• Reklam

Gelibolu'ya Cumhuriyet'in 100. yılında ziyaretçi akını bekleniyor

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Alan'da Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılında ziyaretçi akını bekleniyor.

Gelibolu'ya Cumhuriyet'in 100. yılında ziyaretçi akını bekleniyor
25 Ocak 2023 - 12:02 - Güncelleme: 25 Ocak 2023 - 12:03

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Alan'da pandemi döneminde başlayan tedbirlerin ardından ziyaretçi sayılarında düşüş yaşandı. Pandeminin etkisini kaybettiği 2022 yılında ise koronavirüs nedeniyle alınan tedbirlerin kaldırılması ile birlikte ziyaretçi sayılarında tekrar artış yaşandı. Pandemi tedbirlerinin yoğun olduğu 2021 yılında Gelibolu Tarihi Alan'da sadece müzeleri ziyaret eden kişi sayısı 254 bin 972 olurken, bu sayı tedbirlerin kaldırılmasının ardından 487 bin 939'a yükseldi. 2022 yaz ayında gerek yabancı, gerekse yerli turistler pandemi kurallarının gevşetilmesinin ardından Çanakkale'deki şehitlikleri ziyaret etmeye başladı. Bu yıl ise Cumhuriyet'in kazanılmasında önemli rolü olan Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Alan'a Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılında ziyaretçi akını bekleniyor. Pandemi döneminden önce 3 milyona kadar ulaşan ziyaretçi sayısının, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılında bu rakamı da geçmesinin beklendiği bildirildi.

'PANDEMİDEN SONRA ŞEHİTLİKLERE, OLAN İLGİ ARTARAK DEVAM EDİYOR'

Çanakkale'nin Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan herkesin kalbinde ve gündeminde olduğunu söyleyen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "Şunu çok iyi biliyoruz ki; her evde mutlaka Çanakkale'ye olan sevgi, ilgi, konuşulur, Çanakkale'ye gitme isteği her zaman vardır. Biz de yapmış olduğumuz çalışmalarla bu isteği, ilgiyi hep canlı tutmanın gayreti içerisindeyiz. Bir hayalimiz var, inşallah Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan kim varsa bir gün mutlaka Çanakkale'yi, Çanakkale şehitliklerini ziyaret etmiş olacak. Bütün Türk milletinin evlatları Çanakkale ruhunu hissetmiş olacaklar" dedi.

Özellikle pandemiden sonra Çanakkale şehitliklerine, 'tarihi alana' olan ilginin artarak devam ettiğine dikkati çeken Kaşdemir, "Özellikle ailelerin gelmeye başlaması bize şunu ortaya koymakta; demek ki artık her çocuk anne ve babasına Çanakkale'ye gitmek istediğini belirtiyor. Bu da şu demektir; biz Çanakkale'deki bu müstesna topraklar olarak her ailenin gündemindeyiz, her Türk milletinin evladının kalbindeyiz. Özellikle 2022 yılının sonuna baktığımızda buraya olan ilgi artmış, gelen ziyaretçi sayısında çoğalma var. Bu da bizi mutlu etmekte. Çanakkale Türk milletinin kalbidir. Burası Türk milletinin buluştuğu bir noktadır. Biz bunu yeterli görmüyoruz. Hem Türkiye'de hem de dünyada Çanakkale bir buluşma noktası haline getirmek istiyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmalarla gelen ziyaretçilerimiz burada belki günlerce bir ziyaret yapma imkanına sahip olacak. Kalelerimizi restore ediyoruz, siperlerimizi ortaya çıkartıyoruz, tabyalarımızı elden geçiriyoruz. Buraya gelen ziyaretçi artık Çanakkale ruhuyla alakalı ne biliyorsa onu hem görmüş hem de hissetmiş, belki de dokunmuş olacak. Burası Cumhuriyet'e giden yolun başlangıcıdır. Kurtuluş Savaşı'na olan inancın başladığı yerdir. Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı ve Cumhuriyet'imizin kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ünde tarih sahnesine çıktığı adım attığı yerdir. Bütün herkesi Çanakkale'ye davet ediyoruz. Onlarla Çanakkale'de buluşmak istiyoruz" diye konuştu.(DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum