• Reklam

Hastanın kalp kapağındaki kaçak neşter değmeden onarıldı

İZMİR'de kalp kapağındaki kaçak nedeniyle kalp yetmezliği yaşayan ve buna bağlı fonksiyonları ameliyat olamayacak durumda bozulan 69 yaşındaki Zafer Engürlü'nün kalp kapağı vücuduna neşter değmeden tamir edildi. Kasığından girilen Engürlü'nün  kalp kapak uçlarındaki kaçak, 'mitraclip' adı verilen yöntemle mandallandı. 

Hastanın kalp kapağındaki kaçak neşter değmeden onarıldı
13 Nisan 2022 - 12:10 - Güncelleme: 13 Nisan 2022 - 12:12

İzmir'de yaşayan Zafer Engürlü'nün, nefes alamama ve kalp yetersizliği atakları şikayetiyle yapılan tetkiklerinde, kalp fonksiyonlarının yüzde 20'ye gerilediği belirlenip, mitral kalp kapağında ileri derecede yetersizlik olduğu teşhisi konuldu. Engürlü'nün her iki akciğerinde kalp yetersizliğine bağlı su toplandığı ve bu nedenle nefes almakta ciddi güçlük çektiği de belirlendi. Kalp kasında da zayıflık olduğu da anlaşılan Engürlü'nün kalp kasını güçlendirmek için hastanede öncelikle üç odacıklı kalp pili takıldı.

KALP KAPAĞINDA KAÇAK OLDUĞU ANLAŞILDI

Geçirdiği operasyon sonrası nefes darlığı ve bayılma atakları gerileyen Zafer Engürlü'nün efor sarf ettiğinde nefes alamama problemleri ise devam edince mitral kalp kapağında kaçak olduğu ortaya çıktı. Engürlü'nün yaşının ilerlemiş olması nedeniyle açık ameliyatın oldukça riskli olduğunu tespit edildi. Bunun üzerine Engürlü'nün kalp kapağı vücuduna neşter değmeden, 'mitraclip' adı verilen yöntemle mandallanarak, tedavi edildi.

İşlemi gerçekleştiren Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Akar Yılmaz, "Mitraclip yöntemi kasıktan girilerek tamamen kapalı olarak kalbin solunda bulunan mitral kapağa kateter ile erişilmesi ve kapak uçlarında kaçak yapan bölgenin birbirine mandallanması işlemidir. Bu yöntem, ameliyat olamayacak derecede kalp fonksiyonları bozulan, yandaş hastalığı olan, ileri yaş hastalarda uygulanabildiğini ve hayat kurtarıcıdır. Hastamızın da bu yöntemle kalp kaçağındaki bu kaçak tamamen yok oldu" dedi.

Sağlığına kavuşan Zafer Engürlü ise yapılan işlem sayesinde nefes darlığından kurtulduğunu, önceleri yatakta düz yatarken zorlandığını ancak bu şikayetinin de ortadan kalktığını söyledi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum