• Reklam

Foça sahillerinde dev deniz anaları

İzmir Foça’da bir vatandaş, sahilde mavi renkli denizanası ile karşılaştı. Denizanasının büyüklüğü kameraya yansıdı.

13 Ağustos 2023 - 11:19
İzmir'in Yeni Foça sahillerinde görülen denizanalarının çokluğu vatandaşların dikkatini çekiyor. 
Sahilde yürüyen Foçalılar, denizanası yoğunluğunu görünce şaşırıyor.
Foça kıyılarında sıkça görülmeye başlayan ve vatandaşları tedirgin eden denizanası türünün zehirli olmadığı, ancak yaklaşılmaması gereken bir canlı olduğu belirtiliyor.
Vücut şekli çoğunlukla yayvan ya da kubbeli bir şemsiye şeklinde olan, küçük deniz canlılarıyla beslenen ve kirli sularda yaşadığı bilinen denizanalarının çokluğu görenleri ürkütüyor. 
Foçalı balıkçılar, kıyıya vuran denizanalarına çocukların elle temas etmemeleri, etmeleri halinde ise ellerini vücutlarına ve gözlerine sürmemeleri gerektiği konusunda ebeveynleri uyarıyor. 



Mavi Denizanası Nedir, Zehirli Midir? Neden Kıyaya Vurur?
Mavi denizanası; 650 milyon yıllık geçmişi olan dünya canlıları arasında yer alır. Yaz mevsimlerinde kıyıya vurması yönüyle gündeme gelen mavi denizanası özellikleri, nasıl canlılar oldukları, herhangi bir zararlarının olup olmadığı merak konusudur. 

Mavi Denizanası Nedir?
Mavi denizanası; omurgasız, saydam yapılı canlılardır. Göz, beyin ve kalplerinin olmaması yönleri ile insanlar tarafından ilginç bulunan bu canlılar kemiksiz yapıdadırlar. Denizanaları; su, tuz ve proteinden meydana gelir.
Etçil olan bu canlılar, yer yön duyguları olmadığı için karşılarına çıkan her canlıyı yeme potansiyeline sahiptirler. Bunun yanı sıra yumurta ve larva da yedikleri bilinir.
Mavi denizanasının zehirli olup olmadığı ile ilgili bilinmesi gerekenler şu şekildedir:
• Uzmanlar tarafından açıklanan bilgilere göre mavi denizanası zehirli değildir ancak temas edilmesi de tavsiye edilmez.
• Denizanaları savunma mekanizmaları gelişmiş canlılardır ve bünyesinde yer alan Nematosist hücreler ile kendini savunur.
• Savunmanın yanında bu hücreler ile avını etkisiz hale getirirken beslenme ihtiyacını karşılar. Bünyesinde yer alan Nematosist hücreleri yakıcı etki bırakır.
• Her ne kadar etkileyici görünseler de onlarla temastan özellikle kaçınmak gereklidir. Halk arasında çarpma olarak tabir edilen deri ile temasında ciltte kızarıklık ve yanma hissi meydana gelebilir.
• Ağız, mide, iç ve dış deri, sindirim bölümü ve dokunaçlardan meydana gelen bu canlıların ışık saçma özellikleri de vardır.
• Karşılarına çıkan bir tehlike anında dokunaçlarını gövdeden ayırabilme özellikleri ile dikkat dağıtarak bölgeden uzaklaşabilirler.
• Rejenerasyon niteliğinde olan bu canlılar, dokunaçlarını tekrar geri kazanabilir.

YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • Mustafablack
    8 ay önce
    Denize arıtılmadan verilen kanalizasyon suları maalesef kirliliği arttırıyor. Bence bir an önce bu saçmalık çözülmeli. Dikilide pis su akan ve kokan bölümde mavi deniz anaları vardı . Yukarıdaki açıklamada yazan pis sularda yaşarlar kısmı ile sebebine net yanıt verilmiş ne yazık ki!
  • İzmirli
    8 ay önce
    Bizim denizlerimiz mavi bayraklıdır,dışardan önüne geleni foçaya sokarsanız pislenir tabi.geldikleri yetmiyor gibi bütün pisliklerini de bırakıp gidiyorlar,o yüzden yetkililer bütün fiyatları çeşme bodrum gibi yapmazsanız sadece deniz değil havayıda heryeride kirletecekler,fiyatlar derhal üst seviyeye çekilmeli
  • Idris
    8 ay önce
    O zaman burdan çıkardığımız ana fikir yeni Foça sahilleri pis