Egeli ihracatçılar Baharat Yolu'nu yeniden canlandırıyor

    AVRUPA Baharat Birliği'nin (ESA) 2022 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri organizatörlüğünde 5-8 Ekim tarihlerinde Muğla'nın Bodrum ilçesinde gerçekleştirilecek.

    Egeli ihracatçılar Baharat Yolu'nu yeniden canlandırıyor
    28 Eylül 2022 - 13:30 - Güncelleme: 28 Eylül 2022 - 13:31

     

    Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, "EİB ev sahipliğinde tam da pandemi sonrasında bir araya gelerek, tarihi Baharat Yolu'nu yeniden canlandırıyoruz" dedi.

    Bodrum'da 5-8 Ekim tarihlerinde ESA 2022 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri organizatörlüğünde yapılacak. Türkiye'nin 2001 yılından beri üye olduğu ESA'da yönetim kuruluna seçilen ilk Türk ihracatçısı olarak geçtiğimiz yıllarda ESA Yönetim Kurulu görevini yürüten Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, "ESA'nın 2010 yılı Olağan Genel Kurul'u Ege İhracatçı Birlikleri ev sahipliğinde Kuşadası'nda gerçekleştirilmişti. Genel Kurul için belirlenen 'It's spice it up again' mottomuzdan da anlaşılacağı gibi 12 yıl sonra tekrardan ülkemizde EİB ev sahipliğinde tam da pandemi sonrasında bir araya gelerek, tarihi Baharat Yolu'nu yeniden canlandırıyoruz. Bu etkinlik Türk baharat sektörünün kendisini dünya devlerine tanıtabilmesi açısından son derece önemli bir fırsat. Baharat ihracatımızın yaklaşık yüzde 30'unu Avrupa Kıtasına gerçekleştiriyoruz. ESA'da Türkiye baharat sektöründe dünyada önemli bir aktör olarak temsil ediliyor" ifadelerini kullandı.

    'TÜRK BAHARAT SEKTÖRÜNDEN AB İLE YAKIN TEMAS'
    Tarakçıoğlu, Özellikle Ege Bölgesi'nin Türkiye'nin baharat ihracatının merkez üssü olduğunu, Türkiye'nin baharat ihracatının yüzde 62'sini Egeli ihracatçıların gerçekleştirdiğini vurguladı. Tarakçıoğlu, "2021 yılında Türkiye'nin baharat ihracatı yüzde 5 artışla 212 milyon dolar, Ege'nin ise yüzde 3 artışla 132 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2022 yılı Ocak-Ağustos döneminde ise ülkemizin baharat ihracatı 132 milyon dolara ulaştı. Ege Bölgesinden aynı dönemde 82 milyon dolarlık baharat ihracatı yapıldı. Türkiye ortalaması kg başına birim fiyat 1,38 dolar iken Ege Bölgesi'nin kilogram başına birim fiyat ortalaması 3,15 dolar. Neredeyse arada 2 buçuk katı fark var. Ürünümüzün değerinde ihraç edilmesi, ederini bulması bizim için önemli. ESA 2022 yılı Olağan Genel Kurul'unda başarılı bir sınav vermek için aylardır çalışıyoruz. Bu süreçte yoğun emek veren Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanımız Sayın Muhammet Öztürk, Ömre Sıkılı, Şükrü Altuntaş, Müge Birer, Etem Uyar'a sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

    '40'A YAKIN ÜLKEDEN 200'ÜN ÜSTÜNDE KAYIT'
    Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, günümüzde yıllık 200-250 milyon dolar aralığında olan baharat ihracatını 1 milyar dolar seviyesine taşımayı hedeflediklerini açıkladı. Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünya ihracatının yüzde 70'ini yaptığımız kekiğin yüzde 95'i, dünya ihracatının yüzde 95'ini yaptığımız defnenin ise yüzde 65'inin Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri tarafından yapıldığını gururla söyleyebiliriz. Türkiye ortalamasının yüzde 25 üzerinde katma değerli ihraç ediyoruz. Adaçayı ve meyan kökü gibi ürünler de en çok ihracat yaptığımız kalemler arasında yer alıyor. ESA, Avrupa Birliği Komisyonlarının baharat ile ilgili danıştığı tek kuruluştur. ESA'da etkin görev alarak sektörümüz ile ilgili AB'de alınacak kararlara doğrudan müdahil olma şansı elde diyoruz."
     

     


    YORUMLAR

    • 0 Yorum