İki ülkeden üreticiler "kırmızı et" toplantısında buluştu

    AZERBAYCAN'da faaliyet gösteren et üreticisi 15 firmanın sahibi, ülkelerindeki üretimi geliştirmek için İzmirli et üreticileriyle bir araya geldi.

    İki ülkeden üreticiler "kırmızı et" toplantısında buluştu
    17 Kasım 2022 - 13:48 - Güncelleme: 17 Kasım 2022 - 13:49

    Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO) Azerbaycan Ofisi temsilcileri, 'Azerbaycan'ın Kuzeybatı Bölgesinde Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Yerel Tarım-Gıda Sistemlerinin Geliştirilmesi' projesi kapsamında İzmir Ticaret Odası'nı ziyaret etti. İzmir Ticaret Odası (İZTO) ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, Proje Başkanı Yusuf Akhundov, Proje Koordinatörü Kerem Demirel, İZTO 8'inci Canlı Hayvan, Kanatlı, Et ve Et Ürünleri Grubu Meclis Üyeleri Ahmet Dönmezler ve Cüneyt Güleç, Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Erbey Zeki Ergen, Komite Üyesi Serkan Babalık ile Azerbaycanlı sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda, Azerbaycan'ın kuzeybatı bölgesinde geleneksel yöntemlerle üretilen kurutulmuş etin, nasıl global bir marka haline gelebileceği hakkında görüşüldü. 

    'BİLGİ PAYLAŞIMINA HER ZAMAN HAZIRIZ'

    Toplantıdaki konuşmasında, İzmir Ticaret Odası'nın tarım ve hayvancılık alanında aktif olarak çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden İZTO Genel Sekreteri Mustafa Tanyeri, "Pandemi döneminde de gördük ki, dünyanın sağlıklı ve sürdürülebilir gıdaya arzı her zamankinden fazla. Türkiye ve Azerbaycan'ın bu konudaki kapasitesinin ne kadar yüksek olduğunu biliyoruz" dedi. Azerbaycan heyetine, İzmir Ticaret Odası'nın kentte devam eden tarıma dayalı organize sanayi bölge projelerine ilişkin bilgi veren Tanyeri, "İki ülke arasındaki bilgi paylaşımı toplantılarına her zaman hazırız. Sizlerden, 'Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Yerel Tarım-Gıda Sistemlerinin Geliştirilmesi' projenizle ilgili gelişmeleri ve tecrübeleri öğrenmek isteriz. Bizim projelerimizden elde ettiğimiz deneyimlerimizi sizlerle paylaşmaya her zaman hazır olduğumuzu da bilmenizi isterim" diye konuştu.

    'BÖLGEYE MAHSUS KURUTULMUŞ ETİ DAHA GENİŞ COĞRAFYAYA SUNMAK İSTİYORUZ'

    Ziyaretleri kapsamında İzmir'in tüm köylerini gezdiklerini ve üretim tesislerini incelediklerini belirten Proje Başkanı Yusuf Akhundov, "İzmir'e yaptığımız bu ziyaretten dolayı çok mutluyuz. Projemizin en önemli amacı; üreticilerimizin bilgilerini ve imkanlarını artırmak. Gıda teknolojileri açısından onlara yardımcı olmayı hedefliyoruz. Üreticilerimizin İzmir'deki modeli görüp Azerbaycan'da uygulamasını arzu ettik. Azerbaycan'ın kuzeybatı bölgesine mahsus, geleneksel yöntemlerle evlerde yapılan kurutulmuş eti çok meşhur. İstiyoruz ki, bu kurutulmuş et sadece evlerde üretilmesin, gelecek nesillere aktarılsın. İhracatı yapılan bir ürün haline gelsin" diye konuştu.

    Toplantıda, Proje Koordinatörü Kerem Demirel de FAO Türkiye'nin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Toplantıda ayrıca İzmir Ticaret Odası 8'inci Canlı Hayvan, Kanatlı, Et ve Et Ürünleri Grubu Meclis ve Meslek Komitesi üyeleri de Türkiye ve İzmir'deki et ve et ürünleri sektörü ile ilgili bilgi ve tecrübelerini paylaşıp, her türlü iş birliğine açık olduklarını ifade etti. (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum