• Reklam

Ensar annesinin soyadını aldı

İZMİR'de yaşayan bir çocuk annesi  Esra Damar,  14 ay evli kalıp boşandığı eşi F.I'ın soyadını taşıyan  6 yaşındaki oğlu Ensar Fırat Irmak'ın soyadı nedeniyle, resmi kurumlarda  problemler yaşadıklarını  belirtip,  soyadının kendi soyismi olan  Damar olarak değiştirilmesi için mahkemeye başvurdu. Mahkeme annenin talebini yerinde bulup, çocuğa annesinin soyadını verdi. 

Ensar annesinin soyadını aldı
05 Ağustos 2021 - 22:11
Bahri KARATAŞ (KHA)
Buca İlçesi'nde yaşayan bir şirkette yönetici asistanı olarak çalışan Esra Damar, 2017 yılında 14 ay evli kaldığı fabrika işçisi  eşi F.I., 7. Aile Mahkemesinde açtığı davada boşandı. Mahkeme 6 yaşındaki çocukları Ensar Fırat Irmak'ın velayetini de anne Esra Damar'a verdi. 

Esra Damar, birlikte yaşadığı oğlu Ensar Fırat Irmak'ın  soyadlarının farklı olması nedeniyle resmi kurum ve  kuruluşlarda çoğu zaman sorun yaşadıklarını ,belirtip kendi soyadı olan Damar'ın verilmesini  ve  Fırat adının da kaldırılması için avukatları Bahar  Eylem  İyidoğan Uluhan  ve Gökhan Uluhan aracılığıyla  baba F. I. ve Adliye Nüfus Temsilciliğine 19. Aile Mahkemesinde dava açtı.Tanıkları dinleyip, talepleri değerlendiren  19. aile Mahkemesi Hakimi Jale Ceylan Işık,  yargılama sonunda , tarafların 2017 yılında boşandıklarını,  Ensar Fırat  Irmak'ın velayetinin anneye verildiğini,  davacı tarafın  çocuğun soyadı ile velayet sahibi annenin soyadının farklı olmasının resmi kurum ve  kuruluşlarda sorun yaşamalarına  sebebiyet  belirttiği, bu hususun tanık beyanları ile ispat ettiği, müşterek çocuğun  velayet hakkı sahibi olan annenin  soy ismini kullanmasının  çocuğun psikolojisi  ve resmi işlemlerde  sağlayacağı kolaylık  açısından  çocuğun  üstün yararına  olduğu kanaatine  varılmış davanın kabulüne ilişkin  aşağıdaki hüküm kurulmuştur.Hakim  Jale Ceylan Işık, yargılamanın bittiğini belirtip, Ensar Fırat Irmak'ın nüfus kayıtlarında  'Irmak ' olan soyadının ' Damar' olarak  değiştirilmesine,  babasıyla aynı adı taşıyan  Fırat'ın da kaldırılmasına karar verdi.

Esra Damar ,avukatları Bahar ve Gökhan Uluhan aracılığıyla  mahkemeye verdiği dilekçesinde,  '' Müvekkilin hem sosyal hayatında  hem de oğlu  ve kendisiyle ilgili resmi işlemlerde oğluyla neden farklı soyadlarına sahip oldukları konusunda  rahatsız edici sorularla karşılaşmaktadır. Müşterek çocuğunun ismini Ensar olarak bildiğini ve tüm çevresi tarafından da  Ensar isminin kullanıldığını , babasının da adı olan  Fırat ismini hiç kullanmamaktadır. Müvekkilimiz  çocuğunun tüm bakımlarını yapmakta ve tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır. İkinci evliliğini yapan babası  müşterek çocukları ile ilgilenmemektedir. Bu nedenle davanın kabulü  ile  nüfusta  kayıtlı olan 2015 doğumlu Ensar Fırat'ın  soyadının  annesinin soyadı olan 'Damar' olarak değiştirilmesine karar verilmesini, çocuğun  Fırat olan isminin babası ile aynı olması sebebiyle  bu ismin nüfus kaydından  silinmesine sadece Ensar  isminin kullanılmasına  karar verilmesini talep  ediyoruz '' dedi. 

Tanıkları dinleyip, talepleri değerlendiren 19. Aile Mahkemesi Hakimi Jale Ceylan Işık, yargılama sonunda, tarafların 2017 yılında boşandıklarını,  Ensar Fırat  Irmak'ın velayetinin anneye verildiğini,  davacı tarafın  çocuğun soyadı ile velayet sahibi annenin soyadının farklı olmasının resmi kurum ve  kuruluşlarda sorun yaşamalarına  sebebiyet  belirttiği, bu hususun tanık beyanları ile ispat ettiği, müşterek çocuğun velayet hakkı sahibi olan annenin  soy ismini kullanmasının  çocuğun psikolojisi  ve resmi işlemlerde sağlayacağı kolaylık  açısından  çocuğun üstün yararına  olduğu kanaatine  varılmış davanın kabulüne ilişkin  aşağıdaki hüküm kurulmuştur. 

Hakim Jale Ceylan Işık, yargılamanın bittiğini belirtip, Ensar Fırat Irmak'ın nüfus kayıtlarında  'Irmak ' olan soyadının ' Damar' olarak  değiştirilmesine,  babasıyla aynı adı taşıyan  Fırat'ın da kaldırılmasına karar verdi.  Mahkemenin verdiği karar  kesinleşti.  Anne Esra Damar, mahkemenin verdiği kararın kendisini sevindirdiğini ve oğlunun soyadıyla ilgili bir sorun yaşamıyacağını, soyadı davasında kendisine destek olan avukatlarına teşekkür ettiğini söyledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum