• Reklam

Ermeniler ateşkese uymuyor... Ne günahı vardı Narin bebeğin

Azerbaycan’la Ermenistan arasında geçici insani ateşkes kabul edilmesine rağmen Ermenistan ordusu ateşkes ihlalini sürdürüyor. Önceki gün Gence'ye saldırarak onlarca insanı öldüren Ermenistan'ın anlaşmanın kabulünden saatler sonra top atışına tekrar başladığı açıklandı.

Ermeniler ateşkese uymuyor... Ne günahı vardı Narin bebeğin
18 Ekim 2020 - 15:05
27 Eylül’de tırmanan Azerbaycan-Ermenistan geriliminde dün kara bir gün olarak tarihe geçti… Ermenistan ordusu, dün gece yarısı insanlar uykudayken sivillere saldırdı. Saldırıda onlarca insan yaşamını yitirirken çok sayıda insan yaralandı ve birçok ev de yıkıldı. Ermenistan’ın dünyayı dehşete düşüren bu saldırısının ardından umut verici bir gelişme yaşansa da bu da kısa bir süre sevindirdi.

Dün gece Azerbaycan ve Ermenistan arasında insani geçici ateşkes ilan edildi.

Uluslararası kamuoyu ateşkes kararına büyük önem verdiğini ve desteklediklerini açıklarken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki insani ateşkes kararından çok memnunuz. Bu ateşkes önkoşullara bağlı olmamalı ve taraflar tarafından uygulanmalı. Fransa bu konuyu yakından takip edecek ve düşmanlıkların tamamen son bulacağı ve makul bir şekilde müzakerenin hızlıca başlamasını umut ediyoruz” dedi. Fakat Macron’un bu açıklamaları birkaç saat içinde anlamını yitirdi. 18 Ekim gece yarısı başlayan ateşkes ne yazık ki imzaların atılmasının üzerinden birkaç saat geçmeden ihlal edildi.
 
Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 18 Ekim’de saat 00.00’dan itibaren yeni bir geçici insani ateşkes kabul edilmesine rağmen, Ermenistan ordusunun bir kez daha anlaşmayı büyük ölçüde ihlal ettiği belirtildi.

Açıklamada, Ermenistan ordusunun Cerbayıl'ın çevresindeki bölgelere ve Araz Nehri boyunca kurtarılan köylere havan ve toplarla ateş ettiği bildirildi.

Askerler arasında herhangi bir kayıp verilmediği ifade edilen açıklamada, saldırılara Azerbaycan ordusu tarafından gerekli cevabın verildiği aktarıldı.

Tüm cephe boyunca kontrolün Azerbaycan ordusunda olduğu da ifade edildi.

ERMENİ SU-25 SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ
Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Ermenistan’a ait bir Su-25 savaş uçağı, bugün saat 12.30 sularında, Azerbaycan’a ait hava savunma sistemleri tarafından vurularak düşürüldü.
Uçağın, Azerbaycan ordusuna karşı saldırı girişiminde bulunduğu ve Dağlık Karabağ’ın güney kesimindeki Cebrail yönünde düşürüldüğü açıklandı.

ATEŞKES DÜN GECE BAŞLADI AMA…
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan ile ateşkes kararının alındığını duyurdu. Geçici insani ateşkes 18 Ekim yerel saatle 00.00'dan itibaren yürürlüğe girdi.

Bakanlığın açıklamasında “Bu karar AGİT Minsk Grubu eş başkanlarını temsilen ABD, Fransa ve Rusya başkanlarının 1 Ekim 2020 tarihli AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının 5 Ekim 2020 tarihli açıklamasına dayanmaktadır. Karar 10 Ekim Moskova bildirisine uygun olarak kabul edildi” denildi.
 
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anna A. Naghdalyan ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Ermenistan ve Azerbaycan 18 Ekim’de yerel saatle 00.00 itibari ile insani ateşkesi kabul etti” dedi.
Ermeni saldırısında evine bir bombanın düşmesi sonucu yaşamını yitiren Royal Şahnazarov’un cenazesi dün gerçekleşti. Şahnazarova’nın yakınları güçlükle sakinleştirilebildi.

DAHA ÖNCE DE İHLAL ETMİŞLERDİ
İki ülke daha önce de ateşkes ilan etmiş fakat Ermenistan, Rusya arabuluculuğundaki ateşkes anlaşmasını yine ihlal etmişti… 9 Ekim’de Moskova’da bir araya gelen iki ülkenin dışişleri bakanlarının toplantısından ateşkes kararı çıkmıştı. Ancak o kararın üzerinden 8 gün geçmesine rağmen Ermenistan ateşkes kararını defalarca kez ihlal etti.

Başta Azerbaycan’ın en büyük ikinci kenti Gence olmak üzere birçok sivil yerleşim bölgesine saldıran Ermeni ordusunun en sert saldırısı önceki gece yaşandı. Sivilleri hedef alan Ermeni ordusu, dün gece yarısı insanlar uykudayken saldırı düzenledi. Gence ve Mingeçevir’i hedef alan füze saldırısında 2’si çocuk 13 kişi hayatını kaybetmiş, 52 kişi yaralanmıştı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Ermenistan’ın Gence’ye düzenlediği füze saldırısında 40’tan fazla evin yıkıldığını duyurdu. Füzelerin isabet ettiği bölgede çok sayıda sivil enkaz altında kaldı.

ALİYEV: ERMENİ UÇAĞINI DÜŞÜRDÜK
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, saldırı sonrası sabah saatlerinde kameralar karşısına geçerek önemli açıklamalarda bulunmuş ve “Bu namert hareketler Azerbaycan halkının iradesini kıramayacak. İntikamımızı savaş meydanında alırız. Biz hiçbir zaman sivillere saldırmayacağız” demişti.
Aliyev’in açıklamalarından birkaç saat sonra Azerbaycan, Ermenistan’a ait Su-25 savaş uçağını düşürdüğünü açıkladı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum