Egeşehir Laboratuvarı'na TSE onayı

    İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin kenti afetlere karşı dirençli hale getirmek için kurduğu yapı ve zemin laboratuvarı TSE onayı aldı.

    Egeşehir Laboratuvarı'na TSE onayı
    03 Ocak 2022 - 20:07 - Güncelleme: 03 Ocak 2022 - 20:08
    İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Çiğli ilçesinde kurduğu yapı ve zemin laboratuvarı Türk Standartları Enstitüsü (TSE) onayı aldı. Büyükşehir Belediyesi iştiraki Egeşehir A.Ş. bünyesinde kurulan Egeşehir Laboratuvarı, ülke çapında deney kapsamı en geniş merkez oldu. Merkezin İzmir'deki binaların yapı güvenliği ve zemin araştırmalarında ihtiyaç duyulan deney ve testler için ulusal ve uluslararası standartları karşılayabilecek altyapıyla kurulduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Egeşehir Laboratuvarı tüm kurum ve üniversitelerle iş birliği içinde projeler yapmaya, yeni uzmanların yetişmesine ve deney yöntemlerinin geliştirilmesine de katkıda bulunacak" dedi.

    'YAPI SAĞLIĞIYLA İLGİLİ HER ŞEYİ YAPABİLECEK DURUMDAYIZ'

    Egeşehir A.Ş. Genel Müdürü Ekrem Tükenmez ise "30 Ekim depremi bize saha çalışmalarında gerekli olan test, deney ve analizler için altyapı ihtiyacı olduğunu gösterdi. Ortak Akıl Buluşması'nda yapı envanteri yapılması, planların gözden geçirilmesi, fay hatlarının incelenmesi ve mikrobölgeleme çalışması yapılması gibi öneriler ortaya çıkmıştı. Bütün bunları yapmak için de altyapıya ihtiyaç vardı. Bunun üzerine İzmir'deki mevcut binalar için risk analizi yapacak ve zeminle ilgili test ve deneyler için ulusal ve uluslararası standartları karşılayabilecek nitelikte bir laboratuvar kurduk. Artık 46 farklı deneyi yapabilecek durumdayız. Riskli yapı tespiti de dahil olmak üzere yapı sağlığıyla ilgili her şeyi yapabiliyoruz. Laboratuvar aynı zamanda zeminle ilgili kaya ve toprak deney ve testleri için teknik altyapıya sahip" ifadelerini kullandı. Hem riskli yapı tespiti hem de geniş alan ölçeğinde zemin araştırmalarının yapılabileceği bu kapsamda bir laboratuvarın örneğinin Türkiye'de olmadığını söyleyen Tükenmez, "Bu merkezin bir enstitüye dönüşebilecek ve bilim insanı yetiştirecek kapasitesi var" dedi.

    YORUMLAR

    • 0 Yorum