Hava harekatı! Suriye ve Irak'ta terör üsleri yerle bir

    Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta yuvalanan bölücü terör örgütüne yönelik mücadelesi sürüyor. Terörü bölgeden temizlemekte kararlı Türk ordusu, teröristlerin yuvalandığı bölgelere bir darbe daha vurdu. Suriye'de ABD'nin silah ve mühimmat desteğinin de verildiği terörist mevzileri dahil, Irak'ın kuzeyinde belirlenen hedefler tek tek imha edildi.

    Hava harekatı! Suriye ve Irak'ta terör üsleri yerle bir
    20 Kasım 2022 - 13:08

    Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak ve Suriye'nin kuzeyine hava harekatı başlattı. Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçakları, Suriye'de YPG kontrolünde olan şehirlerden Kobane'yi de bombaladı.

    MSB'den 'Hesap zamanı' paylaşımı
    Milli Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Hesap zamanı! Alçaklardan hain saldırıların hesabı soruluyor!" denildi.

    'Pençe-Kılıç Hava Harekatı'
    MSB, Pençe-Kılıç Hava Harekatı'nın "Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesinden doğan meşru müdafaa hakkı doğrultusunda gerçekleştirildiğini" belirterek, gece saatlerinde gerçekleştirilen hava harekatına ilişkin şu açıklamayı yaptı:
    "PKK/KCK/YPG ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirerek; Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak, terörü kaynağında yok etmek maksadıyla; Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51'inci maddesinden doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde bulunan ve teröristler tarafından ülkemize saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere Pençe-Kılıç Hava Harekatı icra edilmiştir."

    Hava harekatının gerçekleştiği bildirilen noktalar
    Bombardımanın Derik ve Til Rıfat’ı da kapsayan sınır hattı boyunca gerçekleştirildiği öne sürüldü. TSK'ya bağlı savaş uçaklarının şu ana kadar vurduğu iddia edilen noktalar şu şekilde:

    Suriye'nin kuzeyi:
    Tel Rıfat ve çevresi 
    Ayn El Arab ve çevresi 
    Derbesiye
    Maranez
    Malikiye
    Ayn İsa
    Ayn Dagne
    Irak'ın kuzeyi:
    Kandil
    Süleymaniye
    Sincar
    Anadolu Ajansı, TSK'nın Diyarbakır'da bulunan 8’inci Hava Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkış yapan savaş uçaklarının görüntülerini paylaştı.

    YPG'den Kobane açıklaması
    SDG'den yapılan açıklamada 'Büyük bir felakete yol açmamak için her türlü çabayı gösteriyoruz ama savaş çıkarsa sonuçlarından herkes etkilenecek" denildi.

    HDP'den harekatı durdurma çağrısı
    HDP’nin Avrupa Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’de bulunan YPG'ye yönelik başlattığı hava harekatını durdurma çağrısında bulunuldu.

    HDK: Kobane'yi savunduk savunacağız
    Halkların Demokratik Kongresi, TSK'nın Irak ve Suriye'nin kuzeyine başlattığı harekata dair, 'Kobaneyi savunduk savunacağız' açıklamasında bulundu.

    AKP'li Tayyar'dan açıklama
    AKP MKYK Üyesi ve eski vekil Şamil Tayyar'dan TSK'nın Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki bölgelere harekatına ilişkin, 'Bedelini misliyle ödeyecekler' açıklamasında bulundu.

    'ABD'ye bilgi verildi mi?'
    İYİP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, "Pilotlarımız aslan gibi Suriye'nin kuzeyine hava operasyonu yapıyorlar. Ancak ABD,18 kasımda resmen vatandaşlarını uyardı ve 'önümüzdeki günlerde Kuzey Suriye ve Kuzey Irak'ta Türk askerinin harekat yapacağını' duyurdu. ABD'ye bilgi verildi mi? Sizce teröristler ne yapmıştır?" dedi.

    İstiklal Caddesi'nin intikamı
    Harekat, Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım’da gerçekleştirilen ve 6 yurttaşın hayatını kaybettiği, 81 kişinin yaralandığı bombalı saldırıdan 6 gün sonra başladı.
    İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıyı gerçekleştirdiği aktarılan şüphelilerin Türkiye'ye Afrin'den geldiğini, eylem talimatının ise Kobane'den verildiğini düşündüklerini açıklamıştı.

    'Türkiye, Irak ve Suriye'ye harekat düzenleyebilir'
    Operasyonun boyutları henüz tam olarak bilinmezken, ABD'nin Irak Erbil'deki konsolosluğunun Suriye ve Irak'ın kuzeyinde yaşayan vatandaşlarını olası bir TSK operasyonuna karşı uyardığı bilgisi hatırlatıldı.
    Reuters’a konuşan ve 'üst düzey Türk yetkili' denilen kişi, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde yürüttüğü operasyonları sonlandırmasının ardından hedefinde Suriye'deki Rojava bölgesi olacağını öne sürmüştü.

    Bugüne kadar Suriye'ye 4 harekat düzenlendi
    Türkiye 2016'dan bu yana Suriye'nin kuzeyine 4 kapsamlı operasyon düzenledi.
    Bu kapsamda, 2016'da Cerablus, El-Bab ve Halep'e Fırat Kalkanı, 2018'de Afrin ve Halep'e Zeytin Dalı, 2019'da Rasulayn ve Tel Abyad'a Barış Pınarı, 2020'de ise İdlib'e Bahar Kalkanı harekatları gerçekleştirilmişti.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum