Egeli bilim ekibinden

    Egeli bilim ekibinden yaşanabilir çevre ve sürdürülebilir kentler oluşturulmasına yönelik önemli proje

    Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yalçın Alver ve Dr. Araş. Gör. Pelin Önelçin tarafından hazırlanan “CBS Tabanlı Optimizasyon Yöntemi ile Paylaşımlı Bisiklet Sistemlerinin İstasyon Yerleri Belirlenerek Türel Dağılımdaki Payının Artırılması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından destek görmeye hak kazandı.

     Egeli bilim ekibinden yaşanabilir çevre ve sürdürülebilir kentler oluşturulmasına yönelik önemli proje
    04 Aralık 2023 - 09:39
    Doç. Dr. Yalçın Alver ve Dr. Araş. Gör. Pelin Önelçin’i makamında ağırlayarak tebrik eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak; tam akredite, öğrenci odaklı bir araştırma üniversitesi olan Ege Üniversitesinde, bilim insanları tarafından hazırlanan projelerin TÜBİTAK’tan destek almaya devam ettiğini vurguladı.

    “Projede yapay zekâ yöntemleri de kullanılacak”

    Yürüttükleri proje ile ilgili bilgi veren EÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yalçın Alver, “Proje, akıllı şehirlerde sürdürülebilir ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi için paylaşımlı bisiklet kullanımını artırmaya yönelik yöntemler geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda, kentimizde bulunan ve paylaşımlı bisiklet sistemlerinin hem mevcut hem de yeni planlanacak konumlarının optimizasyonu gerçekleştirilecektir. Konum optimizasyonu, yapay zekâ yöntemleri kullanılarak yapılacaktır. Uygun konumlara yerleştirilecek istasyonlar ile özellikle trafik yoğunluğunu oluşturan okul ve iş yolculuklarının da paylaşımlı bisiklet sistemleriyle gerçekleştirileceği bir kent tasarlanacak ve bunun sonucunda özel araç kullanımı azalacaktır.  Bu sayede kentteki karbon emisyonu ve gürültü miktarı düşecektir. Azalan karbon emisyonu ile daha sağlıklı, daha yaşanabilir sürdürülebilir kentler oluşturulması hedeflenmektedir” diye konuştu.

    “Sürdürülebilir kentler için paylaşımlı bisiklet önemli bir ulaşım türü”

    Günümüzde ulaşım ana planlarının yerini sürdürülebilir ulaşım ana planları aldığına dikkat çeken Doç. Dr. Yalçın Alver, “Sürdürülebilir planlar motorlu ulaşım yanında yaya ve bisiklet ulaşımına da aynı önemi göstermekte ve motorsuz ulaşımın artması için kent ölçeğinde planlar yapmaktadır. Paylaşımlı bisiklet sistemleri kentlerde hareketliliği temiz ve sürdürülebilir bir şekilde sağlamak için çok önemli bir ulaşım türüdür. Bu proje sonucu elde edilecek bulgularla sürdürülebilir kentsel ulaşıma önemli katkılar sunulması hedeflenmektedir” dedi. 

    YORUMLAR

    • 0 Yorum