Ege'deki Ukraynalılar Türkiye'den yardım istedi

    İZMİR'de yaşayan Ukraynalılar, Rusya'nın başlattığı askeri harekata tepki gösterdi. Gündoğdu Meydanı'nda toplanan yerleşik Ukraynalılar adına konuşan İzmir Ukraynalılar Derneği Başkanı Olena Özbek, "Tüm devletler, bu savaşa hayır demeli. Topraklarımızda savaş istemiyoruz. Türkiye yardım etmeli" dedi.

    Ege'deki Ukraynalılar Türkiye'den yardım istedi
    25 Şubat 2022 - 16:38 - Güncelleme: 25 Şubat 2022 - 16:42

    İzmir Ukraynalılar Derneği, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırıyı düzenledikleri eylemle protesto etti. Derneğin çağrısıyla Gündoğdu Meydanı'nda bir araya gelen Ukrayna vatandaşları, Rusya'ya geri çekilme çağrısı yaptı. Ellerinde Ukrayna bayrakları ve dövizlerle meydana gelen Ukraynalılar, açıklama öncesinde Ukrayna ve Türkiye milli marşlarını okudu. Çocuklarıyla birlikte eyleme katılan Ukraynalılar, savaşın durdurulması istedi.

    Grup adına basın açıklamasını okuyan Dernek Başkanı Olena Özbek, "Belki herkes susmuyor ama biz çok hareket görmüyoruz. Bu akılalmaz saldırılar zalim şekilde sivil halka yapılıyor. Sınır boyunca çatışmalar devam ediyor. 21'inci yüzyılda Avrupa'nın merkezi bombalanıyor. Dünya susuyor, kınıyorlar ama etkili bir icraat yok. Ukrayna zaten topraklarını savunur ama yaptırımlarla durdurmak varken neden uzatılıyor? Tüm devletler, bu savaşa hayır demeli. Topraklarımızda savaş istemiyoruz. Türk yetkililer Rusya ile diplomatik ilişkilerini kessin, yaptırımlar uygulansın. Artık Karadeniz'de barış yok. Bu son olmayacak, Rusya yarın buraya da gelir" ifadelerini kullandı.



    Kuşadası'nda yaşayan Ukraynalıların oluşturduğu, 300 üyesi olan Kuşadası Ukrayna Kültür Derneği, İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanı'nda toplanarak, Rusya'nın ülkelerine yönelik harekatına tepki gösterdi. Ellerinde İngilizce, Rusça ve Ukraynaca dövizler taşıyan grup, önce ülkelerinde hayatını kaybeden asker ve siviller için saygı duruşunda bulundu daha sonra Ukrayna Ulusal Marşı ve İstiklal Marşı okudu. Ulusal marşların okunması sırasında bazı Ukraynalılar, gözyaşı döktü. Kuşadası Ukrayna Kültür Derneği üyelerine; CHP Kuşadası İlçe Başkanlığı, Kuşadası Kent Konseyi Meclisi, sivil toplum kuruluşları ve Türk vatandaşları da destek verdi.

    'ÇIĞLIĞIMIZI DUYUN'

    Kuşadası Ukrayna Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Olena Burgaç, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın kabul edilemez olduğunu belirterek, "Uzun zamandır baskı altında olan ülkemiz, sonunda Rusya tarafından işgal edilmeye başlandı. Bu bir savaştır ve devam ettiği sürece her savaşta olduğu gibi nice insanların ölümüne neden olacaktır. Ukraynalılar özgür bir ülkenin insanları olarak barış içerisinde yaşamak, baskının ve korkunun olmadığı yurdumuzda çocuklarımızı yetiştirmek istiyoruz. Kuşadası'nda yaşayan Ukraynalılar, dünyanın pek çok ülkesinde yaşayan diğer yurttaşlarımız gibi endişe içerisindeyiz. Dünya halklarının ve yöneticilerinin çığlığımız duymasını ve bu haksız savaşı durdurmak için ve barışı sağlamak için harekete geçmesini istiyoruz. Savaşla geçen her an yeni ölümlere ve içinden çıkılmaz bir soruna dönüşecektir" dedi.

    'YAKINLARIMIZIN CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE'

    Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan Ukraynalı aile ise Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatını protesto etmek için Bodrum Belediyesi önünde pankart açtı. Aile, Ukrayna'da yaşayan yakınlarının can güvenliğinin tehlikede olduğunu ve endişe duyduklarını dile getirdi. (DHA)

     


    YORUMLAR

    • 0 Yorum