EİB'den ekim ayında 1 milyar 431 milyon dolarlık ihracat

    EGE İhracatçı Birlikleri (EİB) ekim ayında 1 milyar 431 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. EİB'nin geçen yıl aynı dönemde 1 milyar 508 milyon dolar olan ihracatında yüzde 5'lik bir düşüş olduğu bildirildi.

    EİB'den ekim ayında 1 milyar 431 milyon dolarlık ihracat
    03 Kasım 2022 - 12:16 - Güncelleme: 03 Kasım 2022 - 12:17

    EİB'in geçen yıl ekim ayında 1 milyar 508 milyon dolar olan ihracatı, bu yıl aynı dönemde 1 milyar 431 milyon dolara geriledi.

    Ekim ayında Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri 184 ülkeye ihracat yaparken Almanya 148 milyon dolarlık taleple zirvedeki yerini korudu. Amerika Birleşik Devletleri'ne 112 milyon dolarlık ihracat yapılırken, İtalya 78 milyon dolarlık taleple zirvede üçüncü basamağın sahibi oldu. Bu ülkeleri 76 milyon dolarlık ihracatla İspanya, 71 milyon dolarla İngiltere izledi.

    Ege Bölgesi ekim ayında 2 milyar 446 milyon dolarlık ihracat yaparken, İzmir 1 milyar 297 milyon dolarlık ihracata imza attı. Bu ihracata İzmir'deki iki serbest bölge 234 milyon dolarlık katkı sağladı.

    'ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA DÜŞÜŞLER SÜREBİLİR'

    Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ihracatta, bu yılın ilk yarısının çok başarılı geçtiğini söyledi. Bu yılın üçüncü çeyreğinde ihracat artış hızında kayıplar yaşadıklarına dikkati çeken Eskinazi, son çeyrekte ise eksiye düştüklerini kaydetti. Eskinazi, eksiye düşmelerindeki en önemli etkenin ihracatçıların finansmana erişimde yaşadığı sorunlar olduğunu vurguladı.

    Dünya ekonomilerinin resesyona girdiğini, pek çok sektörde çarkların yavaşladığını aktaran Eskinazi, "Gelen siparişlerde de ihracatçılarımız maliyet hesabı yaptıklarında siparişi kabul edemez noktaya geliyor. Döviz kurları yılbaşından bugüne yüzde 18 arttı. Yılbaşında asgari ücrete ve diğer girdilere gelecek zamları dikkate alan ihracatçı hesabın içinden çıkamaz noktada" diye konuştu. Eskinazi, önümüzdeki aylarda düşüşlerin sürebileceğini de kaydetti. (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum