Elmastan daha değerli painite taşı evinden çıktı

    MUĞLA'nın Milas ilçesinde, Helenistik dönem ve Roma dönemine ait tarihi eserler ile piyasa değerinin 200 milyon lira ve elmastan daha değerli olduğu belirtilen painite taşıyla yakalanan çift, gözaltına alındı.

    Elmastan daha değerli painite taşı evinden çıktı
    26 Kasım 2022 - 18:34 - Güncelleme: 26 Kasım 2022 - 18:39

    İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Milas'ın Köşk Mahallesi'nde yaşayan M.G. ile eşi T.G.'nin evlerinde tarihi eser bulundurduklarına yönelik istihbarata ulaştı. Şüphelilerin evlerine düzenlenen operasyonda; gramı 9 bin dolar olan ve elmastan daha değerli, piyasa değerinin de 200 milyon lira olduğu belirtilen 1185 gramlık painite taşı, Helenistik dönem ve Roma dönemine ait 5 yüzük, 26 sikke, 1 vazo, 6 ok ucu, 4 obje, 1 hassas terazi, 1 mercek, 2 ruhsatsız av tüfeği, 1 antika tüfek ve 4 dedektör 8 ele geçirildi. Gözaltına alınan M.G. ile T.G.'nin jandarmadaki işlemleri sürüyor.

    Painite taşı nedir?

    Painite çok nadir bulunan bir borat mineralidir. Zirkonyum, bor, kalsiyum ve alüminyum, ayrıca az miktarlarda krom ve vanadyum içeren borat mineral kristalidir.

    İlk olarak 1950’li yıllarda İngiliz mineralog Arthur C.D. Pain tarafından Myanmar’da bir yakut yatağında keşfedilmiştir. Miktar olarak elmas taşından daha nadirdir. 1-2 gramlık küçük kristaller halinde bulunmuştur.

    2002 yılına kadar çok az örneği olan bu değerli kristalin, sonrasında aynı bölgeden bulunan diğer örnekleri ile sayısı artmıştır.


    YORUMLAR

    • 0 Yorum