Fukuyama'ya kızdı, Soyer'in istifasını istedi

    Gazeteci Enver Aysever, deprem nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ertelenen İktisat Kongresi'ne konuşmacı olarak davet edilen Yoshihiro Francis Fukuyama üzerinden Başkan Tunç Soyer'i hedef aldı: Son 40 yılda yaşanan yıkımın sebebi bu adamın ne işi var? İstifa et Soyer..

    Fukuyama'ya kızdı, Soyer'in istifasını istedi
    27 Şubat 2023 - 15:27 - Güncelleme: 27 Şubat 2023 - 16:04
    İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yaşam Boyu Eğitim Projesi için gazeteci Enver Aysever ile 20 kişiye “yazarlık” dersi verme konusunda 238 bin 500 liraya anlaşmıştı. Ancak gelen tepkiler üzerine proje iptal edilmişti. Aysever, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından haksız şekilde hedef gösterilip, itibarsızlaştırıldığını gerekçe gösterip tazminat davası açmıştı. O günden beri ikili arasında sular hiç durulmadı.
    CHP'ye yakınlığıyla bilinen Enver Aysever, 15-21 Şubat tarihleri arasında yapılması planlanan ancak deprem nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ertelenen İktisat Kongresi üzerinden Başkan Tunç Soyer'i yine hedef aldı. Youtube’dan yaptığı açıklamalarla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e eleştirilerini sıralayan Aysever, bir çok soru da yöneltti.



    Kongreye katılacak olan konuşmacılar üzerinden Başkan Soyer’e yüklenen Enver Aysever, bir dönem ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Politika Planlama Dairesinde Ortadoğu uzmanı ve Genel Direktör Yardımcısı olarak görev yapan Yoshihiro Francis Fukuyama’nın yer almasını şu sözlerle eleştirdi:
    “Aziz Çelik hocayı dün bağladık yayına şimdi onu vereceğim iyi dinleyin meğersem Fukuyama, Tunç Soyer’in yapacağı Cumhuriyetin İkinci Yüzyılı Kongresi'nde konuşmacıymış. Eyy ahali ben bunu depremden dolayı kaçırmışım. Türkiye’nin kanını emen adam, İktisat Kongresi'nde... Mustafa Kemal’in İkinci Yüzyıl Kongresi'ne davet edilmiş.
    Sayın Tunç Soyer tekrar ediyorum:

    A- Haberiniz yoksa kim davet etti bulun

    B- Siz davet ettiyseniz Cumhuriyet Halk Partisi’nden ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığından istifa edin.

    Bu ciddi bir sorun!
    Aziz Çelik diyor ki:
    'Son 40 yıl da yaşadığımız yıkımın sebebi Fukuyama.. Bu adam sadece bir akademisyen değil, akademisyen olsa tartışılır konuşulur. Bu adam Ortadoğudaki halkların bu hale gelmesinin sebebi… Akıl hocalarından biri Fukuyama’dır.'
    Böyle bir kongrede yer almaması gereken biridir.”



    FUKUYAMA KİMDİR?
    Yoshihiro Francis Fukuyama, 27 Ekim 1952'de Hyde Park, Chicago'da doğmuştur.
    Lisansını Cornell Üniversitesi'nde; doktorasını da Harvard Üniversitesi'nde yapmıştır. ABD Dışişleri Bakanlığında Politika Planlama Dairesinde Ortadoğu uzmanı ve Genel Direktör Yardımcısı olarak çalışmıştır. 1981-1982 yıllarındaki Mısır-İsrail görüşmelerine ABD heyeti üyesi olarak katılmıştır.
    Fukuyama, Batı'nın liberal demokrasilerinin ve serbest piyasa kapitalizminin dünya çapında yayılmasının ve onun yaşam tarzının, insanlığın sosyokültürel evriminin ve siyasi mücadelesinin son noktasına işaret edebileceğini savunan Tarihin Sonu ve Son Adam (1992) adlı kitabıyla tanınır. Bu konuda büyük eleştiriler almıştır. Sonraki kitabı Trust: Social Virtues and Creation of Prosperity'de (1995), kültürün ekonomiden net bir şekilde ayrılamayacağını kabul etmek için önceki konumunu değiştirdi.

    Fukuyama, Temmuz 2010'dan bu yana Freeman Spogli Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı ve Mosbacher Stanford Üniversitesi Demokrasi, Kalkınma ve Hukukun Üstünlüğü Merkezi'nin Direktörüdür. 2019'da, Stanford'da Ford Dorsey Uluslararası Politika Yüksek Lisans Programı'nın direktörlüğüne getirildi.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum