İnsanlar uyanık zamanlarının üçte birini telefonla geçiriyor

    Uygulama izleme firması App Annie'ye göre, insanlar günde ortalama 4,8 saatini cep telefonlarında geçiriyor.

    İnsanlar uyanık zamanlarının üçte birini telefonla geçiriyor
    13 Ocak 2022 - 13:47 - Güncelleme: 13 Ocak 2022 - 13:53

    2020'de İngiltere düzenleyicisi Ofcom, araştırmasında TV izlemeyi içermesine rağmen, benzer miktarda zaman harcandığını buldu.

    App Annie'nin raporu, uygulamaların 2021'de 230 milyar kez indirildiğini ve 170 milyar dolar (125 milyar £) harcandığını gösteriyor.

    TikTok, 2020'ye kıyasla kullanıcıların burada %90 daha fazla zaman geçirmesiyle dünya çapında en çok indirilen uygulama oldu.

    App Annie'nin CEO'su Theodore Krantz, "Mobil, harcanan zaman, indirmeler ve gelir gibi neredeyse her kategoride rekor kırmaya devam ederken büyük ekran yavaş yavaş ölüyor" dedi.

    İzleme firması, bu yılın ikinci yarısında TikTok'un aylık 1,5 milyar aktif kullanıcıyı geçeceğini tahmin etti.

    App Annie'nin Mobil Durumu raporu, mobil uygulamalarda harcanan ortalama sürenin 2019'a göre %30 artarak dört saat 48 dakika olduğunu belirtti.

    Bu, Hindistan, Türkiye, ABD, Japonya, Meksika, Singapur ve Kanada dahil olmak üzere on pazarda hesaplandı.

    Brezilya, Endonezya ve Güney Kore'deki kullanıcılar günde beş saati aştı.

    Raporda, bu sürenin her 10 dakikasından yedisinin sosyal, fotoğraf ve video uygulamalarına harcandığı ve TikTok'un öncülük ettiği öne sürüldü.

    Reklam harcaması güçlü

    Rapora göre, 2021'de piyasaya sürülen iki milyon yeni uygulama ve oyun ve 100 milyon dolardan fazla kazanan uygulama sayısı ile mobil ekosistem genel olarak çok sağlıklı durumda.

    YouTube, dünya çapında en popüler video akışı uygulamasıydı ve 60 farklı ülkede bir milyondan fazla indirmeye ulaştı. Netflix birçok bölgede ikinci oldu.

    Mobil oyunlar da büyüdü - insanlar bunlara 116 milyar dolar harcadı. Özellikle popüler olan, oyuncuların saçlarını kestirmekten kaçınmaları gereken Hair Challenge ve oyuncuların tuğla toplayıp merdiven inşa ettiği Bridge Race gibi raporun hiper-gündelik oyunlar olarak adlandırdığı oyunlardı.

    Bazı kullanıcılar bu tür oyunlardaki reklamların sayısından şikayet ediyor, ancak geçen yıl 295 milyar doları aşan küresel harcama ile uygulama reklamcılığı genel olarak son derece iyi gidiyor.

    Bu, Apple'ın gizlilik kısıtlamasının mobil reklamcılığa zarar vereceğine dair endişelerin asılsız olduğunu gösteriyor.

    Geçen yılki iOS 14.5 güncellemesinde, iPhone kullanıcılarına, verilerinin uygulamalar tarafından toplanmasına 'hayır' deme seçeneği verildi.

    Sağlık uygulamaları

    Araştırmada tespit edilen bazı eğilimler, özellikle pandeminin insanların yaşam biçimini nasıl değiştirdiği konusunda daha geniş değişiklikleri yansıtıyor.

    Örneğin, insanlar alışveriş uygulamalarında çok fazla zaman harcıyorlardı - dünya çapında 100 milyar saatten fazla, en hızlı büyüyen ülkeler Singapur, Endonezya ve Brezilya. 
    UberEats ve Grubhub gibi yiyecek ve içecek uygulamalarında da büyük bir büyüme oldu.

    Araştırmaya göre, bu tür uygulamalardaki oturum sayısı 2021'de bir önceki yıla göre %50 artarak 194 milyara ulaştı.

    Pandemi, insanların her zaman spor salonlarına gidemediği veya grup egzersiz dersleri düzenleyemediği anlamına geldiğinden, sağlık ve fitness uygulamaları da büyüme gördü.

    Ve zihinsel esenliğe daha fazla vurgu yaparak, Headspace ve Calm gibi meditasyon uygulamaları özellikle gençler arasında popüler oldu ve 2021'de en çok indirilen ilk beşte %27'lik bir büyüme görüldü.

    Flört uygulamalarına yapılan harcamalar 2018'den bu yana %95 artışla 4 milyar doları aştı.

    İster aşı pasaportları ister yalnızca bilgi takibi olsun, Covid-19 kriziyle başa çıkmaya yardımcı olacak uygulamalara sahip ülkeler büyük bir ilgi gördü.

    İngiltere'de kullanılan NHS uygulaması - burada bir aşı kaydı görevi görüyor - tam olarak aşılanmış nüfusun %71'i tarafından indirilirken, Malezya'nın MySejahtera uygulaması bu aynı demografinin %80'ini telefonlarına eklediğini gördü. (Kaynak: BBNEWS- Çeviri: Google)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum