• Reklam

'Güzelbahçe Yerleşkesi Mimari Proje Tasarım Yarışması' sonuçlandı

İZMİR Ticaret Odası (İZTO) Eğitim ve Sağlık Vakfı'nın, kente dünya çapında, çevreci ve son teknolojiye sahip bir yerleşke kazandırmak hedefiyle başlattığı 'Güzelbahçe Yerleşkesi Mimari Proje Tasarım Yarışması' sonuçlandı. 19 kişilik jürinin, Türkiye genelinden 52 proje arasında titizlikle yaptığı inceleme neticesinde, başkanlığını Mimar Kerim Miskavi'nin yaptığı proje birinci seçildi.

'Güzelbahçe Yerleşkesi Mimari Proje Tasarım Yarışması' sonuçlandı
22 Haziran 2022 - 10:50 - Güncelleme: 22 Haziran 2022 - 10:52

İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı Olağan Mütevelli Heyet Toplantısı'nda yarışmanın sonucunu ilk kez açıklayarak yeni yerleşke tasarımını paylaşan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Mahmut Özgener, "Eğitimi bir bütün olarak görüyor, öğrencilerimizin hem sosyal yaşamda hem de kültür ve spor alanında güçlü bireyler olarak yetişmesini istiyoruz. Bunun da ancak tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek, iyi ve donanımlı bir yerleşke alanı ile mümkün olduğunun farkındayız. Bu hedefimiz doğrultusunda; modern, çevreci, sürdürülebilir ve son teknolojiye uygun mimari anlayışı benimseyen projeler arasından seçim yapıldı, 20 Haziran itibariyle çalışmalar tamamlandı. Karbonsuzlaşma hedefimiz doğrultusunda yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretme teknolojilerinin kullanıldığı, enerji verimliliği uygulamalarından faydalanan ve enerji performansları optimize edilmiş binaların yer aldığı, yerleşke içi ulaşımın karbon emisyonsuz araçlarla yapıldığı ve atık yönetiminin etkin bir şekilde sağlandığı, sosyal ve spor alanlarıyla her türlü imkanı öğrenciye sunan yerleşkemizi 3 yılda hayata geçirmeyi hedefliyoruz" dedi.

İEÜ'nün kurucusu olan İZTO Eğitim ve Sağlık Vakfı, kente dünya standartlarında bir yerleşke kazandırmak için geçtiğimiz ekim ayında harekete geçti. Çevreci, sürdürülebilir, yenilikçi, ekonomik ve modern bir eğitim üssünü Güzelbahçe'de hayata geçirmeyi hedefleyen Vakıf, yerleşke tasarımının ulusal, tek aşamalı bir yarışmayla belirlenmesine karar verdi.

YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ

Yarışma şartlarının oluşturulması ve jürinin netleştirilmesinin ardından 10 Mart 2022 tarihinde yarışmanın ilk duyurusu yapıldı. Başvurular 7 Haziran'a kadar devam etti.  Türkiye genelinde 52 proje, yarışma jürisi tarafından 3 aşamada değerlendirildi. Uzmanların görüşleri sonucunda, Mimar Kerim Miskavi'nin ekip başı olduğu, Yüksek Mimar Elif Sarpaşar, Yüksek Mimar Şehir Plancısı Sabriye Derya Yüce ve Peyzaj Mimarı Cansu Güreser'e ait proje, birinciliğe layık görüldü. Toplam 14 kişiden oluşan çalışma grubunun hazırladığı proje büyük beğeni topladı.

'TÜRKİYE İÇİN DE ÖNEMLİ'

İZTO Eğitim ve Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İEÜ'de gerçekleşen 2021 Yılı Olağan Mütevelli Heyet Toplantısı'nda, yerleşkeye ilişkin detayları paylaştı. Yeni yerleşkenin sadece İzmir değil Türkiye için de büyük önem taşıdığını belirten Özgener, "Göreve geldiğimizde üniversitemiz için yeni bir vizyondan söz etmiş, ülkemizde üniversite eğitiminin geldiği noktayı dikkate aldığımızda 'farklılaşmamız' gerektiğini belirtmiştik. Eğitimi her unsuruyla bir bütün olarak görüyor, öğrencilerimizin hem sosyal yaşamda hem de kültür ve spor alanında güçlü bireyler olarak yetişmesini istiyoruz. Rakamları incelediğimizde öğrencilerimizin ve velilerimizin gözünde bu hedeflere ulaştığımızı görüyoruz. Üniversitemiz 'dinamizmiyle ve yenilikçi duruşuyla' farklılaşıyor ve bu öğrencilerimiz tarafından net bir şekilde algılanıyor. Tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek, iyi ve donanımlı bir yerleşke alanı ile öğrencilerimize ve akademisyenlerimize yepyeni ufuklar açmayı hedefliyoruz" dedi.

ÖDÜL TÖRENİ 1 TEMMUZ'DA

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzelbahçe Yerleşkesi Yarışması ile ilgili süreci mütevelli heyet ile paylaşan Özgener, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yarışmaya olan ilgiden dolayı da ayrıca çok memnun olduğumuzu ifade etmek isterim. 1 Temmuz Cuma günü düzenlenecek ödül töreninde projelerimiz sergilenecek ve dereceye giren projelere ödüllerini hep birlikte takdim edeceğiz. Yarışma sürecinde emeği geçen herkese tek tek teşekkür etmek istiyorum."

'YERLEŞKEMİZ, TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK'

İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, hem öğrenciler hem de eğitimciler için tarihi bir gün yaşandığını ifade ederek, "Güzelbahçe yerleşkesi, üzerine uzun süredir çalıştığımız, hepimizi heyecanlandıran bir proje. Kısa sürede önemli bir aşama kaydederek yerleşkenin temelinin atılması için son aşamaya geldik. Yerleşkemiz, akademik ve sosyal açıdan öğrencilerimize birçok fırsat sunacak. Üniversitemizin Türkiye genelinde elde ettiği başarılara yenilerinin eklenmesine zemin hazırlayacak. Bizler; akademik eğitim kadar, gençlerimizin sosyal yönden kendilerini geliştirmelerini, ders dışındaki zamanlarını en verimli şekilde geçirmelerini de çok önemsiyoruz. Sosyal donatı alanlarıyla fark yaratacak kampüsümüz, bu açıdan da Türkiye'ye örnek olacak. Üniversitemizde okuyan gençlerimiz, böylesine değerli bir yerleşkede olmanın ayrıcalığını hissedecek" dedi.

'UZMAN İSİMLERİN GÖRÜŞÜ ALINDI'

Yarışma sürecinin tüm akademik birimlerle bağlantı kurulup uzmanların görüşleri alınarak yürütüldüğünü söyleyen İEÜ Güzelbahçe Yerleşkesi Yarışması Jüri Başkanı, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ergül, "Yarışma şartnamesinin Mimarlar Odası'nın yarışmalar yönetmeliğine uygun bir biçimde hazırlanması, yarışmacıların bu yarışmaya güven duymasını ve ilgi görmesini sağladı.  Asli jüri üyeleri, yedek jüri üyeleri ve danışmanlar ile birlikte çok güçlü bir ekip ortaya çıktı. Kurum titizlikle kendini geri çekerek bağımsız ve nitelikli bir karar çıkması için daha çok uzmanlardan oluşan bir danışma kurulu oluşturdu. Jüri üyelerimizle seri şekilde toplantılar yaptık. Arazi incelemesinin ardından, bir üniversite yapısında ne gibi hassasiyetlerimizin ön planda olması gerektiğini belirledik. Her yerde rastladığımız bir üniversite yapısı beklemiyorduk, o nedenle adına 'kampüs' değil 'yerleşke' diyoruz.  İlk elemede yaklaşık 30 proje elenir biz ancak 3 proje eleyebildik. Elemeler kıran kırana geçti. Ortaya çıkan sonuç hepimiz için mutluluk verici. Projenin mezunlarıyla birlikte yaşamaya devam eden, çok konuşulan ve model olan, zaman içinde kendini sağlamlaştıracak bir yerleşke olacağını rahatlıkla söyleyebilirim" açıklamalarında bulundu.

'BİZİM İÇİN GURUR KAYNAĞI'

Projesi birincilik ödülüne layık görülen Mimar Kerim Miskavi ise "Projemizin birincilik ödülüne layık görülmesi bizim için çok kıymetli. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin yarışma ilanını gördüğümüzde çok heyecanlandık. Güncel, sürdürülebilir, aynı zamanda bulunduğu tabiata, araziye sadık, oraya ait bir yerleşke hayali bizi çok heveslendirdi. Bu hayali hayata geçirmek kolay olmayan bir süreçti. 2 buçuk ay boyunca ekibimizle çok yönlü bir çalışma yaptık. Hem kentsel, hem mimari, hem de açık alanlar açısından böyle nitelikli bir yerleşke vizyonunu nasıl gerçekleştirebileceğimiz konusunda uzun uzun düşündük, fikir ürettik. Ortaya çıkan projenin, hayal edilen yerleşke ile aynı doğrultuda olması bizim için büyük bir gurur kaynağı. Bundan sonra atılacak adımlar için çok heyecanlıyız. Mersin'de doğup büyüdüğüm için Akdeniz coğrafyasına aşinayım. Bu proje ile hem İzmir hem de Güzelbahçe'yi daha da derinden tanıma imkanı buldum" diye konuştu. 


YORUMLAR

  • 0 Yorum