• Reklam

Gaziemir'de geri dönüşümle doğaya can, ekonomiye değer

Gaziemir Belediyesi, Sıfır Atık Projesi kapsamında yaşama geçirdiği projelerle doğanın kirlenmesinin önüne geçiyor, ekonomik değer yaratıyor.

Gaziemir'de geri dönüşümle doğaya can, ekonomiye değer
05 Haziran 2021 - 13:02
Gaziemir Belediyesi, ilçenin birçok noktasına yerleştirdiği geri dönüşüm kumbaraları, işletmelere ve sitelere dağıttığı ambalaj atığı toplama kutularıyla geri dönüştürülebilir ambalaj atıklarının ekonomiye kazandırılmasını sağlıyor. Atıkları kaynağında ayırmak amacıyla belediye binasındaki çöp kutularını kaldırarak sadece koridorlardaki geri dönüşüm kutularını kullanan belediyenin, ilçe genelinde topladığı geri dönüştürülebilir atıkların miktarı dikkat çekiyor. 

Yılın ilk beş ayında 288 ton kâğıt ve 17 ton 200 kilo ahşap toplayan belediye, bu atıkları tekrar ekonomiye kazandırarak 4 bin 900 ağacı kesilmekten kurtardı. 201 ton 500 kilogram plastik ve 57 ton 500 kilogram metal toplayarak geri dönüşüm endüstrisine kazandıran belediye, böylece 265 bin litre akaryakıt ürünü tüketilmesinin önüne geçti. 

5 litre atık yağ getiren yurttaşlara bulaşık deterjanı armağan eden belediye bu projesi kapsamında 14 bin 700 litre atık yağ topladı. Bu atık yağların geri dönüştürülmesiyle 118 bin adet ampul için 1 saatlik elektrik tasarrufu sağlandı. Belediyenin ilçeye yerleştirdiği cam atık toplama kumbaralarında 895 ton cam toplandı. Bu camların geri dönüştürülmesiyle 45 bin buzdolabının bir günde tükettiği elektrik ihtiyacı sağlanmış oldu. İlçe geneline yerleştirilen atık giysi kumbaralarında 31ton 520 kilogram atık giysi toplandı. Toplanan atık giysilerin dönüşümü ile 30 ton hammadde ve minimum 3 milyon litre su tasarrufu sağlanmış oldu.



Geri dönüşebilen atıkları çöpe atmayın
Tüm yurttaşları evlerindeki geri dönüştürülebilir her tür atığı çöpten ayrı toplayıp geri dönüşüm endüstrisine kazandırma çağrısı yapan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Kâğıt, karton, plastik, cam ve metal ambalaj atıkları ile bitkisel atık yağ, kullanılmış giysi, atık pil geri dönüştürülebilir her tür atığı kaynağında, çöpten ayrı toplayıp geri dönüşüm endüstrisine kazandırarak hem çevre kirliliği oluşmasını engelliyoruz hem de ülkemizin ve belediyemizin ekonomisine katkı sağlıyoruz. 2021 yılının ilk beş ayında 288 ton kâğıt, 17 ton 200 kilo ahşap, 201 ton 500 kilogram plastik, 57 ton 500 kilogram metal, 14 bin 700 litre atık yağ, 895 ton cam ve 31 ton 520 kilogram atık giysi toplayarak geri dönüşüm endüstrisine kazandırdık” diye konuştu. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum