Egeli hazırgiyimciler: Batarız!

    EGE Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Burak Sertbaş, kurun yükselmemesi nedeniyle olumsuz bir tablo çizdi. Ayrıca 2023 yılında 1,6 milyar dolar ihracat hedeflediklerini açıkladı. Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Uzak Ülker Stratejisi kapsamında ABD'ye ihracatı artırma hedefinde olduklarını dikkat çeken Sertbaş, "Uzak pazar konusunda ABD nadir ülkelerden biri. ABD'den iş çıkartacağımızı düşünüyorum" dedi.

    Egeli hazırgiyimciler: Batarız!
    24 Ocak 2023 - 10:43 - Güncelleme: 24 Ocak 2023 - 10:48

    EHKİB Başkanı Burak Sertbaş, düzenlediği basın toplantısıyla hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 2022 yılını değerlendirmesi ve 2023 hedeflerini açıkladı. İzmir'de bir restoranda düzenlenen toplantıya, EHKİB Başkanı Sertbaş'ın yanı sıra, EHKİB Başkan Yardımcısı Çağlar Bağcı, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz ve EİB Sanayi Sektörleri Şube Müdürü Can Karadeniz katıldı.

    2022 yılını 1 milyar 472 milyon dolar ihracat performansıyla geride bıraktıklarını aktaran Burak Sertbaş, 2023 yılında 1,6 milyar dolar ihracat hedeflediklerini belirtti.
    Hazırgiyim ve konfeksiyon sektöründe Ekim ayında ihracatta düşüş sinyallerini aldıklarını aktaran Burak Sertbaş, 2022 yılını Türkiye genelinde artışla kapattıklarını ancak Ege'de yüzde bir düşüş olduğunu belirtip, "Bu konjonktürde yüzde 1 düşüş başarılı olarak nitelendirilebilir. Hedeflerimizi yüksek tutuyoruz. 2023 yılında bir önceki yıla göre daha fazla ihracat yapacağımızı düşünüyoruz. Şu an da düşüş devam ediyor. Bir önceki yılın ocak ayına göre yüzde 15 eksideyiz. Türkiye genelinde yüzde 5 eksideyiz. İhracat azaldı diye durmuyoruz. Geçen hafta ABD'deydik. Almanya'ya gidiyoruz, müşterinin peşindeyiz. Resesyon var ama ABD'de hareket var. Avrupa'yı gözlemliyoruz. Çarşıda, turizmden dolayı bir hareket var. İç piyasada iyi gidiyor" dedi.

    ABD PAZARINDA İHRACATI ARTIRMA HEDEFİ

    Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Uzak Ülker Stratejisi çok mantıklı olduğunu dikkat çeken Burak Sertbaş, "Hazır giyim sektörü olarak, burnumuzu dibindeki müşterileri alışmışız, uzak pazarlara gitmemişiz. Uzak pazar konusunda ABD nadir ülkelerden biri. Uzak pazarlara başka satma şansımız yok, hepsi bizim rakibimiz. ABD'den iş çıkartacağımızı düşünüyorum. ABD'de Çin'e olan olumsuz bakış, bize yönlendirme sağlayabilir. Büyük değil orta ve küçük adet müşteriler aramalıyız. ABD ziyaretimiz başarılı geçti. Sonuçlarını ilerleyen günlerde olacağız. Temmuz'da aynı fuarın ikinci versiyonuna katılacağız. Eylül'de ticaret heyeti yapacağız. ABD'ye ihracatı artırmak hedefindeyiz. Avrupa'ya olan bağımlılığı azaltmalıyız. Uzak pazarlar için çok büyük destekler var" diye konuştu.
    Burak Sertbaş, uluslararası fuarlara katılımları sürdüreceklerini ve ticaret heyetleri düzenlemeye devam edeceklerini vurguladı.

    BÖYLE GİDERSE BATARIZ

    Hazırgiyim sektörünün Yeşil Dönüşüm konusunda bir şansı olduğunu dikkat çeken Sertbaş, "İleride rakiplerimizi karşı bizi bir adım ileriye atabilir. Hazırgiyim sektörü olarak geri dönüşümle alakalı çok daha fazla evrilme şansımız var. Yatırımlar için destekler almamız gerekiyor. Bu desteklerin artacağını düşünüyorum. Dönüşüme uyum sağlarsak burada Avrupa için özellikle diğer ülkelerle rekabet adına bir avantajımız olacak" dedi.

    Sertbaş, kurun düşük seyretmesinin ihracatçıyı derinden etkilediğini de belirterek, "Aslında doların 23-24 lira bandında olması gerek. Bu gidişle kur yükselmez, devlet başka destekler vermezse batarız" diye konuştu. (DHA)


    YORUMLAR

    • 0 Yorum