• Reklam

Halkın merkezi, hayatlara dokunuyor

Gaziemir Belediyesi’nin, yurttaşlara çok yönlü hizmet sunmak amacıyla 2022 yılının Temmuz ayında hizmete açtığı Sarnıç Toplum Merkezi’nde çocuklar, kadınlar, engelli bireyler başta olmak üzere tüm kesimlere hizmet veriliyor.

Halkın merkezi, hayatlara dokunuyor
19 Ocak 2023 - 20:19
İzmir Gaziemir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Sarnıç Toplum Merkezi’nde, toplumun demografik, ekonomik ve sosyal nedenlerle ortaya çıkan karşılanmamış gereksinimlerinin tespit edilmesi ve bu sosyal sorunlara çözüm üretilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Sosyal hizmet uzmanları, psikologlar ve çocuk gelişim uzmanlarının görev yaptığı Çoklu Jenerasyon Merkezi’nde, çocuklar, engelliler, kadınlar ve yaşlılar başta olmak üzere toplumun her kesimine hizmet sunuluyor. 



5 ayda 284 yurttaşa psiko-sosyal destek
Sarnıç Toplum Merkezi’nde, aileye ve kadına yönelik koruyucu önleyici, geliştirici, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri veriliyor. Özel hizmetlerle, dezavantajlı yurttaşların sorunlarıyla baş etmeleri ve yaşamın her aşamasında daha fazla yer almaları için destek sağlanıyor. Merkezde, hızlı toplumsal değişim, kentleşme ve göçün yarattığı sorunların çözümü ve yurttaşların bu sürece rahat bir şekilde uyum sağlamalarını destekleyici hizmetler veriliyor. Bu hizmetlerle bireylerin, grupların ve ailelerin sorunlarla baş edebilmeleri ve katılımcı, üretken ve kendine yeterli hale gelmelerine katkı koyuluyor. 20 Temmuz 2022’de açılan merkezde görev yapan sosyal hizmet uzmanı, bugüne kadar 137 danışana 158 kez danışmanlık hizmeti verdi. Toplum Merkezi’nde görevli psikolog ise 5 aylık süreçte, destek isteyen 147 danışanla 191 görüşme gerçekleştirdi. 



Her yaş için özel eğitimler
Merkezde verilen eğitimlerle, düzenlenen sosyal ve kültürel faaliyetlerle, sosyo-ekonomik yönden dezavantajlı olan bireylerin kültürel gelişimlerine katkı sağlanıyor. Merkezde çocuklar için düzenlenen dramatik etkinlikler kursuna 60, İngilizce kursuna 24, satranç kursuna 52, akıl ve zekâ oyunları kursuna 56 çocuk kursiyer katılıyor. Yetişkinler için düzenlenen butik çikolata ve pastacılık kursuna 30 kursiyer, İngilizce kursuna da 52 kişi katılıyor. 
Merkezde görev yapan sosyal hizmet uzmanı, 4 hafta boyunca Aile İçi İletişim konulu eğitim semineri düzenledi. Psikolog ise 12 kişinin yer aldığı gruba 4 hafta boyunca Çocuk Duygu Eğitimi verdi. Gelecek kaygısı nedeniyle duygularını kontrol etmekte zorlanan gençler için de Gelecek Kaygısı eğitimi düzenlendi. Merkezde her hafta Salı günü düzenlenen KİHEP eğitimlerinde de kadınlar haklarını öğreniyor. Yaş almış bireylere de özel hizmet verilen merkezde, onların zihinsel becerilerini desteklemek için psikolog eşliğinde kutu oyunları oynanıyor. Engelli bireylerin de kullandığı merkez, engelsiz İzmir Kırmızı Bayrak Komisyonu’nun değerlendirmeleri sonucunda erişebilirlik koşullarının en az yüzde 90’ını taşıdığı için 3 yıldızlı Kırmızı Bayrak aldı.



Çocuklara özel hizmet
Merkezde yer alan Çocuk Oyun Atölyesi’nde ise herhangi bir eğitim kurumuna başlamamış 3-5 yaş aralığındaki çocuklar ile merkezdeki kurslara katılan kadınların çocuklarına hizmet veriliyor. Çocuk gelişim uzmanlarının görev yaptığı atölyede çocukların; bilişsel, psikomotor, dil ve sosyal-duygusal becerilerini geliştirici ve destekleyici etkinlikler ve dramatik faaliyetler yapılıyor. Çocukların, oyun kurma, sürdürme ve iletişim becerileri çeşitli aktivitelerle destekleniyor. Uzmanlar tarafından gelişim değerlendirmesi yapılıyor, çocuklara tarama testleri uygulanıyor ve bu konuda aile bilgilendirmesi yapılıyor. Merkezde, okul öncesi dönem çocuklarının cinsel istismardan korunma konusunda bilgilenmesi ve gerekli becerileri kazanması için Mika ile Kendimi Korumayı Öğreniyorum Programı, 3-6 yaş aralığındaki 15 çocuğa uygulandı. Çocuk Oyun Atölyesi’nden, 118 çocuk faydalanıyor. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum