• Reklam

Eylül Bebekler, yeni eğitim öğretim yılında çocuklarla buluşacak

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotarengelsiz toplum konusunda farkındalık yaratmak ve akran reddini önlemek amacıyla hayata geçirdiği 'Eylül Bebekler' projesi 2022-2023 eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla öğrencilerle buluşacak. Projenin İzmir'den başlayarak ülkeye yayılmasını hedeflediklerini söyledi.

Eylül Bebekler, yeni eğitim öğretim yılında çocuklarla buluşacak
14 Mayıs 2022 - 14:45 - Güncelleme: 14 Mayıs 2022 - 14:50

Dokuz Eylül Üniversitesi'nin engelsiz toplum konusunda farkındalık yaratmak ve özel gereksinimli bireylerin sosyal rollerine dikkat çekmek amacıyla hayata geçirdiği Eylül Bebekler Projesi'nin yerelden ulusala yayılması için ilk adım atıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle 2022-2023 eğitim-öğretim yılında İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı resmi okul öncesi kurumlarda akran reddinin erken yaşlarda önüne geçmek amacıyla 'Eylül Bebekler' ile eğitim verilecek. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür'ün katılımıyla imzalanan protokolle, kentteki okul öncesi öğretmenlerine ve kurumlarına DEÜ Buca Eğitim Fakültesi aracılığıyla Eylül Bebekler ile ilgili bilgilendirme yapılacak. Protokolün hayata geçirilmesiyle elde edilecek çıktıların ardından Eylül Bebekler Projesi'nin ülke genelindeki tüm okul öncesi kurumlara yaygınlaştırılması hedefleniyor. Proje kapsamında her bebek, mevcut engel durumunu tanımlayacak şekilde oluşturuldu. Ulusala yayılması için ilk adımını atıldığı proje ile işitme yetersizliği, fiziksel yetersizlik, görme yetersizliği, down sendromu, albinizm, marfan sendromu ve dwarfism sendromuna da dikkat çekilecek.

'FARKINDALIĞI ARTIRACAĞIZ'

Törende konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar,  "Çıktığımız bu yolda birçok kazanım sağladık. Farklı birimlerimiz ve programlarımız Mekanda Erişilebilirlik, Yeşil Bayrak, Engelsiz Program Nişanı almaya hak kazandı. Erişilebilir Üniversiteler kategorisinde ikinci olduk. Bunların dışında da birçok çalışmaya imza attık, atmaya devam ediyoruz. Çalışmalarımızdan biri de engellilik kavramına ilişkin yanlış fikirlerin ve akran reddinin önlenmesi amacıyla başlattığımız Eylül Bebekler projesiydi. İzmir İl Milli Eğitim Müdürümüz Murat Mücahit Yentür ile imzaladığımız protokolle adını üniversitemizden alan Eylül Bebekler'in Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda eğitim amaçlı kullanılmasını ve hocalarımıza eğitim verilmesini sağlayacağız. Projenin İzmir'den başlayarak ülkemize yayılmasını hedefliyoruz. Protokolle, okul öncesi kurumlarda eğitim gören evlatlarımızın akran reddine karşı bilgilenmesini ve özel gereksinimli bireylere yönelik bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz" dedi.

2022-2023 eğitim-öğretim yılında okul öncesi öğrencilerine yönelik verilecek eğitimlerle uygulama ve tanıtım etkinlikleri gerçekleştirileceğini söyleyen Rektör Hotar, protokolün hayata geçirilmesiyle elde edilen sonuçları kamuoyuyla paylaşacak ve toplumsal farkındalığı artıracaklarını kaydetti.

'PROJEYİ ÖNEMSİYORUZ'

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür ise Dokuz Eylül Üniversitesi'nin Türkiye'nin köklü ve öncü üniversiteleri arasında yer aldığını belirterek, "DEÜ Buca Eğitim Fakültesi ile iş birliği yapmak bizi daha güçlü kılacak. Yaklaşık 8 ay önce göreve başladık. Göreve başladığımız ilk günden bu yana Dokuz Eylül Üniversitemizle yakın ilgi, alaka ve beraberlik içerisindeyiz. Okul öncesi eğitim de Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer'in en çok önem verdiği konular arasında yer alıyor. 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 5 yaşındaki bütün çocuklarımızın okul öncesi eğitim almasını hedefliyoruz. İzmir'de 5 yaşta eğitim seviyemiz yüzde 65'lerden yüzde 90'lara yükseldi. Önümüzdeki yıl yüzde 100'e çıkarmak istiyoruz" dedi. Dokuz Eylül Üniversitesi'nin yaptığı çalışmanın çok önemli olduğuna değinen Yentür, "Eğitim bizim en temel basamağımız ve bizim için çok özel olan çocuklarımız var. Akranlarından farklılık gösteren çocuklarımızın hayata hazırlanması ve velilerimizin desteklenmesi noktasında Eylül Bebekler Projesi'nin rolünü önemsiyoruz. Bazı şeyleri anlatmak yerine onları ortaya koymak, akademik destek almak işimizi kolaylaştıracaktır. Okul sadece ders işlemek değil, hayata hazırlamaktır. Eylül Bebekler, eylül ayında öğrencilerimizle buluşacak" diye konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum