• Reklam

Egeli madencilerden 457 milyon dolarlık doğal taş ihracatı

EGE Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu Türkiye geneli toplam doğal taş ihracatının yüzde 38'inin Ege Maden İhracatçıları Birliği'nden gerçekleştiğini söyleyerek, "Doğal taş ihracatına bakacak olursak da Ocak-Temmuz döneminde gerçekleştirilen Türkiye geneli 1 milyar 208 milyon doğal taş ihracatının 457 milyon doları Ege Maden İhracatçıları Birliğimizden gerçekleşti" dedi.

Egeli madencilerden 457 milyon dolarlık doğal taş ihracatı
01 Eylül 2022 - 17:03 - Güncelleme: 01 Eylül 2022 - 17:06

Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Ege Maden İhracatçıları Birliği ev sahipliğinde Ege İhracatçı Birlikleri'nde toplandı. Toplantıya Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can ile birlikte sektör temsilcileri katıldı.



'EKONOMİLER NEZLE OLDUĞUNDA, MADENCİLER ZATÜRE OLUYOR'

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu toplantıda yaptığı konuşmada sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaza yüzde 50 zam gelmesiyle birlikte üretim maliyetlerinin iğneden ipliğe artacağını ifade ederek üretici fiyatlarındaki artış yüzde 150'yi bulmuşken, tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 80'lerde kaldığını vurguladı. Tablonun sürdürülebilir olmadığına dikkati çeken Alimoğlu, "Ekonomiler güçlü olduğunda madene talep güçlü oluyor, ekonomiler kan kaybettiğinde madenlere talep bıçak gibi kesiliyor. Tabir yerindeyse ekonomiler nezle olduğunda, madenciler zatüre oluyor. O nedenle ekonomilerin güçlü kalması en büyük beklentimiz" dedi.





'FAALİYETLERE HIZ KAZANDIRDIK'

Madencilik sektörünün Türkiye ihracatına yaptığı katkının 2021 yılında 6 milyar dolar olduğunu ifade eden Alimoğlu şöyle devam etti: "Madencilik sektörümüzün ihracatının 2,2 milyar dolarını doğal taş sektörümüz gerçekleştirdi. 2022 yılında Ocak-Temmuz döneminde ise Türkiye genelinde 3,4 milyar maden ihracatı, Ege İhracatçı Birliklerinde ise yüzde 18 artışla 612 milyon dolar maden ihracatı gerçekleştirildi. Doğal taş ihracatına bakacak olursak da Ocak- Temmuz döneminde gerçekleştirilen Türkiye geneli 1 milyar 208 milyon doğal taş ihracatının 457 milyon doları Ege Maden İhracatçıları Birliğimizden gerçekleşti. Türkiye geneli toplam doğal taş ihracatının yüzde 38'i Ege Maden İhracatçıları Birliği'nden gerçekleşti. Bu dönemde Türkiye geneli doğal taş ihracatında işlenmiş ürünler ihracatı yüzde yüzde 69 olarak gerçekleşti. Ege Maden İhracatçıları Birliği'nde ise bu oran yüzde 79 olarak gerçekleşmiştir. İşlenmiş ürünler başta olmak üzere, doğal taş ihracatımızı artırmak için üyelerimizle yaptığımız faaliyetlere hız kazandırdık."


MADEN SEKTÖR KURULU DÖRDÜNCÜ KEZ TOPLANDI

Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, maden sektör kurulu ile ilgili bilgiler vererek madenciliğin Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde bulunan 27 ana sektörden biri olduğunu dile getirdi. Toplam 5 ihracatçı birliğinden oluşan maden sektör kurulunun çalışmalara başladığını ifade eden Çetinkaya, bundan sonra daha aktif çalışacaklarını dile getirerek 5 ayda 4'üncü toplantılarını gerçekleştirdiklerini söyledi. Çetinkaya "Madenlerde devlet hakkının arttırılması kararı vardı. Sektörden yoğun itiraz geldi. Maden sektör kurulu olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ticaret Bakanlığı ile yazışmaları sürdürüyoruz. Bir belgesel çekmek istiyoruz. Türk taşının markalaşması için sürdürdüğümüz projenin yanında Yüksek Öğretim Kurumu ile devam eden burs projelerimiz var" dedi.



Sektördeki ithal girdisinin yok denecek kadar az olduğuna dikkati çeken Çetinkaya, sadece doğal taş değil altın üretimlerinin bulunduğunu ve altın rezervlerinin gün geçtikçe arttığını kaydetti.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum