• Reklam

EYT Meclis'ten geçti! 2.5 milyon kişi emekli

Meclis 21 gün aradan sonra açıldı ve EYT kanun teklifi Meclis'ten geçti ve yasalaştı. Artık gözler son onay için Cumhurbaşkanı Erdoğan'da.

EYT Meclis'ten geçti! 2.5 milyon kişi emekli
01 Mart 2023 - 00:52
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle 3 haftalık aranın ardından Meclis Genel Kurulu görüşmeleri saat 15:00'da başladı. Meclis'te ilk gündem maddesi EYT oldu. EYT yasa tasarısı öncesinde grup önerileri verildi. EYT'nin yanında deprem gündemi Meclis'in ana başlıkları arasında yer alıyor.

TBMM Genel Kurulu'nda milyonların beklediği EYT kanun teklifi için görüşmelere geçildi. Yaklaşık 4 saat süren görüşmeler tamamlandı. Kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda oylandı ve yasalaştı.

EYT YASASI YENİ BİR ŞART KESİNLİKLE GETİRMİYOR

Meclis'te açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Mevcut yasa ile yaş şartı, prim ve sigortalılık süresini tamamlayan emekli oluyor. Biz 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan çalışanlar için burada yaş şartını kaldırıyoruz. Yeni bir şart kesinlikle getirmiyoruz" dedi.

EMEKLİLİK İÇİN YAŞ SINIRI ARANMAYACAK

EYT yasasının Meclis Genel Kurulu'nda oylanıp 1 Mart tarihinde yasalaştıktan sonra Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla hafta içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

EYT'de kanunun yürürlüğe girmesi sonrası 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış bütün vatandaşlara yaş sınırı aranmadan prim günü ve sigortalılık süresini tamamlamak şartı ile emeklilik hakkı verilecek.

EYT ŞARTLARI NELER?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı EYT'de teknik çalışmaları tamamlarken, Hazine ve Maliye Bakanlığı'da bütçe çalışmalarını tamamladı ve dosya Meclis'e intikal etti. EYT taslağına göre emeklilik şartları neler olacak? İşte o maddeler:
8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsıyor
EYT yaş sınırı yok
EYT yasası 4,7 milyon vatandaşı kapsıyor
İlk anda 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak
Prim günü ve sigortalılık süresini tamamlayan istediği zaman emekli olabilecek
SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı ayrımı olmayacak
Emekli olup çalışanlar için prim teşviki verilecek
Emekli olup yeni sözleşme ile beraber EYT'liler çalışabilecek
EYT'li bir vatandaşın hemen emekli olma gibi zorunluluğu yok
İlk maaş Mart ve Nisan ayında alınacak
NOT: SGK mevzuatına göre emeklilik başvuru yapılan ayı takip eden aydan itibaren maaş bağlanması yapılıyor. EYT yasası Mart ayında yasalaşırsa Nisan ayında ilk maaşlar hesaplanacak. Ancak burada bir düzenleme ile ilk maaş bağlanması Mart ayında yapılabilir.
 

Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor. Bu bağlamda EYT staj konusu yasa taslağında yer almıyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum