• Reklam

Hazır giyim sektörü İzmir'de buluştu

FUARİZMİR'de hazır giyim sektörüne ticaret kapısı açması hedeflenen Fashion Prime ve Fashion Tech fuarları kapılarını açtı. 15 Ekim'e kadar sürecek fuara 50 ülkeden ve Türkiye'den 20 binin üzerinde profesyonel ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

Hazır giyim sektörü İzmir'de buluştu
12 Ekim 2022 - 14:33 - Güncelleme: 12 Ekim 2022 - 14:36

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde; İZFAŞ ve İZGİ Fuarcılık organizatörlüğünde, Fuarizmir A holünde  Fashion Tech 2. Hazır Giyim, Konfeksiyon ve Tekstil Makineleri, Baskı Teknolojileri Fuarı ile İZFAŞ organizatörlüğünde, B holünde Fashion Prime 5. Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı'nın açılış töreni düzenlendi. Açılışa İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Özpoyraz, Moda Tekstil Konfeksiyoncular Sanayici İşadamları Derneği Abdullah Salkım ile birlikte çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Fuarlarda kumaş, konfeksiyon yan sanayi, hazır giyim, konfeksiyon makineleri ve baskı teknolojileri aynı anda sergilenirken aynı zamanda defileler, söyleşiler, sergiler de gerçekleştirilecek. Fuarlarda birçok ürün ve makine de Türkiye'de ilk kez Fuarizmir'de görücüye çıkacak. Fuarizmir'de iki holde toplam 50 bin metrekare alanda düzenlenen fuarlara, 430'un üzerinde marka katılım gösterirken 50 ülkeden ve Türkiye'den 20 binin üzerinde profesyonel ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

'FUARLAR BU DÖNEMDE İLHAM VERİYOR'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu fuarların açılışında yaptığı konuşmada İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak fuarcılığın sektörlere sağladığı katkıların bilinciyle hareket ettiklerine dikkat çekip, "Bugün oldukça verimli geçeceğine inandığımız iki fuarın açılışındayız. Gözbebeğimiz İZFAŞ ile çok kıymetli işlere imza atıyoruz. Her sektörün sıkıntıları var. Yatırımların geri dönüş sürelerinin uzaması nedeniyle üretimi durduran yatırımcılar var. Fuarlar bu dönemde sektörün geleceğe dair daha umutlu olması için ilham veriyor. Katılımcılar, yeni iş modellerini öğrenerek sürdürülebilirlik için kaçınılmaz olan değişimin dinamiklerini yakından gözlemliyor. Girişimciler ticari bağlantılar kurma, ülkelerin iş hacimleri hakkında bilgi edinme imkanı buluyor" dedi.

'TEKSTİLDE 9 AYDA YAKLAŞIK 24 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT'

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, Ege İhracatçılar Birliği (EİB) olarak 5 yıldır devam eden Fashion Prime'a destek verdiklerini dile getirdi. Fuarların ihracatçılar için önemini hatırlatan Sertbaş şunları söyledi: "Pandemi döneminin arkasından ilk kez geçen yıl fuara katılmıştık. 32 firmayla bulunmuştuk. Bu yıl 33 firmayla müşterilerimizi bekliyoruz. Tekstil sektöründe iyi ihracat rakamları var. 9 ayda geçen yıla göre yüzde 10 artışla hazır giyim 19 milyar dolarda. Otomotiv ve kimyanın arkasından üçüncü sektör olarak ihracatta yer edindi. Buna 8 milyar doları tekstili de koyduğumuzda yaklaşık 24 milyar dolarlık bir ihracat kapasitesiyle Türkiye'de ve dünyada önemli bir ticari alan. Hazır giyim gelişmekte olan ülkelerin iş gücüne katkısı ve düşük sermaye kurulması nedeniyle önemli bir sektör. Türkiye için de vazgeçilmez bir sektör. Fuarlar da bu ihracata katkıda bulunuyor. EİB olarak dünyadaki bir çok fuara katılıyoruz. Yabancı alıcıları buraya çekmeyi amaçlıyoruz. Ülkemiz çok güzel. Bütün dünyadan katılım için heves var. Ama tanıtım iyi yapılmalı."
Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesini kesen protokol firmaları ziyaret ederek katılımcılara hayırlı fuarlar diledi.

DEFİLE VE SÖYLEŞİLER YAPILACAK

Fuarda tasarımcı Fırat Neziroğlu'nun hazırladığı karma kumaş defileleri, atölyeleri ile aksesuar, kumaş ve hazır giyimden oluşan 'Trend alanı' da yer alacak. Özel olarak hazırlanan defile alanında fuar boyunca karma kumaş defileleri gerçekleştirilirken, 14 Ekim saat 14.00'de Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulu Moda Tasarımı Bölümü Öğrenci Defilesi düzenlenecek. Ayrıca, Ali Bozkan'ın Dünden Bugüne Dikiş Makinesi Sergisi, Fırat Karapınar'ın Karnaval Kostüm ve Aksesuar Tasarım Sergisi ile Ege Üniversitesi Moda ve Tasarım Yüksek Okulu Denim Drapaj Sergisi fuarlar boyunca görülebilecek.  Bugün saat 15.00'te B Fuaye Etkinlik Sahnesi'nde Dr. Ayşe Füruzan Caman moderatörlüğünde Küratör Nihat Özdal, Arkeolog Prof. Dr. Özlem Çevik ve Sanatçı Yekateryna Grygrenko'nun konuşmacı olduğu 'Tekstil Bienaline Doğru: İzmir' de Tekstilin 8 Bin Yılı' söyleşisi düzenlenecek. 14 Ekim 14.00'te ise Narkon Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay moderatörlüğünde 'Dünya Hazır Giyiminde Türkiye'nin Önemi' konulu söyleşi gerçekleştirilecek.

MORFOZ' İSİMLİ SANAT ESERİ SERGİLENECEK

Fuarın manufacturing (Tekstil üreticileri) alanında hazır giyim markaları moda tasarımcılarından yan ürün sağlayıcılarına kadar sektörün önde gelen profesyonelleriyle tecrübelerini paylaşma olanağı da bulacak. Ayrıca, fuar katılımcılarından Durak Tekstil'in, 50. yılında markanın başarısını kutlamak ve aynı zamanda sanayi sınırlarının ötesine taşımak için Rope N Roll Sanat Atölyesi ile birlikte String Art Tekniği ile 97 renkte 48 bin 926 metre ip kullanılarak 74 saat uygulamayla hayata geçirilen 'İplikten Sanata' projesi 'Morfoz' isimli sanat eseri de sergilenecek. (DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum