• Reklam

Gönüllülerin dikip hasat ettiği lavantalar öğrencilere burs oluyor

Muğla'da, 9 yıl önce kurulan Eğitim- Geriatri-Ekolojik Tarım-Turizm (EGET) Vakfı'nca dikilen lavantalar, 7'nci kez hasat edildi. Hasat şenliği, gönüllülerin katılımıyla her yıl olduğu gibi imece usulüyle yapıldı. Lavanta hasadından elde edilen gelir, üniversite öğrencilerine burs olarak verilecek.

Gönüllülerin dikip hasat ettiği lavantalar öğrencilere burs oluyor
17 Ağustos 2023 - 16:18 - Güncelleme: 17 Ağustos 2023 - 16:20

EGET Vakfı'nca dikilen lavantalar, hasat edildi. Muğla'nın sahil bölgelerindeki ilk lavanta üretimini gerçekleştiren EGET Vakfı, Ula'nın Armutçuk Mahallesi'ndeki Tarım İşletmesi'nde, 7'nci kez lavanta hasadını tamamladı. Lavanta fideleri, yağlarının katışıksız ve yüksek kaliteli olması amacıyla, kesim motorlarının egzoz gazından etkilenmemesi için oraklarla hasat edildi. Böylece, damıtılacak olan lavantalardan, daha kaliteli bir yağ elde edilebilecek. Şenlik kapsamında çocuklar ve yetişkinler için tohum topu hazırlama, hareket eğitimi ve koordinasyon eğitimi, mutfak atıklarından gübre yapımı, drama ve interaktif masal anlatımı, zeytinyağı tadımı, uçucu yağ çıkarma ve evde kullanma, arılar hakkında bilgilendirme ve doğal mum yapımı, bitkilerle kumaş ve yumurta boyam, gök atlası yapımı, doğal yollarla bitki zararlılarıyla mücadele, ahu ile nefes ve yoga başlıklarıyla atölye ve eğitim çalışmaları yapıldı.  Lavanta hasadından elde edilen gelir, üniversite öğrencilerine burs olarak verilecek.

'TEK GAYE DAHA FAZLA ÖĞRENCİYE ULAŞABİLMEK'

Sahil kentlerinde de lavanta yetişebileceğini ispatlamanın ötesinde, Türkiye'nin ithal ettiği ürünler arasında bulunan lavanta yağının yerli olarak üretimini yaparak bu alanda farkındalığa da katkı sağladıklarını belirten EGET Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Uzman, "Ülkenin dört bir yanında eğitimden kopma riski bulunan gençlere burs veriyoruz. Örnek bir modelle, bilgisayar aracılığıyla objektif kriterlere bağlı olarak burs vereceğimiz öğrencileri belirliyoruz. Bütün gelirlerimizin tek gayesi daha fazla öğrenciye ulaşabilmek. Lavanta tarlamız da bu anlayışın bir eseri. 7'nci kez şenlikle hasatımızı yapmaktan mutlu olduk. Duyarlı, iyi insanlarla birlikte ürünümüzü hasat ettik, kültürel etkinliklerde bulunduk. Lavantamız Avrupa standartlarında sertifikalı, organik üretildi ve aynı standartlarda lavanta yağı ve suyu elde edilecek. Bu hammadde de çok kaliteli kozmetik ürünler olacak" dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum