son dönemde ülkemizde eğitime aktarılan bütçe genişledi, öğretmen istihdamı artırıldı, okullarımızın fiziki şartları geliştirildi ve çeşitli alanlarda birçok iş birliği geliştirildi. Bizler de sorumluluklarımızı biliyor, dinamik bir şekilde, bilim ve teknoloji üretmenin öneminin bilinciyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

    HER ÇOCUK ÇOK DEĞERLİ

    Reel dünyanın ihtiyaçlarının ve dünyadaki gelişmelerin doğru okunmasının gerekliliğinin altını çizen İl Milli Eğitim Müdürü Yentür, "Bilgiyi, datayı doğru kullanmalıyız. Gençlerimizin eğitimi; iş dünyasını, sosyolojik yapıyı, toplumsal değişimi de ilgilendiriyor. Gelecek 30 yılın fotoğrafını görmek için bugünün liselerine bakabilirsiniz. İzmir Ticaret Odası'na, bizlere verdiği destek için çok teşekkür ediyoruz. Biz, bir aile olmak zorundayız. Her ay, birlikte değerlendirme toplantıları yapacağız; okullarımızı sizlere açacağız. Okullarımızın atölyelerinin bütün kapıları iş dünyamıza açık. Her çocuğumuz çok değerli. Okul öncesi dönemden itibaren çocuklarımızın yeteneklerinin belirlenmesi çok önemli. Çocuklarımızı ve gençlerimizi yarınlara hazırlamak konusunda hepimize görevler düşüyor" diye konuştu.

    ÖRNEK OLACAK PROJELER

    Konuşmaların ardından İzmir Ekonomi Üniversitesi ile İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 11. Kalkınma Planı kapsamında eğitim-öğretim faaliyetlerine ilişkin iş birliği protokolü imzalandı. Akademik ve bilimsel alanda ortak çalışmalar yaparak Türkiye'ye örnek olacak projeler üretmek hedefiyle hazırlanan protokol; Başkan Özgener, Müdür Yentür ve Rektör Aşkar tarafından imzalandı.

    İEÜ ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokolün, eğitim-öğretim alanında niteliğin artırılmasını, bilgilerin ve deneyimlerin paylaşılmasını amaçladığı bildirildi. Protokol kapsamında; İzmir'deki resmi ve özel kurum öğretmenleri, yöneticileri, öğrencileri ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü çalışanlarına yönelik; eğitimler planlanacak, uluslararası ve yerel projeler geliştirilecek. Yüz yüze ve çevrim içi eğitime yönelik de ortak çalışmalar yapılacak. Ortaöğretim kademesindeki öğrencilerin, İEÜ'deki bilimsel etkinliklere katılmaları, üniversitenin araştırma ve laboratuvar imkanlarından faydalanması sağlanacak. Eğitim yöneticileri için 21'inci yüzyıl becerilerinin artırılmasına yönelik ortak projeler üretilecek. Okullarda sanat, spor, beslenme, teknoloji alanlarına öğrencilerin ilgilerini artırmak, bu alanlardaki becerilerini geliştirmek amacıyla da etkinlikler düzenlenecek. Toplantıda ayrıca, İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Medet Ekşi, mesleki eğitim bilgilendirme sunumu yaptı.
     

     


    YORUMLAR

    • 0 Yorum