Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi, Bodrum'da toplantı yaptı

    EKONOMİ ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi'nin (EDAM) Yuvarlak Masa Toplantısı bu yıl 7-9 Ekim tarihleri arasında Muğla'nın Bodrum ilçesinde gerçekleştirildi. 18'incisi gerçekleşen toplantıda, yurt içi ve yurt dışından gelen 55 katılımcı ile dünya gündemine dair konular ele alındı.

    Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi, Bodrum'da toplantı yaptı
    13 Ekim 2022 - 09:58 - Güncelleme: 13 Ekim 2022 - 10:00

    EDAM Yuvarlak Masa Toplantısı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası-EBRD Başkanı Odile Renaud mülakatı ile başlayan oturumlarda, yurt içi ve yurt dışından gelen 55 katılımcı ile Rusya'ya dair gelişmeler, İtalya'daki seçim sonuçlarının etkileri, Avrupa Siyasi Topluluğu gibi temalar ile 2023 seçimleri sonrasında Türk dış politikası ele alındı. Akademi, sivil toplum, iş dünyası ve medya gibi Türk toplumunun farklı sektörlerinden oluşan üye ağı bulunan EDAM ile İngiltere, Belçika ve Almanya'da kendini Avrupa Birliği tartışmalarının kalitesini iyileştirmeye adamış ödüllü bir kuruluş olan Avrupa Reform Merkezi üyeleri ve konularında uzman konukların katılımıyla 2 gün süren 18'inci buluşmanın yemeğine katılan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yerli ve yabancı konuklara Bodrum'un 3 bin 500 yıllık tarihinde bir çok medeniyete ev sahipliği yaparak tarihe adını yazdıran birçok ismin de Bodrum'da yaşadığını söyledi.

    'AYDINLARI AĞIRLAMAYI ÇOK ÖNEMSİYORUM'

    Her iki önemli kuruluşun üyelerini Bodrum'da görmekten dolayı çok mutlu olduğu ifade eden Aras konuşmasında şunları söyledi: "İki günlük programınıza baktığımda EDAM'ın seçkin diplomatları, akademisyenleri, aydınları, uygulayıcıları ve gazetecileri bir araya getirdiğini görüyorum. Bodrum Belediye Başkanı olarak ilçemizin değerini yükseltmek için Bodrum'da aydınları ağırlamayı çok önemsiyorum. Bu tür yıllık etkinlikleri düzenlemedeki zorlukların son derece farkındayım, bu yüzden çabalarından dolayı Sinan Ülgen'i tebrik ediyorum."

    'TURİZM 60 YIL ÖNCE PANSİYONCULUKLA BAŞLADI'

    Bodrum'un zengin bir tarihe sahip olduğunu belirterek sözlerine devam eden Aras, "Doğal güzellikleri ile Akdeniz Havzası'nda yer alan Bodrum, tarih boyunca Miken, Leleg, Karyalı, Roma, Bizans, Rodos şövalyeleri, Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bugün kentimiz, dünyanın yedi harikasından biri olarak bilinen Halikarnas Mozolesi'ne ev sahipliği yapıyor. Herodot bir Bodrumludur ve turist anlamında dünyanın ilk gezginidir. Bodrum'da turizm tam anlamıyla 60 yıl önce pansiyonculukla başladı. Bodrum'daki pansiyon sisteminin bugünkü AirBNB tarzı pansiyonculuğun öncüsü olduğunu söyleyebilirim" dedi. Bodrum ve mavi yolculuğun önemine de dikkati çeken Aras, "Bodrum turizmin yanı sıra masmavi denizi ile de anılmalıdır. Bodrum'daki denizcilik geleneği, günümüzde de devam eden 'mavi yolculuk' turlarının gelişmesine olanak sağlamıştır" dedi.
    Rusya, İtalya ve Avrupa'nın geleceği ve Türk Dış Politikası gibi çok çeşitli konuların görüşüldüğü toplantılarla devam eden 18'inci EDAM buluşmasına ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Jeffry Flake, İsveç eski Başbakanı Carl Bidt, EDAM Başkanı Tacan İldem, EDAM Direktörü Sinan Ülgen, AKP Milletvekili Volkan Bozkır, CHP Milletvekili Ünal Çeviköz,  İYİ Parti Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, Nacho Sanchez Amor, AB parlamenteri ve Türkiye raportörü, EDAM Yönetim Kurulu Üyeleri, New York Times, Financial Times ve Bloomberg dahil yerli ve yabancı deneyimli gazeteciler ile Avrupa Reform Merkezi üyeleri katıldı.

    STS OKUL GEMİSİ İLE YELKEN SEYRİ YAPILDI

    Aras, EDAM üyeleri ve davetlileri programın ikinci gününde, Türkiye'nin ilk ve tek yelkenli okul gemisinde ağırladı. Katılımcılar, STS Okul gemisinin mimarlarından Yücel Köyağasıoğlu'ndan geminin yapım aşaması ve kullanım alanları hakkında bilgi alırken Aras da bölge hakkında bilgiler verdi.
    STS Okul Gemisi ile yapılan seyrin ardından katılımcılar, programlarına devam etti. (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum