• Reklam

Ege'nin barajlarında bahar bereketi! 3 ayda 185 milyon metreküp

EGE Bölgesi'nde 3 ayda artan yağışlar nedeniyle barajlardaki su seviyesi yüzde 29,8'den, yüzde 42,8'e yükseldi. Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, sorumluluk bölgelerindeki 20 barajda depolanan su miktarının 853.2 milyon metreküpe ulaştığını açıkladı. Ceylan, İzmir'in su sıkıntısı bulunmadığını da belirtti.

Ege'nin barajlarında bahar bereketi! 3 ayda 185 milyon metreküp
31 Mayıs 2023 - 15:35 - Güncelleme: 31 Mayıs 2023 - 15:37

Son yılların en kurak kış mevsimlerinden birini yaşayan Ege'ye bereket, baharla birlikte de geldi.  Mart ayıyla birlikte başlayan bahar yağmurları hem yeraltı hem de yer üstü su seviyelerini olumlu etkilediği bildirildi. İzmir, Manisa ve Uşak'taki toplam 20 barajın ortalama su seviyelerin yüzde 29.8 den yüzde 42.8'e çıktı. Barajlardaki doluluk oranı ortalama 13 puan birden yükseldi.

BAHARDA 185 MİLYON METREKÜP SU DEPOLANDI

DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, "Mart ayı başında sorumluluk sahamızdaki 20 barajda yaklaşık 667.9 milyon metreküp su bulunuyordu. Son 3 aydaki yağışlarla birlikte depoladığımız su miktarı 185 milyon metreküp birden arttı ve 853.2 milyon metreküpe ulaştı. Hedefimiz suyu etkin ve doğru kullanarak üreticilerimizin bereketli bir sezon geçirmesi" dedi.

'İZMİR'İN İÇME SUYU SIKINTISI YOK

İzmir'in içme suyu problemi bulunmadığını açıklayan Ceylan, "İzmir'in güney aksına su veren Tahtalı Barajı'nda su seviyesi şu anda yüzde 40 civarında. Barajda 131,7 milyon metreküp su bulunuyor. Balçova Barajı'nda ise doluluk oranı yüzde 55,6. Ayrıca İzmir'e yılda 59 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin eden Gördes Barajı'nda ise yaklaşık 55 milyon metreküp su var. İzmirlilerin içi ferah olsun" diye konuştu.

'SUYUMUZ SINIRSIZ DEĞİL'

Barajlardaki su oranlarındaki artışın sevindirici olduğunu vurgulayan Ceylan, vatandaşları yine de suyun dikkatli kullanımı konusunda uyardı. Küresel ısınma nedeniyle ülkemizde de su sıkıntısının giderek daha fazla hissedildiğine dikkat çeken Ceylan, şöyle devam etti:

"DSİ olarak hayata geçirdiğimiz projeler ile çiftçimizin herhangi bir verim kaybı yaşamadan hasat yapmasını hedefliyoruz. Bu doğrultudaki çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Üreticilerimiz de suyu daha dikkatli kullanmalı. İsraf etmemeli. Vahşi sulama yerine çok daha az suyun kullanıldığı damlama sistemine geçmeli. Eğer suyu etkin ve doğru kullanırsak hem üreticilerimiz hem de ülkemiz kazanır."

EN YÜKSEK DOLULUK ORANI ÖDEMİŞ BADEMLİ BARAJI'NDA

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasındaki 20 baraj içerisinde en yüksek doluluk oranına ulaşan baraj ise yüzde 99.3 ile Ödemiş Bademli Barajı. Onu yüzde 96.7 ile Manisa Güneşli Barajı izliyor. Küçük Menderes Ovası'nda yaklaşık 120 bin dekar araziye can suyu veren Beydağ Barajı'nda ise 25,7 milyon metreküp su bulunuyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum