• Reklam

Gastronomi fuarı Terra Madre Anadolu'ya tarihi mekanda tanıtım

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, 02-11 Eylül tarihlerinde düzenlenecek uluslararası gastronomi fuarı 'Terra Madre Anadolu İzmir 2022'nin tanıtımını kentin bilinen en eski yaşam alanı Bornova Yeşilova Höyüğü'nde yaptı.

Gastronomi fuarı Terra Madre Anadolu'ya tarihi mekanda tanıtım
23 Temmuz 2022 - 13:12 - Güncelleme: 23 Temmuz 2022 - 13:14

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu sene ana konusu 'Toprak Ana' olan İzmir Enternasyonal Fuarı'nda (İEF) 2-11 Eylül tarihlerinde düzenlenecek uluslararası gastronomi fuarı 'Terra Madre Anadolu İzmir 2022'nin tanıtımını yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer'in ev sahipliğinde gerçekleşen 'Terra Madre Anadolu İzmir 2022'nin tanıtımına; büyükelçiler, ilçe belediye başkanları, sanatçılar, gazeteciler, yazarlar, bürokratlar, siyasi parti temsilcileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Terra Madre temsilcileri, tarihçiler, sivil toplum kuruluşları, dernekler, örgütler ve birliklerin başkanları ile temsilcileri, üretici birlik ve kooperatiflerin temsilcileri katıldı.

'ANADOLU BEREKET UYGARLIĞININ KODLARININ YAZILDIĞI YER'

Başkan Tunç Soyer, İzmir'in bilinen en eski yaşam alanı olan Bornova'daki Yeşilova Höyüğü'ndeki tanıtımda sözlerine "Kurda, kuşa, aşa" diyerek başlayarak, "Toprağa tohum serperken söylenir bu söz. İnsanın gözü dönmüş zenginlik hırsı karşında uyumu tanımlayan, bundan daha öz, daha güçlü bir söz sanıyorum ki yeryüzünde söylenmemiştir. Anadolu'nun bereket matematiğini tarif eden bu söz, bize hırsımızla nasıl mücadele edebileceğimizi en yalın haliyle anlatır. Kendimize bir alırken, hayata ve doğaya iki vererek. Binlerce yaşında bir bereket uygarlığı olan Anadolu, sürdürülebilirliğin bu sade formülünden yola çıkarak yaşamın tüm alanlarına dair tasarımlar üretmiştir. Tarım, yani gıda üretimi bunların başında geliyor. Şu an üzerinde bulunduğumuz Yeşilova, Anadolu bereket uygarlığının kodlarının yazıldığı, üzerine titrememiz gereken bir yer. Bu miras coğrafya sayesinde 'Başka Bir Tarım' da dahil olmak üzere doğayla uyumlu ve dirençli yaşam biçimlerinin şifrelerini çözebiliyoruz" dedi.

'AÇSAK YOKUZ'

İzmir ve Türkiye0'de başka bir tarımı çoğaltmak için önem verdikleri Terra Madre Anadolu fuarının tanıtımını özellikle Yeşilova Höyüğü'nde, 8 bin 500 yıl yaşındaki İzmir'de yapmak istediklerini söyleyen Başkan Soyer, "Bu fuarı düzenlememizin bir temel nedeni var. Her vatandaşımızın yeterince ve sağlıklı gıdaya erişimini güvence altına almak. Çünkü açsak, yokuz. Dünya gıda tekelleri, tarımdaki verimi artırma ve tüm insanlığı doyurma vaadiyle yola çıktı ve büyüdü. Geldiğimiz nokta ise tam tersi. Açlık, kuraklık ve yoksulluk. Küresel gıda sisteminin tek kazananı büyük şirketler. Kaybedeni ise üreticiler, şehirlerdeki milyonlar ve doğa. Yani hepimiz. Öyleyse, biz, yerelden ama tüm dünyaya ilham olabilecek güçte bir tarım politikası inşa etmek zorundayız. Bu politika üç temel hedefe aynı anda ulaşabilmeli. Bir, şehirlerimizde yoksulluğun pençesine atılmış milyonların gıda güvenliğini sağlamalı. İki, doğduğu yerde doyamayan, ucuz işi gücü olarak şehre göçmek zorunda kalan küçük üreticimize sahip çıkmak. Üç, gıda üretiminin temel girdileri olan tohumu, suyu ve toprağı korumak. İklim krizine dair kalıcı çözümler üretmek" diye konuştu.

'Lezzet fuarı değil, bir ortak akıl hareketi'

Sadece Terra Madre Anadolu'nun bir lezzet fuarı olmadığını, iklim krizi, enerji sorunu, yoksulluk, kuraklık, gıda egemenliği, biyolojik çeşitliliğin kaybı ve savaşlar karşısında kalıcı çözümler tarif edeceğimiz bir ortak akıl hareketi olduğunu belirten Başkan Tunç Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir'de büyük bir kararlılıkla yürüttüğümüz tarım stratejisi iyi, temiz ve adil gıda üretiminin tek yolunun doğru tarımsal planlama olduğunu ispat etti" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sözlerine Terra Madre Anadolu'nun ufkunu tarif eden manifesto metnini okuyarak son verdi.
İyi, temiz, adil gıdayı savunan Slow Food'un (Yavaş Gıda) önderliğinde iki yılda bir İtalya'nın Torino kentinde yapılan uluslararası gastronomi fuarı Terra Madre, İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) ile eşzamanlı olarak 'Terra Madre Anadolu' adıyla 2-11 Eylül tarihleri arasında Kültürpark'ta düzenlenecek. Fuara sadece İzmir değil, tüm Türkiye, Akdeniz ve dünyadan yerel üreticiler katılacak. (DHA)


YORUMLAR

  • 0 Yorum