İmmünoterapi ile gelen şifa

    İleri evre rahim ağzı kanseri tanısı 2016'da konulan Songül Akbabaöz (51), kemoterapi gördü. Kanserin ilerlemesi duran ve düzenli olarak kontrole giden Akbabaöz'ün 2019'daki kontrolünde hastalığın akciğerlerine metastaz yaptığı ortaya çıktı. İmmünoterapi (Kişinin kendi bağışıklık sisteminin kullanılması) tedavisi gören Akbabaöz, ilaçsız izlem periyoduna geçti. Doç. Dr. Ahmet Özveren, "2 yıl boyunca tam yanıt ile takip ettiğimiz hastada artık immunoterapi tedavisini de sonlandırdık" dedi.

    İmmünoterapi ile gelen şifa
    23 Ağustos 2023 - 09:39 - Güncelleme: 23 Ağustos 2023 - 09:41

    Emekli muhasebeci, bir çocuk annesi Songül Akbabaöz eylül 2016'da aşırı kanaması, yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyku hali şikayetiyle kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda 3'üncü evre rahim ağzı kanseri tanısı alan Akbabaöz, bir üniversite hastanesinde 6 kür kemoterapi ve 4 kür brakiterapi (kanserli hücrelerin bulunduğu yere doğrudan ışın verebilmek için vücudun içine küçük radyoaktif kaynakların yerleştirilmesi) gördü. Tedavi Akbabaöz'ün umduğundan daha iyi gitti, kanserin ilerlemesi durdu. Akbabaöz sadece kontroller için doktora gidip gelmeye başladı. 2019 Ağustos'taki kontrolde hastalığın akciğerlerine metastaz yaptığı ortaya çıktı. Akbabaöz Kent Onkoloji Merkezi'ne başvurdu, Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Özveren tarafından tedavisi planlandı.

    'HASTAMIZ HALEN TAM YANIT İLE TAKİP EDİLİYOR'

    Hastanın bir dış merkezde rahim kanserine karşı küratif (hastalığın tamamen, geride sekel kalmayacak şekilde tedavi edilmesi) tedavi aldığını, buna karşın akciğer metastazları ile hastalığın nüks ettiğini belirten Doç. Dr. Özveren şu bilgileri verdi: "O dönemde ülkemizde standart 1. basamak tedavi olan kemoterapiye başlandı ve hastamızın tümör dokusu NGS (yeni nesil dizileme) ile mutasyon analizine gönderildi. Mutasyon analizleri sonucunda hastamızın tümörünün immunoterapiye duyarlı olabileceğini tespit ettik. 1'inci basamak kemoterapiye yanıt alamadığımız hastamızda önce Sağlık Bakanlığı'ndan endikasyon dışı başvuru ile immunoterapi onayı aldık. Ve ardından hastamıza immünoterapi ilacı olan pembrolizumab (keytruda) başlandı. İmmünoterapi ile 6'ncı ayda tam yanıt aldığımız hastamızda ciddi bir yan etki ile karşılaşmadık. Böylece hastamız hem kemoterapinin toksik yan etkilerinden korunmuş, hem de hastalığının tedavisi için en iyi seçeneğe ulaşmış oldu. 2 yıl boyunca tam yanıt ile takip ettiğimiz hastada artık immünoterapi tedavisini de sonlandırarak ilaçsız izlem periyoduna geçtik. Hastamız halen tam yanıt ile takip ediliyor ve kontrollerine geliyor."

    'BİRÇOK TÜMÖR İMMÜNOTERAPİ'YE DUYARLI'

    Öte yandan immünoterapinin dünyada birçok kanserde tedavi seçenekleri arasında yer alıp kullanıldığını belirten Doç. Dr. özveren, "Özellikle akciğer kanseri, rahim ve rahim ağzı kanseri, baş boyun kanserleri, melanom gibi birçok tümör immunoterapiye duyarlı tespit edilebilmektedir. Dünyada birkaç kanserin tedavisinde kullanıldığı gibi ülkemizde de bazı kanser türlerinde immunoterapi endikasyon onayları mevcuttur. Hastalarımızda immünoterapi uygunluğunu değerlendirmek ve uygun hastalarda bu seçeneği belirtmek tedavi seyri açısından oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.



    'HER ŞEY SİL BAŞTAN YENİDEN BAŞLADI'

    Yoğun tedavilerin ardından bir daha karşılaşmayacağını sandığı kanserle Ağustos 2019'da tekrar yüz yüze geldiğini belirten Songül Akbabaöz, "Sürekli öksürüyordum. Bir de böbrek ağrısı sandığım vücudumun sağ arkasında ağrım vardı, başka da şikayetim yoktu. Tetkikler sonucunda akciğer metastazı tanısı koyuldu. Her şey sil baştan yeniden başladı. Kemoterapiler sonuç vermediği gibi, 6 ay kadar sonra eşim Ergül'ü geçirdiği kalp krizi sonucu kaybettim. Her şey üst üste geldi. Doktorumun önerdiği immünoterapi kurtarıcım oldu. Geçen yıl kızım İlkin Ulamışlı'yı evlendirmenin mutluluğunu yaşadım. 7 yılın sonunda ilk kez 'Oh' diyorum. Patronum Yunus Nadi Afşaroğlu bu süreçte maddi manevi destek oldu, ücreti karşılanmayan ilaçlarımı temin etti. Doktorumun hakkını ise hiç ödeyemem, gece yarısı bile ihtiyacım olduğunda kendisine ulaşabildim. Artık sağlıklı ve mutluyum" diye konuştu.(DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum